Ikim92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Witam, jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Spróbuję opisać swój problem, w mojej instalacji co występują dwie pompy, jedna do ogrzewania domu druga do cwu. Pompa cwu ustawiona jest na pierwszym biegu, co na drugim. Gdy włączę pompę cwu drastycznie spada temperatura na kaloryferach a niektóre z nich są całkiem zimne, jaki jest powód tego zjawiska? Kocioł stałopalny, bez sterowników jedynie miarkownik ciągu.
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Brak zaworów zwrotnych za pompami.
mironw Opublikowano 24 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Godzinę temu, Ikim92 napisał: Witam, jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Spróbuję opisać swój problem, w mojej instalacji co występują dwie pompy, jedna do ogrzewania domu druga do cwu. Pompa cwu ustawiona jest na pierwszym biegu, co na drugim. Gdy włączę pompę cwu drastycznie spada temperatura na kaloryferach a niektóre z nich są całkiem zimne, jaki jest powód tego zjawiska? Kocioł stałopalny, bez sterowników jedynie miarkownik ciągu. rysunek albo zdjęcia instalacji 41 minut temu, gmaj22 napisał: Brak zaworów zwrotnych za pompami. ale jak CO na 2 to nie powinno się tak dziać chyba że sterownik ma priorytet
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jak ma priorytet CWU to pompa CO stoi. Jeszcze może być filtr przed pompą CO mocno zanieczyszczony. O ile tam w ogóle jest. Dorażnie mozna przydławic dodatkowo obieg CWU zaworem za pompą albo na powrocie od bojlera.
mironw Opublikowano 24 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Godzinę temu, Ikim92 napisał: Kocioł stałopalny, bez sterowników jedynie miarkownik ciągu. Nie zauważyłem braku sterownika , a jak włączane są pompy?
Ikim92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zawór zwrotny jest za pompą CWU. Zdjęcia dołączę jutro rano, obecnie jestem w drodze do pracy. Czy mogę przydławić cwu zaworem przed pompą ?
mironw Opublikowano 24 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 24 Stycznia 2019 nigdy ŻADNEJ pompy nie dławi się na ssaniu TYLKO na tłoczeniu (za pompą) ,
Jozefg1 Opublikowano 25 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Miałem kiedyś ten sam problem, za duża pompa. Poradziłem sobie w ten sposób że założyłem równolegle taki by-pas z zaworem kulowym 1/2" do regulacji. Teraz mam pompę Alpha2 z autoadapt i problem z głowy.:D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.