Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły 4 klasy

MarekDabrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś w ten deseń fakt trochę mniej pyłów pójdzie w powietrze ale co z kondensatem który napewno będzie się robił bo temperatura spalin jest niższa a 4 czy 5 klasa itd.dymu z komina i tak nie widac a jak ktoś w ekologicznym kotle pali szajsem to będzie emitował więcej syfu do atmosfery niż ktoś palący w kotle 4klasy dobrym gatunkowo groszkiem i kółko się zamyka oprócz ekologicznych kotłów trzeba jeszcze ekologicznego paliwa które ekologiczne jest przeważnie z nazwy i ma wyższą cene

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z opałem i paleniem (palaczem) to fakt, te dwa czynniki ważniejsze do czystego spalania niż niewiadomo jaki kocioł. 

A co do cen. 

Czy nikt nie bierze pod uwagę, że żeby zbudować taki V klasy kocioł, to trochę czasu i pieniędzy trzeba poświęcić. Stąd cena później o 2-3tys. wyższa niż zwykłego kotła 3 klasy. 

Opublikowano

Owszem między 3a5klasa jest przepaść i jestem zatym żeby tych z 3 klasa kopciuchow nie było ale 4 klasa to prawie to samo co 5 klasa ja mam kocioł 4 klasy i staram się palić dobrym paliwem i niestety muszę powiedzieć że polski groszek nie jest zbyt dobry ruskie czy kolumbijskie są bardziej ekologiczne mam na myśli pyły czy siarkę i to jest fakt

Opublikowano

A co do kotłów 4 klasy które mają ruszt wodny to myślę że jeśli ktoś na nim nie pali to on też zatrzymuje pyły w kotle i w połączenie z dołożona blacha nad nim jako dodatkowy kanał dymny daje też większa ekologię tyko bez ISO czy innych oficjalnych norm tyko jak to Polak mam ruszt to jak Spale parę plaskikow to nic się nie stanie przecież sąsiad o są tatnio palił opony:-):-):-):-)

Gość Trener40
Opublikowano
33 minuty temu, jarrek napisał:

A co do cen. 

Czy nikt nie bierze pod uwagę, że żeby zbudować taki V klasy kocioł, to trochę czasu i pieniędzy trzeba poświęcić. Stąd cena później o 2-3tys. wyższa niż zwykłego kotła 3 klasy. 

W przypadku mini bio, to jak szła produkcja tak szła bez zmian. Wymiennik ma tą samą konstrukcje co sprzed lat , a jedynie dołożenie trzech elementów zmieniło kocioł w 5-tą klasę. 

Opublikowano

Nie wiem czego się dziwicie. Przecież kotły pelletowe naszych topowych producentów to weglaki z dołożonymi palnikami.  Śmieszy mnie jak robią z nich flagowe kotły firmy. Tak na prawdę są kotły spalające pellet i typowe peleciaki.

Znajdź 2 różnice:

1182470704_imageoferta15991280800.thumb.jpg.d9896487fda13fc6a1c98dc92b34d415.jpg

810393107_imageoferta15351280800.thumb.jpg.b7b18ab0041b5c0277874db11b5791b3.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano
9 godzin temu, MarekDabrowski napisał:

A co do kotłów 4 klasy które mają ruszt wodny to myślę że jeśli ktoś na nim nie pali to on też zatrzymuje pyły w kotle i w połączenie z dołożona blacha nad nim jako dodatkowy kanał dymny daje też większa ekologię tyko bez ISO czy innych oficjalnych norm 

I tu sie nie zgadza. Ruszt wodny schladza spaliny przed ich dopaleniem. To taki nowoczesny generator sadzy. Do niedawna jeszczy byl bardzo modny. I z ekologogia nie ma nic wspolnego.. Wejdz sobie na strona do Zawijanow i zobaczysz foty kotla pracujacego bez i z rusztem wodnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.