Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja CO w starym domu

MAXMIL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam prośbę w sprawie modernizacji CO i CWU

dom 30 letni, ściany grubość 60 cm ( cegła max i pustak oraz 5 cm izolacji styropianu), poddasze dodatkowa izolacja stropu wełną 20cm ), powierzchnia użytkowa 220 m2, dwie łazienki, dwa lata temu wymienione grzejniki na aluminiowe firmy Gavia 500 – łącznie w całym domu 260 żeberek, instalacja CO stara z rur stalowych, CWU z rur plastikowych, piecyk gazowy przepływowy. Aktualnie mam piec węglowy 21 kw, rocznie zużywam 3 tony węgla,

Planuję wymianę na kocioł gazowy Vaillant EcoTek plus VC z zasobnikiem.

Zastanawiam się jakiem mocy zastosować kocioł tj. 20KW czy 25 KW, oraz jaki zasobnik 120L czy 150L (dla 5 osób). Nie wiem też czy zostawić starą instalacje CO stalową ( która nie wszędzie w ścianach jest izolowana i mogą być straty ciepła), czy wymienić ją na miedzianą co wiąże się z nieplanowanym remontem.

Z góry dziękuję za wszystkie porady i wskazówki.

Opublikowano

Jakie mogą być różnice pomiędzy 20 a 25 KW. Instalatorzy z którymi rozmawiałem do tej pory twierdzili, że 20 KW będzie dobrym rozwiązaniem. A co myślicie na temat  modernizacji instalacji CO ?

Opublikowano

Jak masz same grzejniki to może warto iść w tani a dobry kocioł Termet Gold Plus 25Kw 1F. Do takiego domu z większym zasobnikiem lepiej większy kocioł by szybciej dogrzał wodę w zasobniku do zadanej.

Jak będziesz miał podłączony komin ? Przez ścianę (można dać max kocioł 20KW)czy wkład w stary komin ?

Specyfikacja Gold'a

Moc cieplna (przy temp. 80/60°C)

2,8 - 24,5 kW

Moc cieplna (przy temp. 50/30°C)

3,0 - 27,0 kW

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc. Finalnie zamontowany został kocioł  Vaillant EcoTek plus VC 25KW z zasobnikiem 120L. 

Zauważyłem, że po odkręceniu CWU,  tj. puszczeniu ciepłej wody występuje gwałtowny jej wypływ (w każdym kranie w domu), a po chwili powrót do normalnego ciśnienia.  Dotyczy to tylko ciepłej wody, jak puszczam zimną ciśnienie jest cały czas takie samo. Zainstalowany mam REDUKTOR CIŚNIENIA WODY D06 3/4" HONEYWELL.  Wcześniej tzn. przed wymianą kotła wszystko było ok. Macie może jakieś pomysły, dlaczego tak jest ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o podpowiedź w sprawie ustawień w/w kotła:
Mam ustawioną temperaturę:  (Auto) dzień 21 stopni,  noc 20 stopni, krzywa grzewcza 0,70, sterowanie - korekta.

Sterownik multiMATIC VRC 700 zamontowany w salonie.  Zastanawiam się co jest źle ustawione bo w salonie  pokazuje mi cały czas aktualną temperaturę pokojową na sterowniku 22,5 stopnia i grzejniki są  często letnie a zadaną temperaturę mam 21 i teoretycznie piec nie powinien się grzać wody CO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.