mariusz135 Opublikowano 25 Marca 2019 #1 Opublikowano 25 Marca 2019 Latem planuję zainstalowanie pieca gazowego zastanawiam co wybrać : -Junkers Cerapur Smart ZSB 24-5C + Zasobnik WST 120-5O + CW 400 + zestaw do szachtu - (Pakiet) -TERMET Ecocondens Gold Plus 25 + ST-292 V3 + Zasobnik 140 - (Pakiet) Do tej pory zainstalowany był piec sas uwt 17 i palenie węglem . Obecny piec chcę zostawić a do instalacji wpiąć się prze wymiennik . Instalacja starego typu duże przekroje rur w domu wszystkie grzejnik zmienione na aluminiowe 145 żeberek plus grzejnik łazienkowy drabinkowy brak podłogówki. Dom stary 1983 r trzy kondygnacyjny około 130 metrów wysokość 2,7m dom ocieplony styropian 12cm okna również wymienione na strychy położne 10cm styropianu . Pierwszy zestaw kosztuje ponad 7tyś złotych drugi jest o 2tyś tańszy waham się na decyzją ze względu na złą opinię na temat pieca termetu. Oglądałem instalację u znajomych z wymienionymi piecami i są zadowoleni zarówno z termeta jaki z junkersa. Przy czym użytkują je jeden sezon. Junkers zainstalowany jest w stary dom tak jak mój , termet w nowo wybudowanym. W przypadku termeta zwracałem uwagę na głośność pracy i wbrew opiniom jest bardzo cichy i według właściciela bardzo ekonomiczny na tą chwilę nie maił z nim żadnych problemów . Wizualnie z zewnątrz piece wyglądają bardzo podobnie czy różnice w cenie to tylko kwestia prestiżu marki czy jakości użytych materiałów z których one powstały. Hydraulik poleca mi termeta mówi że sprawdzi się przy mojej instalacji , ale każdy chwali swoje da się to zauważyć przy wizytach w sklepach hydraulicznych. Proszę osoby które posiadają te piece o podzielenie się opinią na ich temat chodzi głównie o awarie i problemy z ustawieniami . Czy dobrym rozwiązaniem jest podłączenie pieca przez wymiennik może ktoś poleci jakieś inne rozwiązanie. Czy będzie można zamontować piec gazowa zamiast widocznego na zdjęci podgrzewacza wody czy nie jest to za blisko od pieca węglowego Jak wpiąć się w istniejącą instalacje Pozdrawiam
tommy07 Opublikowano 25 Marca 2019 #2 Opublikowano 25 Marca 2019 Kolego na twoim miejscu wziąłbym termeta tyle że nie 25 a 20 kW i wtedy komin możesz dać przez ścianę zgodnie z przepisami co oszczędzi parę złotych, w sklepach polecają junkersa bo większą marżę na nim mają.
sambor Opublikowano 25 Marca 2019 #3 Opublikowano 25 Marca 2019 Ja radziłbym się zastanowić autorowi tematu - obecnie ma źle - bomba w kotłowni, chce robić następną nową bombę. Wg przepisów kocioł na paliwo stałe i kocioł gazowy nie mogą być instalowane w jednym pomieszczeniu. Czy będzie to kocioł marki X czy Y nie ma znaczenia, podobnie moc.
morel Opublikowano 25 Marca 2019 #4 Opublikowano 25 Marca 2019 Cześć -korzystając z okazji chciałbym zapytać mam zamiar zainstalować termeta w łazience nad kotłownia i moje pytanie czy mogę gazowy podłączyć rurkami alupex lub pp czy koniecznie stalowymi -jak mówią przepisy dzięki za info
mariusz135 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 25 Marca 2019 Piec gazowy będzie jako główny pieca węglowego zamierzam wogóle nie używać a przyszłości usunąć całkowicie. W obecnej sytuacji podrzewacz gazowy do wody używany jest tylko gdy nie pali się w piecu i na odwrót
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.