Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak prawidłowo odpowietrzyć instalację

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę o poradę jak prawidłowo odpowietrzyć moją instalację krok po kroku. Instalacja rozrysowana poniżej. Powietrze cały czas krąży między zaworem 4d a kotłem oraz między grupą pompową na piętro a rozdzielaczem na piętrze. Nie wiem czy zacząć odpowietrzanie od dopuszczania wody do kotła a następnie wpiąć węża w rozdzielacz by przelać każdą pętlę. Wpiąć się w rozdzielaczach w zasilanie czy powrót? Może wystarczy tylko dopuszczać wodę do kotła?  Odpowietrzniki mają być odkręcone czy nie? Zawory 4d i 3d odkręcone na max? Pompy mają pracować czy nie? 

Pytań wiele ale od samego początku mam problem z zapowietrzoną instalacją i chciałbym w końcu zrobić z tym porządek. 

INSTALACJA ODPOWIETRZANIE 1.jpg

Opublikowano

Dodam jeszcze że hydraulik odpowietrzał tak że dolewał powoli wodę do kotła a no na piętrze wvrozdzielacz miał wpięty wąż którym woda się wylewała. Tak przelewał każdą pętle. Jednak chyba zrobił to miało dokładnie bo mimo to powietrze jest w układzie. 

Opublikowano

Każda ŚWIERZA woda ma dużo powietrza a po podgrzaniu zaczyna się jeszcze mocniej wytrąca , pozatym pętle podłogowe najlepiej przelać bezpośrednio podłączając wode prosto pod kolektor powrotu(dolny) i drugi wąż pod kolektor zasilania (górny ) i przelewać każdą pętle osobno.Co do CO to odpowietrzaj po kolei grzejniki od najbliższego przy kotle do najdalszego  , oraz pompy , oczywiście cały czas dolewając wode tak aby przelewała się  przez zbiornik wyrównawczy .Po odpowietrzeniu włącz pompy na 3 bieg i po czasie znowu odpowietrz ,a potem rozpalaj .Powodzenia .

Opublikowano

1 - odetnij kolektor od instalacji na zaworach .

2- wodę z kranu podłącz pod dolną belkę , a drugi wąż do kratki ,albo wiadra , tak aby zrobić z niego syfon

3  - zakręcić wszystkie pętle

4 - odkręcić wodę i  tak długo aż nie będzie widać  powietrza przelewać każdą pętle , zakręcając przelaną  a odkręcając następną .

Opublikowano

To zależy właśnie jakie są belki , zapomniałem spytać gdzie są rotametry i producent rozdzielacza

Opublikowano

oba tak samo

JacekFF pop.jpg

a pex do rozdzielacza jaki jest?

Opublikowano
2 godziny temu, mironw napisał:

To zależy właśnie jakie są belki , zapomniałem spytać gdzie są rotametry i producent rozdzielacza

Podanie zasilania na belkę górną(zasilającą) nie zależy ani od tego jakie są belki ani od tego gdzie są rotametry.Rotametry będą montowane na belce powrotnej załóżmy dolnej (zero na rotametrze na dole) nadal podamy wodę z sieci na górną(zasilającą)belkę

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie podepne się pod temat. Znajomy ma problem z ogarnięciem instalacji po zamontowaniu nowego kotła. Od zawsze był problem z powietrzem w instalacji, jest i teraz. Stare grube 2 calowe piony, instalacja otwarta, grzejniki połączone bez żadnych zaworów i odpowietrznikow. Jaka jest prawidłowa zasada przy odpowietrzaniu takiej instalacji? Z tego co wiem to włączają pompę, dolewają delikatnie wodę i delikatnie luzują śrubunki przy każdym kaloryferze. Czy to jest prawidłowa operacja? Bo szczerze pacjent ma się średnio. Dzięki za wszystkie wskazówki.

Opublikowano

Pompy to raczej nie włączaj bo powietrze z wodą przemiesci się dalej. 

Opublikowano

Wyłączona pompa i odpowietrzanie na śrubunku zaworu zasilającego.

Opublikowano

Dzięki. Po wszystkim uzupełnić wodę czy w trakcie?

Opublikowano

Po wszystkim :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.