Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze Kotła...

SolarSolar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Najwyższy czas zutylizować stary piec na groszek i przejść na czystsze ogrzewanie gazowe:)

Dom ok 170m2 piętrowy z nieogrzewanym poddaszem.

Sciany 12 cm styropian z pustaka max czy coś takiego (czerwony pustak komorowy...)

dach 18 cm wełna..

w Domu temp 20 -21 st.

Piętro same grzejniki, parter grzejniki + podłogówka. 

Na sezon spalam jakieś 3 tony ekogroszku i trochę drewna w kominku.

Zastanawiam się nad wyborem pieca, jedno czy dwufunkcyjnego...z tego co wyczytałem to dwufunkcyjny najlepiej działa jak punkty poboru wody są blisko pieca u mnie to wygląda tak ze mam dwie łazienki

1 na pietrze i 1 na parterze + kuchnia(jeżeli chodzi o pobór wody)

W kotłowni mam bojler elektryczny (120l) z podłączeniem do centralnego w sezonie grzeje go groszek poza prąd. 

Moje pytanie na który piec się zdecydować i na jaki konkretnie model,może coś polecicie.

Jestem ze śląska.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Dobry wybór odnośnie zmiany pieca, sam tak zrobiłem 5 miesięcy temu i jestem zadowolony. Kup sobie kocioł jednofunkcyjny czyli taki do którego podłączysz istniejący bojler, chyba że ma już swoje lata to lepszym rozwiązaniem jest kupno kotła w pakiecie z bojlerem pionowym który stoi bezpośrednio pod gazowym.

Nie oszczędzaj na sprzęcie, patrz na dolną moc kotła która powinna być o okolicach 2,5-3,5 kW, dobrze jak niedaleko jest serwis.

Ja mam kocioł Ariston genus one, osobiście polecam go jako użytkownik i instalator. 

Tak się mniej więcej prezentuje koszt eksploatacji - dom 200m2 garaż w bryle 20m2, czyli 180+20 po podłogach 230m2 ogrzewam wszystko, ocieplenie przeciętne (słabo jeśli chodzi o podłogę na parterze)

Screenshot_20190201-101218.jpg

Opublikowano

Zdecydowałem że wybiorę kocioł jednofunkcyjny z zakresem modulacji..tylko jakim i ile kw...??bojler mam 120l czy zakres od okolo 3-15 będzie ok?? w domu osób 2+1  :)

Do tego dochodzi pytanie jak wygląda kwestia grzania grzejnikami i podłogówka(na chwile obecna mam całości instalacji puszczona razem, bez żadnych zaworów mieszających dlatego tez podłogi nie załączam...) parter grzejniki + podłoga piętro same grzejniki .

Opublikowano

Cóż, instalacja jest jaka jest, ale chociaż zawory RTL są na podlogowce?

Zakres mocy wystarczy jaki podałeś, zastosuj do tego sterowanie pogodowe i będzie ok.

Opublikowano

Nie ma...

Jakiś model polecicie??...lub na co zwracać uwagę szukając pieca..

Opublikowano

Ja niedawno założyłem Vaillant ecoTEC pure i jestem zadowolony do tego doszła pogodówka vrc700 która na wstępie obniżyła mi spalanie z 12m³ na 10m³ na dobę. Obecnie reguluje i wszystko skłania się ku temu, że będzie to 8-10m³ doba więc taniej niż węglem piec załącza się co godzinę na 15min. Temperatura w domu 22-23stC na podłogę wtedy idzie 35stC przez zawór mieszający.

Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak wyglądają koszty serwisów i przeglądów w kotłach na gaz..??

Dalej czekam może ktoś coś podpowie jaki kocioł wybrać albo w jaki celować jak mam trochę podłogówki a resztę grzejniki bez żadnych zaworów mieszających,rtl itp...

Dodam że ogrzewanie pseudo podłogowe zrobione przez pseudo fachowca jest tylko na parterze w :

Salonie dwie pętle lewa i prawa strona z czego jedna pętla jest puszczona razem z grzejnikiem +łazienka pętla razem z grzejnikiem+przedpokój i kuchnia.

Na początku jak załączałem podłogówkę to coś tam grzała ale w związku z brakiem termostatów tudzież jakichkolwiek zaworów regulujących przepływ temperaturę był to interes nieopłacalny dlatego też podłogówka od jakich 3 lat jest praktycznie nie włączana...

Teraz jak włączyłem podłogę to po kilku godzinach i ok 60 stopni na piecu podłoga była ledwo wyczuwalnie ciepła...(przypuszczalnie w łazience jak puszcze podłogę to podłoga będzie gorąca,jest najbliżej kotłowni)....

Kilka razy prawie zagotowała się woda w układzie ponad 90 st...nie pytajcie czemu :)

Opublikowano

W sumie co byś nie wybrał to ważne,żeby serwis był blisko. Ja postawiłem na Sauniera  (Thelia Condens),nie ma super niskiej modulacji (bo od 5 kW),ale pozytywne opinie tu i tam,w połączeniu z korzystną ceną,dwoma serwisantami w promieniu kilku km i dosyć tani coroczny serwis przekonały mnie do wynoru tego kotła w nowym domu.

W poprzednim ACV Kompakt służy juz 7 rok,także bezawaryjnie, ale jest droższy niestety.

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.