Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek prosze o pomoc w wyborze

e30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moze ktos opala, ktoryms ekogroszkiem i podpowie co wybrac.

Do kotla 10kw

100m21761a0e3c69615ecc8d604fd726b4b1d.jpg3c2269f65610c89276db8547093ed2a1.jpgf85690eebd567ad5cde5868d19ea7721.jpgb523c426f7f5ecce8b1329ead4fb5032.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ostatnio na topie ( na tym forum) jest groch kolombus. Między grochami których fotos dołączyłeś jest taka różnica jak między bp95 i bp98. I pytanie której benzyny mniej wypalisz? Znam groch platinium, nie napiszę o nim złego słowa, a nawet dołączę foto popiołu z platinium po spaleniu 100 kg. Opakowanie popiołu 1,6kg.

IMAG0666.jpg

Opublikowano

No spoko ale platinum u mnie nie nadaje sie jednak straszne spieki jednak potrzeba mi cos mnoej kalorycznego7b09d171055dbb2ecd0903210a50cded.jpg

Opublikowano

Jezeli to sa twoje spieki

To sorry ale nie wiem po co se tym glowe zaprzatasz

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Co masz na mysli?
Jest ich duzo wiecej i spiekaja sie jak kalafior takze prestige odpada jedbak. Dzis testuje krzesimir

Opublikowano

Czy masz duzo wieksze niz moje ???8fe25bbe4a9e8925d22dc378ac3eaa73.jpg47b393b7c7111cfb828417102ea936e3.jpg

Opublikowano

Twoje sa pojedyncze moje spiekaja sie w takie ze sie jeden na dloni miesci a reszta to drobne

Gość Visitor1230
Opublikowano
44 minuty temu, mkaczko napisał:

Czy masz duzo wieksze 

Abstrachujac juz od spiekow. Deflektor do tego plomienia jest za nisko.

Opublikowano

Jest na oryginalnym haku

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nic nie szkodzi. Zeby deflektor spelnial swoja role misi byc goracy, a plomien ledwo go dotykac. W przeciwnym razie deflektor wiecej szkodzi niz pomaga. Zrob sobie test zapalniczki i lyzki. Przekonasz sie kiedy powstanie sadza.

Opublikowano
Nic nie szkodzi. Zeby deflektor spelnial swoja role misi byc goracy, a plomien ledwo go dotykac. W przeciwnym razie deflektor wiecej szkodzi niz pomaga. Zrob sobie test zapalniczki i lyzki. Przekonasz sie kiedy powstanie sadza.
To jak u mnie deflektor zanontowany jest do rusztu od spodu oczywiscie i rozbija na boki oraz w gore plomien to jest bledem ?

Opublikowano
Tylko jest maly problem,

Niewiele wyzej jest juz wymiennik

Skracajac srube mozna by poniesc deflektor jakies 2-3 cm

Gość Visitor1230
Opublikowano

Mozna tez inaczej. Wywalic to co jest. Zakupic kwadratowa plyte szamotowa grubosci 2-3 cm.  O powierzchni powiedzmy 60% powierzchni przekroju kotla. I na stale zamocowac to pod rusztem. Wystarczy szamot przewiercic w czterech rogach, jakies sruby z podkladkiami i gra.

Opublikowano
Mozna tez inaczej. Wywalic to co jest. Zakupic kwadratowa plyte szamotowa grubosci 2-3 cm.  O powierzchni powiedzmy 60% powierzchni przekroju kotla. I na stale zamocowac to pod rusztem. Wystarczy szamot przewiercic w czterech rogach, jakies sruby z podkladkiami i gra.
W hefie nie ma rusztu

Tylko wymiennik plomiennikowy

Gość Visitor1230
Opublikowano

To troche zmienia sytuacje. Na jakiej wysokosci sa plomieniowki od gory palnika? Tu potrzeba inwencji palacza. Mozna wykorzystac istniejaca srube. I zamontowac  plyte na sztywno. Wazne, zeby miala duza powierzchnie. Trzeba tez  zostawic troche miejsca pomiedzy deflektorem a otworami plonieniowek. Powiedzmy 4-5 cm.  Jezeli wysokosc deflektora pojdzie znacznie w gore, to efekt bedzie taki ze dobrze dopalisz czesci lotne a fale ciepla z plomienia rozproszysz na boki. To cieplo zostanie troche dluzej w dole kotla. Bedziesz mial w kotle mniej sadzy (w podtrzymaniu niestety zawsze sie bedzie generowala ). 

Producentom za te bezmyslnie dyndajace buly powinno sie dac po lapach. Pakuja wszedzie aby bylo. 

W moim starym Klimoszu nie bylo deflektora jako takiego. Byla plyta szamotowa od scianek do scianek. Przed  drzwiczkami  byla tylko szpara 5 cm. Ten podwieszony na plaskownikach szamot sprawial ze czysto sie wszystko spalalo. A przy okazji powstala komora nawrotna. 

Edit: Po takiej przerobce trzeba pamietac o czyszczeniu plomieniowek. Zeby sadze i pyly nie zbieraly sie na deflektorze zatykajac je jednoczesnie.

Opublikowano
To troche zmienia sytuacje. Na jakiej wysokosci sa plomieniowki od gory palnika? Tu potrzeba inwencji palacza. Mozna wykorzystac istniejaca srube. I zamontowac  plyte na sztywno. Wazne, zeby miala duza powierzchnie. Trzeba tez  zostawic troche miejsca pomiedzy deflektorem a otworami plonieniowek. Powiedzmy 4-5 cm.  Jezeli wysokosc deflektora pojdzie znacznie w gore, to efekt bedzie taki ze dobrze dopalisz czesci lotne a fale ciepla z plomienia rozproszysz na boki. To cieplo zostanie troche dluzej w dole kotla. Bedziesz mial w kotle mniej sadzy (w podtrzymaniu niestety zawsze sie bedzie generowala ). 
Producentom za te bezmyslnie dyndajace buly powinno sie dac po lapach. Pakuja wszedzie aby bylo. 
W moim starym Klimoszu nie bylo deflektora jako takiego. Byla plyta szamotowa od scianek do scianek. Przed  drzwiczkami  byla tylko szpara 5 cm. Ten podwieszony na plaskownikach szamot sprawial ze czysto sie wszystko spalalo. A przy okazji powstala komora nawrotna. 
Chcialem kupic wiekszy deflektor z mdelu 75 kw

Pomysl z plyta jest git

Musze tylko zobaczyc jakiej wielkosci to ma byc kwadrat

Pozdrawiam

Gość Visitor1230
Opublikowano
36 minut temu, mkaczko napisał:

W hefie nie ma rusztu

Tylko wymiennik plomiennikowy

Zastanawia mnie tylko jeszcze to czyszczenie. Po modernizacji na takim duzym deflektorze moze jak juz wspomnialem znierac sie pyl. Droznosc plomieniowek moze byc ograniczana. Dlatego nalezaloby zastosowac jakis cwancig, zeby do czyszczenia mozna byloby go latwo zdejmowac. 

Opublikowano
Zastanawia mnie tylko jeszcze to czyszczenie. Po modernizacji na takim duzym deflektorze moze jak juz wspomnialem znierac sie pyl. Droznosc plomieniowek moze byc ograniczana. Dlatego nalezaloby zastosowac jakis cwancig, zeby do czyszczenia mozna byloby go latwo zdejmowac. 
Deflektor bedzie i tak wisial na haku, mozna nim hustac

Do kotla codziennie zagladam

Wiec nie ma problemu, zeby codziennie zrzuc osad

Gość Visitor1230
Opublikowano
9 minut temu, mkaczko napisał:

Deflektor bedzie i tak wisial na haku, mozna nim hustac

Do kotla codziennie zagladam

Wiec nie ma problemu, zeby codziennie zrzuc osad

Daj znac po wszystkim. Czy pacjent przezyl operacje i jak dochodzi do zdrowia :)

Opublikowano

Podzielcie sie jeszcze ile sekund pracy w podtrzymaniu i ile minut przerwy macie po nastawiane. Ciekaw jestem czy duza jest rozbieznosc

Opublikowano

Podzielcie sie jeszcze ile sekund pracy w podtrzymaniu i ile minut przerwy macie po nastawiane. Ciekaw jestem czy duza jest rozbieznosc

Opublikowano

Ja korzystam z sterownila sppv2 robi wszystko za wyjatkiem kawy :-)

A serio jedyne ustawienie jakie mam to

Pobudzaj palnik co 30 minut
Moc dmuchawy 10%

Reszta robi sie sama

Pozdrawiam

Opublikowano
Edit: Po takiej przerobce trzeba pamietac o czyszczeniu plomieniowek. Zeby sadze i pyly nie zbieraly sie na deflektorze zatykajac je jednoczesnie.

A ja mam dobrze deflektor czy złe bo nie wiem za bardzo jak ma wisieć?

aed6cbe3eebb570ddb31e1047886de39.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.