JacekFF Opublikowano 6 Lutego 2019 #1 Opublikowano 6 Lutego 2019 Cześć. Co daje parametr korekta powietrza górna i dolna w praktyce tak na chłopski rozum. Można ustawić od np górną - 12 do +20. Zauważyłem że jak dam - 10 to robią się mniejsze spieki i popiół jest bardziej sypki a wykrese temp na sterowniku jest bardziej wyrównany.
PioBin Opublikowano 6 Lutego 2019 #2 Opublikowano 6 Lutego 2019 Gorna ma wplyw na ilosc powietrza gdy palnik idzie na 100% PID. Dolna ma wplyw na ilosc powietrza gdy palnik idzie na 1% PID. Wszystko co posrodku jest juz wynikiem linii prostej pomiedzy tymi dwa przypadkami. Gdy pracujesz z hallotronem (turbinka) to korekta o 1 zmienia ilosc powietrza o 7 implusow turbinki. Sterownik k1pv3. Dla przykladu: powietrze max. PID hallotron 400, korekta 5, ostatecznie mamy 400 + 5x7 = 435.
lynx6664 Opublikowano 8 Lutego 2019 #4 Opublikowano 8 Lutego 2019 Też zauważyłem, że korekta powietrza górna im bardziej na minusie, tym bardziej wpływa na mniejszą ilość spieków.
JacekFF Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2019 U mnie do max -10 bo jak dałem na - 12 to znów zaczęły się tworzyć spieki. Przy - 10 robi się taki lekki popcorn ale kruszy się w rękach. Nie testowałem jeszcze zmian w korekcie dolnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.