Tsport Opublikowano 27 Marca 2019 #1 Opublikowano 27 Marca 2019 Nie znalazłem odpowiedniego działu aby zadać to pytanie więc pozwoliłem sobie tutaj je umieścić. Jako, że jest to temat powiązany bezpośrednio z ogrzewaniem podłogowym. Mam pytanie jaki konkretnie polecacie podkład na ogrzewanie podłogowe pod deskę 3-warstwową 14 mm. Rozumiem, że powinien być możliwie jak najcieńszy ~2-3 mm. Macie jakieś sprawdzone typy? Co warto kupić? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Tsport Opublikowano 27 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Marca 2019 Temat jest dość stary, zmieniły się dostępne produkty i chociażby zmieniły się zalecenia Barlinka - i do deski 3 warstwowej dopuszczają również podkłady na ogrzewaniu podłogowym. Cytat: "wszystkie podkłady, które mają współczynnik strat ciepła (opór cieplny R) mniejszy niż 0,05m2K/W. Im mniejszy opór cieplny tym większa sprawność systemu grzewczego. Na rynku są dostępne podkłady o oporze cieplnym na poziomie 0,006m2K/W." https://www.barlinek.com.pl/pielegnacja/jaki-podklad-zastosowac-na-ogrzewanie-podlogowe/ Więc może ktoś jest w stanie dodać coś nowego do dyskusji. Ewentualnie ma jakieś większe już z tym doświadczenie. https://www.barlinek.com.pl/montaz/deska-barlinecka-na-ogrzewanie-podlogowe/
Tsport Opublikowano 27 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 27 Marca 2019 Dodam może wynik mojego rozeznania z rynku - Najlepszy opór dla ogrzewania wg mojego rozeznania mają podkłady: Arbiton MULTIPROTEC 1000 - można znaleźć za 17,9 zł m2 Parametry produktu wymiary: szerokość 1 m grubość 1,5 mm opakowanie zbiorcze 8 m2 informacje techniczne: Kolor: srebrny/ żółty R do 0,006 m²K/W RWS do 22% wyciszenie słyszalne do 16dB niweluje nierówności do 0,65mm zintegrowana bariera paroizolacyjna Cezar PRO Thermo Max plus - 0,010 m2K/W - można znaleźć za 17 zł m2 Parametry produktu wymiary: szerokość 1 m grubość 1,5 mm opakowanie zbiorcze 7 m2 informacje techniczne: Kolor: srebrny/ różowy R 0,010 m²K/W RWS do 20% (+/-3%) wyciszenie słyszalne do 16dB niweluje nierówności do 0,5mm (+/-0,1) ochrona przed wilgocią: >75 m
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.