Sfoboda Opublikowano 21 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Witam Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze optymalnych ustawień pieca bo raz sporo ciepła ulatuje przez komin a raz nie dogrzewa. Pięć to sąd bio compact 12kw że sterownikiem techa st-550 z PiD. Dom 120m2 . Porotherm 25+20 styropian grafitowy. Dach ocieplony pianą PUR. Okna 3 szybowe+ rolety zewnętrzne. Dom zamieszkały z końcem października 2018 i też tak zaczął pracować pięć i tak do dziś przeglądam forum i nie potrafię ustawić pieca . Nie zależy mi na szybkim osiągnięciu temperatury lecz na zmniejszenie spalania i mniejszej ilości załączeń. Z góry dziękuję za parę wskazówek bo w trybie serwisowym też już grzebałem i wiem że jeszcze można lepiej ten pięć ustawić .
Sfoboda Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor #2 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Co by można zmienić ? Praca bez PiD Czas podawania 8sekund Czas przerwy 45 sek Siła nadmuchu 45% Podtrzymanie Praca w podtrzymaniu 2sekundy Przerwa w podtrzymaniu 3min 40 sek Wentylator w podtrzymaniu Praca 15 sek Przerwa 2 min Bieg wentylatora 35% Ruszt Przerwa w pracy 2 min Przerwa w podtrzymaniu 15 min
aadm1 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 27 Stycznia 2019 witam proszę mi odpowiedzieć jako osobie nie mającej wiedzy technicznej czy ustawienia pracy, przerwy rusztu ma wpływ na ilość spalanego peletu. pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.