Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny rozdzielacz

szand

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem zwykłym szarym człowieczkiem, zielonym jeżeli chodzi o hydraulikę. ( BARDZO ZIELONYM)

Mam proste pytanie. Chodzi o rozdzielacz który zasila kaloryfery.
Rura zasilająca jest gorąca - leci do niej spokojnie z 60 stopni.

Rurki odprowadzające wodę do kaloryferów - rurki pex są gorące.
rura odprowadzająca jest zimna. gdzies około 36 stopni.

Kaloryfery maja termostaty. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj, włączają się może dwa kaloryfery, w domu 22 stopnie. Standardowo grzeją od góry po całej swojej szerokości do połowy wysokości.

Czy tak to powinno wyglądać??? Chodzi mi o tą zimną rurę odprowadzająca. Co dzieję się z całym tym ciepłem skoro kaloryfery go nie odprowadzają??

Dodam ze w przypadku gdy kaloryfery odkręcę na max, zarówna rura zasilająca jak i odprowadzająca robią się podobnie ciepłe. Wygląda więc, że układ nie jest zapowietrzony.??

Opublikowano

Witam

Niewiem czy kolege dobrze zrozumialem

Rura ktora zasila kaloryfer jest goraca

Rura z kaloryfera jest chlodniejsza

Kiedy odkrecisz glowice termostatyczna zasilanie i powrot sa tak samo cieple

Jesli to twoja watpliwosc to tak ma byc,

Glowica termostatyczna dba o to aby w pomieszczeniu byla odpowiednia temperatura, wiec otwiera przeplyw wody na wiekszy lub mniejszy w zaleznosci od temp w pomieszczeniu

Kaloryfery oddaja cieplo w ten sposob ze zimne powietrze wchodzi o dolu a gora wychodzi cieple - konwekcja wiec sila rzeczy kaloryfer na dole bedzie zawsze chlodniejszy od gory

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To powinno rozwiac twoje watpliwoscieab5685f02700132a2f4e686667ef3de.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź. Może to rzecz trywialna ale do tej pory, nie miałem zainstalowanego jednego kaloryfera - łazienkowego. Czynnik grzewczy przepływał więc sobie tam swobodnie i po prostu ( tak mi się wydaje) podgrzewał powrót w rodzielaczu.
2 dni temu zainstalowano mi grzejnik, wszystkie zostało ponoć odpowietrzone ale powrót z grzejników znacznie chłodniejszy niż kiedyś.

Dziwi mnie też tak duża różnica w temperaturze. Zasilanie 60 powrót 36?

Opublikowano

Przecież nie mierzysz temperatury wody tylko rurki . Jeśli pex to masz inny spadek  na ściance cieplejszej i zimniejszej rurki.

poz Hermogenes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.