Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik poziomu paliwa

andre74

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj próbowałem uruchomic  piec Derfo z automatycznym podajnikiem paliwa. I tu pojawił się problem- zasyp jest w 100% zapełniony ,na wyświetlaczu sterownika pokazuje się komunikat " 0%" paliwa,nawet po wykonaniu skalibrowaniu działania podajnika,natomiast czujnik do podawania automatycznego w ogóle nie reaguje.Kontrolka świeci się na zółto. Czy ktoś z Was zpotkał się z takim problemem.? Zaznaczam,że podajnik działa,przy sterowaniu ręcznym.

Opublikowano

Proces kalibracji jest dokładnie opisany w dtr kotła i jeśli chodzi o Defro nie da się go zrobić w jeden dzień. Zachęcam do bardziej wnikliwego zapoznania się z dtr.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
10 godzin temu, andre74 napisał:

Witam.

Dzisiaj próbowałem uruchomic  piec Derfo z automatycznym podajnikiem paliwa. I tu pojawił się problem- zasyp jest w 100% zapełniony ,na wyświetlaczu sterownika pokazuje się komunikat " 0%" paliwa,nawet po wykonaniu skalibrowaniu działania podajnika,natomiast czujnik do podawania automatycznego w ogóle nie reaguje.Kontrolka świeci się na zółto. Czy ktoś z Was zpotkał się z takim problemem.? Zaznaczam,że podajnik działa,przy sterowaniu ręcznym.

Witaj

A jaki to jest piec? Defro to już wiem :) tak podejrzewam, że peletowy :)

Jak pellet to może być czyjnik poziomu pelletu źle ustawiony, wykrywa brak paliwa i może być aktywna rezerwa paliwa - brak paliwa.

Na ekranie sterownika w górnym lewym rogu nie wyswietla przypadkiem "brak paliwa"?

Opublikowano
11 godzin temu, andre74 napisał:

Dzisiaj próbowałem uruchomic  piec Derfo z automatycznym podajnikiem paliwa

Jeżeli wczoraj uruchomiłeś piec to nie wykonałeś żadnej kalibracji. Kalibracja polega na tym, że zasypujesz odpowiedni tobie odpowiadający poziom napełnienia zbiornika włączeniu kalibracji a następnie odczekanie aż piec spali prawie wszystko w zasobniku ( również do ilości tobie odpowiadającej, ja zostawiłem na poczatku tak by jeszcze nie widać było ślimaka) i naciśnięciu opcji koniec kalibracji zasobnik pusty. Dopiero wtedy przy ponownym zasypaniu zbiornika na full naciskasz w menu Zasobnik napełniony i masz już twoje 100% napełnienia:) PS. musisz odczekać kilka godzin, tak to działa u mnie by piec sobie wyliczył dokładnie dni i godziny, bo na początku będzie podawał stopniowo np za poł godziny będzie to 15 godzin a za następne pół już może ci naliczyć 1 dzień aż unormuje sie i pokaże, że na calym zbiorniku spali np. 5 dni, piszę to byś się nie wystraszył na początku tym że po godzinie przyjdziesz od zasypania zbiornika a tam pokaże ci że całym zbiornikiem będziesz palił np. dobę:):) daj mu czas ze 2 godziny i pokaże ci już dużo dokładniej:)

Opublikowano

W zasobniku nie ma żadnego czujnika poziomu, tak jak jaammm opisał powyżej jedynie kalibrujesz i potem sterownik liczy czas podawania i go odejmuje ze 100%

W środku masz jedynie czujnik zamknięcia klapy, klapa musi być zamknięta żeby piec dmuchał i podawał

Opublikowano

Jeżeli pelleciak (bo autor tematu nie napisał) to moze być czujnik minimalnego poziomu pelletu (rezerwa)

Jeżeli źle ustawiony i aktywna rezerwa - brak paliwa to piecyk stoi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.