ps7688 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor #26 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Dlawilem na nowej części domu oraz na piętrze. Nic to nie zmieniło. I te ciepło które dotarło do tych najdalszych ajstarszych grzejników to chyba tylko na zasadzie grawitacji. O przeplywie poki co tylko marze na nich. Ba nawet zakręcilem grzejniki na piętrze i na nowej części całkowicie. Na starej części bez zmian chodzi tylko drabinka w łazience i w małym pokoju wszystko najbliżej kotła. Na starym kotle było tak samo dogrzewalem się podłogowka. W sumie to przez 20 lat się tym ojciec nie interesował dopiero ja od wymiany kotła chce to wszystko ruszyć żeby działało jak Bóg przykazal
gmaj22 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #27 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Bo powinieneś dławić tylko na obiegu do tych najdalszych grzejników. Ewentualnie zakręcić wszystkie pozostałe obiegi, ruszyć ten niedogrzewany i dopiero powoli odkręcać poprzednio zakręcone. Pomóc też może przełączenie pompy na najwyższy bieg i potem zmniejszenie, kiedy już obieg sie "rozkręci". Jak zakręcisz podłogówkę, to najdalsze grzejniki zaczynają grzać? Pamiętaj o jednej właściwości: przepływy obiegów sumujemy, ciśnienia w nich nie - bierzemy pod uwagę tylko najbardziej niekorzystny obieg.
ps7688 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor #28 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zakręcone wszystko na górze, nowa część domu, podłogowka również.ida dwie nitki lazienka ktora chodzi bez oporu brak zaworow jakich kolwiek gora dol.kuchnia( grzejnik wycięty i zaslepiony, podłogowka plus kuchnia w zabudowie.) No i duży pokój duży grzejnik 20zeber. Tak jakby grawitacyjne złapie for a dół zimny odlowietrzanie nic nie daje. Druga nitka mały pokój grzejnik pali się fest cały, mam jak to dlawic ale nie wpływa to nic A nic na kolejny grzejnik w dużym pokoju także 20 żeber gora ciepła dół zimny odpowietrzenie nic nie daje. Pompa na Maxa. Niewiem czy jest taka opcja ale czy te rurki fi 16 miedzi mogły sobie poprostu zarosnac? Chyba będę musiał zdjąć grzejniki odciąć w kotłowni i sprawdzić pod ciśnieniem?
ps7688 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor #29 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Póki co ratuje się podłogowka. W zimie jakiegoś problemu nie ma bo pali się codziennie podłoga wygrzana itp. Grzejniki zostawiłem na jesień zima na delikatne przepalanki no ale niestety jednym grzejnikiem w łazience i jednym 10zebrpwym nieogrzeje 90metrow. Zły jestem niesamowicie na ojca bo można było puscic nowe rury podczas robienia podłogówki. Kosztu wyszło by poniżej 500zl myślę i by było pięknie. A tak mam fi16 w ścianie 20letnie i coś mam przeczucie że to zaroslo.... tym bardziej że kiedyś nie miałem filtra tylko sama pompe...
zaworek Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #30 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Mój kolega też miał problem z niegrzejącym grzejnikiem.Domniemań,porad dlaczego nie grzeje było "tysiące".W końcu zdemontował ów grzejnik i się okazało że we wlocie zasilania był paproch,coś w rodzaju gąbki.Po usunięciu winowajcy i przepłukaniu grzejnika grzeje normalnie.
ps7688 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor #31 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Nadzieja matka głupich... narazie deko jeszcze przepalam to nie będę tego rozbabrywal. Po świętach wezmę się za wszystko na ostro. Oby coś przyblokowalo grzejnik... fakt jest taki że kiedyś były to grzejniki 10zebrowe ale że było zimno (nie było jeszcze OP) to dorzuciło się kolejne 10 żeber i tak powstały te kolosy. I jak mnie pamięć nie myśli z 10lat do tyłu miało to miejsce i potem chyba przestały grzać. Ale pewny nie jestem za młody byłem niepamiwtam. Może ojciec coś spieprzyl jak jak je łączył... Oby to było to! Jakoś nie mam chęci ryc ścian i prowadzić nowych rur... dam znac jak zwale te grzejniki. A wracając do tematu bo muszę kupić pompe do tej modernizacji przy kotle. Jakiej mocy musi ona być? Bo są różne z tego co widzę w sieci...
zaworek Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #32 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Pompa kotłowa 25-40 najlepiej energooszczędną bo będzie chodziła cały czas lub prawie cały czas
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.