SolarSolar Opublikowano 31 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Witam Najwyższy czas zutylizować stary piec na groszek i przejść na czystsze ogrzewanie gazowe:) Dom ok 170m2 piętrowy z nieogrzewanym poddaszem. Sciany 12 cm styropian z pustaka max czy coś takiego (czerwony pustak komorowy...) dach 18 cm wełna.. w Domu temp 20 -21 st. Piętro same grzejniki, parter grzejniki + podłogówka. Na sezon spalam jakieś 3 tony ekogroszku i trochę drewna w kominku. Zastanawiam się nad wyborem pieca, jedno czy dwufunkcyjnego...z tego co wyczytałem to dwufunkcyjny najlepiej działa jak punkty poboru wody są blisko pieca u mnie to wygląda tak ze mam dwie łazienki 1 na pietrze i 1 na parterze + kuchnia(jeżeli chodzi o pobór wody) W kotłowni mam bojler elektryczny (120l) z podłączeniem do centralnego w sezonie grzeje go groszek poza prąd. Moje pytanie na który piec się zdecydować i na jaki konkretnie model,może coś polecicie. Jestem ze śląska. Dzięki za pomoc.
0degree Opublikowano 1 Lutego 2019 #2 Opublikowano 1 Lutego 2019 Dobry wybór odnośnie zmiany pieca, sam tak zrobiłem 5 miesięcy temu i jestem zadowolony. Kup sobie kocioł jednofunkcyjny czyli taki do którego podłączysz istniejący bojler, chyba że ma już swoje lata to lepszym rozwiązaniem jest kupno kotła w pakiecie z bojlerem pionowym który stoi bezpośrednio pod gazowym. Nie oszczędzaj na sprzęcie, patrz na dolną moc kotła która powinna być o okolicach 2,5-3,5 kW, dobrze jak niedaleko jest serwis. Ja mam kocioł Ariston genus one, osobiście polecam go jako użytkownik i instalator. Tak się mniej więcej prezentuje koszt eksploatacji - dom 200m2 garaż w bryle 20m2, czyli 180+20 po podłogach 230m2 ogrzewam wszystko, ocieplenie przeciętne (słabo jeśli chodzi o podłogę na parterze)
SolarSolar Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zdecydowałem że wybiorę kocioł jednofunkcyjny z zakresem modulacji..tylko jakim i ile kw...??bojler mam 120l czy zakres od okolo 3-15 będzie ok?? w domu osób 2+1 :) Do tego dochodzi pytanie jak wygląda kwestia grzania grzejnikami i podłogówka(na chwile obecna mam całości instalacji puszczona razem, bez żadnych zaworów mieszających dlatego tez podłogi nie załączam...) parter grzejniki + podłoga piętro same grzejniki .
0degree Opublikowano 4 Lutego 2019 #4 Opublikowano 4 Lutego 2019 Cóż, instalacja jest jaka jest, ale chociaż zawory RTL są na podlogowce? Zakres mocy wystarczy jaki podałeś, zastosuj do tego sterowanie pogodowe i będzie ok.
SolarSolar Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 4 Lutego 2019 Nie ma... Jakiś model polecicie??...lub na co zwracać uwagę szukając pieca..
Gregor002 Opublikowano 5 Lutego 2019 #6 Opublikowano 5 Lutego 2019 Ja niedawno założyłem Vaillant ecoTEC pure i jestem zadowolony do tego doszła pogodówka vrc700 która na wstępie obniżyła mi spalanie z 12m³ na 10m³ na dobę. Obecnie reguluje i wszystko skłania się ku temu, że będzie to 8-10m³ doba więc taniej niż węglem piec załącza się co godzinę na 15min. Temperatura w domu 22-23stC na podłogę wtedy idzie 35stC przez zawór mieszający. Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka
abdank82 Opublikowano 6 Lutego 2019 #7 Opublikowano 6 Lutego 2019 Tyle, że akurat ten Pure to ma modulację od 7 kW
SolarSolar Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor #8 Opublikowano 6 Lutego 2019 Jak wyglądają koszty serwisów i przeglądów w kotłach na gaz..?? Dalej czekam może ktoś coś podpowie jaki kocioł wybrać albo w jaki celować jak mam trochę podłogówki a resztę grzejniki bez żadnych zaworów mieszających,rtl itp... Dodam że ogrzewanie pseudo podłogowe zrobione przez pseudo fachowca jest tylko na parterze w : Salonie dwie pętle lewa i prawa strona z czego jedna pętla jest puszczona razem z grzejnikiem +łazienka pętla razem z grzejnikiem+przedpokój i kuchnia. Na początku jak załączałem podłogówkę to coś tam grzała ale w związku z brakiem termostatów tudzież jakichkolwiek zaworów regulujących przepływ temperaturę był to interes nieopłacalny dlatego też podłogówka od jakich 3 lat jest praktycznie nie włączana... Teraz jak włączyłem podłogę to po kilku godzinach i ok 60 stopni na piecu podłoga była ledwo wyczuwalnie ciepła...(przypuszczalnie w łazience jak puszcze podłogę to podłoga będzie gorąca,jest najbliżej kotłowni).... Kilka razy prawie zagotowała się woda w układzie ponad 90 st...nie pytajcie czemu :)
abdank82 Opublikowano 7 Lutego 2019 #9 Opublikowano 7 Lutego 2019 W sumie co byś nie wybrał to ważne,żeby serwis był blisko. Ja postawiłem na Sauniera (Thelia Condens),nie ma super niskiej modulacji (bo od 5 kW),ale pozytywne opinie tu i tam,w połączeniu z korzystną ceną,dwoma serwisantami w promieniu kilku km i dosyć tani coroczny serwis przekonały mnie do wynoru tego kotła w nowym domu. W poprzednim ACV Kompakt służy juz 7 rok,także bezawaryjnie, ale jest droższy niestety. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.