Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PomoC w ustawieniu pieca witkowski.

Kam250

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój problem z ustawieniami polega na tym, że po wygaszeniu pięć wchodząc w tryb postój a następnie w tryb czyszczenia i rozpalania nie podaje pelletu potrzebnego do rozpalenie.  Gdy wsypie ręcznie do podajnika pellet wtedy piec normalnie rusza. Piec Witkowskiego biovert 21 sterownik plum 350. Ponieważ nie znam się wogóle na tym dodam tylko ze doszedłem do do momentu ze ślimak w palniku uruchamiany jest funkcja czyszczenia.

Opublikowano

Jak długo użytkujesz ten kocioł , czy do tej pory było wszystko OK.

Wszystkie poszczególne funkcje palnika  i jego sterowania można sprawdzić za pomocą  sterowanie ręczne.

Jeżeli wszystko po włączeniu  danej funkcji ON OFF działa poprawnie to znaczy , że masz problem z podawaniem pelletu , bądź za mała dawka ustawioną na rozpalanie.

Znane mi są przypadki , że Panowie u Witkowskiego źle podłączyli sterownik pod palnik  po prostu pozamieniali przewody . Ale to za długo by o tym pisać.

Jak masz sterownik skrzynka czy sam moduł zabudowany w kotle. 

Proszę zrób fotki i pokaż.

Opublikowano

Kociol odkupiłem od znajomego i ponoć chodził świetnie.  Sterownik wbudowany w piec.  Kocioł z 2017 roku z października.  Dawka jest ustawiona 100 g i tyle też wlatuje ale dopiero po funkcji czyszczenia,która jest odpowiedzialna za nabić pelletem palnika. Tak jak pisałem wczesniej przy funkcji rozpalanie pellet nie jest podawany.

Opublikowano

Właśnie ta funkcja mnie zastanawia. Dlaczego jest to połączone. 

Opublikowano

Proszę zrobić test są dwa podajniki jeden główny który podaje pellet z zasobnika do palnika , i drugi podajnik wewnątrz palnika sztoker który ma za zadanie podać pellet do komory spalania.

Teraz tak proszę zdjąć rurę spiro  wraz z kawałkiem rurki metalowej którą jest połączony palnik i załączyć podajnik 2 , popatrzeć przez otwór czy w środku podajnik obraca się.

Opublikowano

Działają oba  ślimaki 

Opublikowano

Czyli jest wszystko OK , Jak jest czyszczenie palnika to i obraca się ten podajnik wewnątrz palnika po to by się palnik wyczyścił i nic nie zalegało w podajniku.

Opublikowano

To skąd problem z podaniem pelletu przed lub w trakcie rozpalania

Opublikowano

Za bardzo nie wiem co jest nie tak skoro rozpala pellet problem by był jak by nie rozpalał pelletu i po 3 próbie rozpalania alarm , nieudana próba rozpalania.

Pokaż jak wygląda Twój pellet no i ja bym obniżył ten podajnik główny i zachował kąt 45 stopni , bo ze zdjecia według mnie ma powyżej 65 st.

Przywróć ustawienia fabryczne.

Zrób test podajnika wpisz wagę z testu kaloryczność 5,2. i Powinno być dobrze.

Opublikowano

To skąd problem z podaniem pelletu przed lub w trakcie rozpalania

Opublikowano

A wiec jest jak wcześniej.  Pellet w czasie funkcji rozpalanie górnym slimakiem  jest podany natomiast dolny nie poda go w palenisko. Dopiero gdy przy funkci czyszczenie zasypie rurę w palniku piec  się normalnie uruchamia.

Gość Trener40
Opublikowano
Godzinę temu, Kam250 napisał:

Działają oba  ślimaki 

Działają,, ale ten dolny nie dział wtedy kiedy powinien. Być może jest jakiś błąd w oprogramowaniu. Zadzwoń do producenta sterownika i powiedz jaką masz sytuację. Może ponowne wgranie oprogramowania poprawi sytuację. 

P. S. 

Zadzwoń również do byłego właściciela kotla, bo może coś " ukrył" i wszystkiego Ci nie powiedział. 

Opublikowano

No dokłanie tak jest . A co do bylego wlasciciela to niechce się bardziej denerwować .

Opublikowano

Kocioł się rozpala przy 1 próbie. Czy nie

Opublikowano

Jeżeli ma pellet w palniku to za pierwszym razem

Gość Trener40
Opublikowano
2 godziny temu, Kam250 napisał:

Kocioł z 2017 roku z października.  

A kolega papiery ma na kocioł? Bo chyba podlaga jeszcze gwarancji, o ile coś się popsuło, a nie jest to wina jakiś złych ustawień. 

I nie ma co się denerwować poprzednim właścicielem, bo może jak zadzwonisz, to coś szepnie w tym temacie. 

Opublikowano

Rozpalanie wygląda tak: krótki przedmuch czyszczenie, podawanie pelletu przez podajnik główny załączenie podajnika w palniku, rozpalanie.

Proszę pokazać ile masz nieudanych prób rozpalania to wszystko jest w alarmach.

Opublikowano

Załączenie podajnika w palniku nie następuje przed rozpaleniem a w trakcie czyszczenia 

Opublikowano

Na sto alarmów około 50 to nieudana próba rozpalenie kotła.  Reszta to brak zasilania 

Gość Trener40
Opublikowano
42 minuty temu, Kam250 napisał:

Załączenie podajnika w palniku nie następuje przed rozpaleniem a w trakcie czyszczenia 

Czyli jeżeli dmuchawa przestaje działać ( czyszczenie), to i motoreduktor w palniku również przestaje działać, a paliwo jest podawane i tylko wrzucane do ślimaka. 

Jeżeli tak jest, to stawiałbym w oprogramowanie ( a może się myślę) 

P. S. 

Pytałem o papiery i gwarancje... 

Opublikowano

Jeżeli tak jest to ewidentnie jest błąd oprogramowania sterownika. 

Możesz to zrobić na dwa sposoby poprzez serwis KIPI wysłanie sterownika , albo skonsultuj się z KIPI może oni Ci podeślą kumatego serwisanta , ale musi być kumaty i wgra Ci nowe oprogramowanie sprawdzi dane funkcje które są podpięte pod sterownik i poprawność ich funkcjonowania.

Ja Twym miejscu jeszcze w oparciu o instrukcję sterownika jaką otrzymałeś wysilił bym się i sprawdził poprawność podpięcia przewodów w sterowniku gdyż mogą być zamienione i dlatego ten problem istnieje. Może i dlatego poprzedni właściciel pozbył się kotła, ale to tylko moje mniemanie.

Jeżeli masz sterownik oparty na typowym module i zabudowany w kotle to wygląda on tak . W nim powyżej zacisków przewodów są jeszcze obrazkowe oznaczenia które informują gdzie co ma być wpięte. 

IMG_20190319_200500.thumb.jpg.8f7832ead5303d02fd264821066c5a19.jpg

W Twym przypadku wygląda mi to na zamianę gniazd wpięcia odpowiednich przewodów w odpowiednie zaciski. 

Można samemu dojść co zostało zamienione ale to trzeba za każdym razem wyłączyć sterownik z 220 V.

Opublikowano

Papiery tylko i wyłącznie to faktura z montazu tego pieca u poprzednika. Oraz instrukcja obsługi sterownika. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.