Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Węgiel orzech

todi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupował ktoś orzech premium ze sklepu najlepszy groszek,albo orzech ze sklepu energo pierwszy 859 drugi 780.jakieś opinie o tych sprzedawcach .

Taniej chyba trudno będzie znaleźć .

Opublikowano

Ja kupowałem z Energo jak paliłem w zasypowcu metodą od góry. Powiem Ci, że to najlepszy węgiel jakim paliłem. Nie kopcił i wypalał się praktycznie w pył. Czasami na ruszcie co prawda znalazłem niewielkie  kamienie ale bardzo małe ilości. 

A tak wyglądał popiół;

Opublikowano

Węgiel Energo dojechał .

Super suchy,zero miału,spalanie po jednym dniu na pył,bardzo mało dymi.Zamawiam następną paletę.

Opublikowano

Mówiłem, że to dobry towar ;)

Opublikowano

@todi

To węgiel kaloryczny? Chyba,że mieszanka płomiennego z kalorycznym.

Napisz po kilku dniach jak się spala,czy dymi bardzo podczas odgazowywania.

Opublikowano

Pytanie nie skierowane może do mnie ale podzielę się z wami spostrzeżeniami na temat tego węgla. Paliłem nim dwa sezony w swoim miałowcu Red-Uni Heiztechnika (metodą od góry) dopóki nie przeszedłem na pellet. Pierwszy raz kupiłem go w Mrówce,  drugi raz z racji tego, że nie było go w markecie trochę poszperałem w necie i znalazłem sklep internetowy Energo. Za wysyłkę nie płacisz chyba, że za pobraniem. Wtedy nazywało się to "orzech drobny", frakcja 30-55mm. Teraz mają dostępny 40-80mm ale parametry takie same. Węgiel importowany z syberyjskiej części Rosji- tak deklaruje sprzedawca. Szukałem węgla który nie "kopci" w fazie odgazowania no i znalazlem. Wypala sie praktycznie w pył. Bardzo mało sadzy, wymiennik można był czyścić praktycznie co 2 a nawet 3 tygodnie. Spaliłem tego w sumie w ciągu dwóch sezonów 5 ton i jestem zadowolony z zakupu. Towar workowany, praktycznie zero miału i cena też rozsądna. Polecam

PS. Sprzedawca ma latem dobre promocje;

"Nie przegap okazji, kup ekogroszek luzem w cenie 480 zł za tonę netto, oraz workowany 530  zł netto za tonę"

Opublikowano

Węgiel do ds dobry ,najgorsze że trafiają się kamienie ,podejrzewam że skoro orzech 4-8 to i kamienie orzech ,pozostając na rusztach wykluczają dłuższe palenie bez wygaszania, do przepalania idealny.

Opublikowano

Chyba mieszanka  jest świecący i matowy,na pięć worków nie znalazłem kamienia,do mojego pieca granulacja za duża trafiają się kęsy 15 cm .Dymi bardzo mało przy rozpalaniu iskrzy  ,węgiel godny polecenia tylko ta granulacja mnie  zasmuciła.

Opublikowano

@radik81

Miałem węgiel płomienny i słabo to u mnie w gs wyglądało,więc pomimo tej ceny może wyjść i tak drogo,gdy porównamy spalanie między płomiennym tańszym a kalorycznym droższym.

@todi

Mam teraz 2 rodzaje węgla,ale niby oba to silesia-wiem,że tak nie jest.

Pierwszy węgiel (27-29MJ) to właśnie mieszanka płomiennego z kalorycznym + bonus-kamienie/sporo ich.

Drugi to może być silesia (27-29MJ) bo cały węgiel jest matowy-brak kamieni i zachowana granulacja.

Porównując oba te rodzaje węgla stwierdzam,że w kotle lepiej pali się tą mieszanką i pomimo czasem dużej ilości kamieni pali się dłużej od drugiego węgla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.