JacekFF Opublikowano 7 Marca 2019 #1 Opublikowano 7 Marca 2019 Witam. Proszę o poradę jak prawidłowo odpowietrzyć moją instalację krok po kroku. Instalacja rozrysowana poniżej. Powietrze cały czas krąży między zaworem 4d a kotłem oraz między grupą pompową na piętro a rozdzielaczem na piętrze. Nie wiem czy zacząć odpowietrzanie od dopuszczania wody do kotła a następnie wpiąć węża w rozdzielacz by przelać każdą pętlę. Wpiąć się w rozdzielaczach w zasilanie czy powrót? Może wystarczy tylko dopuszczać wodę do kotła? Odpowietrzniki mają być odkręcone czy nie? Zawory 4d i 3d odkręcone na max? Pompy mają pracować czy nie? Pytań wiele ale od samego początku mam problem z zapowietrzoną instalacją i chciałbym w końcu zrobić z tym porządek.
JacekFF Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #2 Opublikowano 8 Marca 2019 Dodam jeszcze że hydraulik odpowietrzał tak że dolewał powoli wodę do kotła a no na piętrze wvrozdzielacz miał wpięty wąż którym woda się wylewała. Tak przelewał każdą pętle. Jednak chyba zrobił to miało dokładnie bo mimo to powietrze jest w układzie.
mironw Opublikowano 8 Marca 2019 #3 Opublikowano 8 Marca 2019 Każda ŚWIERZA woda ma dużo powietrza a po podgrzaniu zaczyna się jeszcze mocniej wytrąca , pozatym pętle podłogowe najlepiej przelać bezpośrednio podłączając wode prosto pod kolektor powrotu(dolny) i drugi wąż pod kolektor zasilania (górny ) i przelewać każdą pętle osobno.Co do CO to odpowietrzaj po kolei grzejniki od najbliższego przy kotle do najdalszego , oraz pompy , oczywiście cały czas dolewając wode tak aby przelewała się przez zbiornik wyrównawczy .Po odpowietrzeniu włącz pompy na 3 bieg i po czasie znowu odpowietrz ,a potem rozpalaj .Powodzenia .
JacekFF Opublikowano 9 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 9 Marca 2019 A jak jak przelewać pętle tzn nalewać wodę przez listwę zasilającą czy powrotną?
mironw Opublikowano 10 Marca 2019 #5 Opublikowano 10 Marca 2019 1 - odetnij kolektor od instalacji na zaworach . 2- wodę z kranu podłącz pod dolną belkę , a drugi wąż do kratki ,albo wiadra , tak aby zrobić z niego syfon 3 - zakręcić wszystkie pętle 4 - odkręcić wodę i tak długo aż nie będzie widać powietrza przelewać każdą pętle , zakręcając przelaną a odkręcając następną .
zaworek Opublikowano 10 Marca 2019 #6 Opublikowano 10 Marca 2019 ad2 raczej wąż z sieci pod górną belkę,zasilającą
mironw Opublikowano 10 Marca 2019 #7 Opublikowano 10 Marca 2019 To zależy właśnie jakie są belki , zapomniałem spytać gdzie są rotametry i producent rozdzielacza
JacekFF Opublikowano 10 Marca 2019 Autor #8 Opublikowano 10 Marca 2019 Firmy niestety nie znam. Rozdzielacze tak wyglądają
mironw Opublikowano 10 Marca 2019 #9 Opublikowano 10 Marca 2019 oba tak samo a pex do rozdzielacza jaki jest?
zaworek Opublikowano 10 Marca 2019 #10 Opublikowano 10 Marca 2019 2 godziny temu, mironw napisał: To zależy właśnie jakie są belki , zapomniałem spytać gdzie są rotametry i producent rozdzielacza Podanie zasilania na belkę górną(zasilającą) nie zależy ani od tego jakie są belki ani od tego gdzie są rotametry.Rotametry będą montowane na belce powrotnej załóżmy dolnej (zero na rotametrze na dole) nadal podamy wodę z sieci na górną(zasilającą)belkę
mironw Opublikowano 10 Marca 2019 #11 Opublikowano 10 Marca 2019 @zaworek a co powiesz jak woda płynie od dolnej do górnej
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Panowie podepne się pod temat. Znajomy ma problem z ogarnięciem instalacji po zamontowaniu nowego kotła. Od zawsze był problem z powietrzem w instalacji, jest i teraz. Stare grube 2 calowe piony, instalacja otwarta, grzejniki połączone bez żadnych zaworów i odpowietrznikow. Jaka jest prawidłowa zasada przy odpowietrzaniu takiej instalacji? Z tego co wiem to włączają pompę, dolewają delikatnie wodę i delikatnie luzują śrubunki przy każdym kaloryferze. Czy to jest prawidłowa operacja? Bo szczerze pacjent ma się średnio. Dzięki za wszystkie wskazówki.
Kazio321 Opublikowano 6 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Pompy to raczej nie włączaj bo powietrze z wodą przemiesci się dalej.
gersik Opublikowano 6 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Wyłączona pompa i odpowietrzanie na śrubunku zaworu zasilającego.
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Dzięki. Po wszystkim uzupełnić wodę czy w trakcie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.