Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulacja kotła Termet MiniMax Elegance 24/24

dembol23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w listopadzie u mieszkaniu miałem wymieniony piec "stary" termet na Kocioł MiniMax elegance 24/24. 

Instalator zamontował piec, i odpalił . Do tej pory "chodzi" ale pytanie co do wyregulowania parametrów.

Mieszkanie około 60 m2, ociepłony 10 cm styropian, Okna pcv, dach 10 cm styropapa, grzejniki panelowe : Kuchnia + łazienka+ 2 pokoje.

Wiem że można zmiejszyć moc na kotle do 13 kW, czy mogę prosić o radę jak ustawić piec aby był najwydajnieszy czy musze wzywać fachowca. Temperatura na regulatorze w dzien 20 st, noc 19 st.

średnie spalanie 3m3 gazu na dobę.

Opublikowano
  W dniu 13.02.2019 o 22:40, dembol23 napisał(a):

średnie spalanie 3m3 gazu na dobę

Rozwiń  

Jeśli to prawdziwe dane to nie masz co wiecej robić. Bardzo dobry wynik

Opublikowano
  W dniu 13.02.2019 o 23:10, Ksieciunio napisał(a):

Jeśli to prawdziwe dane to nie masz co wiecej robić. Bardzo dobry wynik

Rozwiń  

W tym mieszkaniu mieszka Babcia, ona spisywała sobie codzienie licznik i tak mi podała :) ale patrze teraz na ostatnia fakture

od 06.01 do 05.02 zużyło 126 m3 gazu czyli średnio 4,2 m3 z tym że to jest z grzaniem wody i gotowaniem ( kuchenka)

Czyli nie ma się do czego przyczepić? 

Opublikowano

To jest bardzo niskie spalanie, ledwo 260zł za jednen z najzimniejszych miesięcy w roku. Luty może wyjść podobnie, a potem to już tylko mniej.  Spytaj się lepiej babci czy jej nie podnieść temperatury, a nie biedulka siedzi i marźnie. ;) średnio można przyjąć około 5-10% wyższy rachunek na każdy 1 stopień różnicy.

Zmaiast szukać oszczędności upewnij się, że ma w mieszkaniu czujnik czadu i wentylacja nawiewna działą prawidłowo, to jest kocioł z otwartą komorą spalania! Sądząc po tym co piszesz mieszkanie jest bardzo szczelne, może nawet za bardzo.  Do spalenia 1m3 gazu potrzebne jest około 10m3 powierrza.

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 02:35, tradycyjny napisał(a):

Spytaj się lepiej babci czy jej nie podnieść temperatury, a nie biedulka siedzi i marźnie. ;

Rozwiń  

Na początku miała ustawione 22 st. to krzyczała że jej za gorąco, kazała ustawić sobie na 20 st :)

W dniu 14.02.2019 o 02:35, tradycyjny napisał(a):

Zmaiast szukać oszczędności upewnij się, że ma w mieszkaniu czujnik czadu i wentylacja nawiewna działą prawidłowo, to jest kocioł z otwartą komorą spalania!

Rozwiń  

Co do czujnika czadu to musowo ma zamontowany , te mieszkanie to jest w pewnym sensie dobudówka do mojego domu, tak więc mam wszystko pod kontrolą . Koło kotła jest kratka wentylacyjna więc chyba wszytko tak jak powinno być :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.