szand Opublikowano 19 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Witam, jestem zwykłym szarym człowieczkiem, zielonym jeżeli chodzi o hydraulikę. ( BARDZO ZIELONYM) Mam proste pytanie. Chodzi o rozdzielacz który zasila kaloryfery. Rura zasilająca jest gorąca - leci do niej spokojnie z 60 stopni. Rurki odprowadzające wodę do kaloryferów - rurki pex są gorące. rura odprowadzająca jest zimna. gdzies około 36 stopni. Kaloryfery maja termostaty. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj, włączają się może dwa kaloryfery, w domu 22 stopnie. Standardowo grzeją od góry po całej swojej szerokości do połowy wysokości. Czy tak to powinno wyglądać??? Chodzi mi o tą zimną rurę odprowadzająca. Co dzieję się z całym tym ciepłem skoro kaloryfery go nie odprowadzają?? Dodam ze w przypadku gdy kaloryfery odkręcę na max, zarówna rura zasilająca jak i odprowadzająca robią się podobnie ciepłe. Wygląda więc, że układ nie jest zapowietrzony.??
mkaczko Opublikowano 19 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Witam Niewiem czy kolege dobrze zrozumialem Rura ktora zasila kaloryfer jest goraca Rura z kaloryfera jest chlodniejsza Kiedy odkrecisz glowice termostatyczna zasilanie i powrot sa tak samo cieple Jesli to twoja watpliwosc to tak ma byc, Glowica termostatyczna dba o to aby w pomieszczeniu byla odpowiednia temperatura, wiec otwiera przeplyw wody na wiekszy lub mniejszy w zaleznosci od temp w pomieszczeniu Kaloryfery oddaja cieplo w ten sposob ze zimne powietrze wchodzi o dolu a gora wychodzi cieple - konwekcja wiec sila rzeczy kaloryfer na dole bedzie zawsze chlodniejszy od gory Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 19 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2019 To powinno rozwiac twoje watpliwosciWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
szand Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Dziękuje za odpowiedź. Może to rzecz trywialna ale do tej pory, nie miałem zainstalowanego jednego kaloryfera - łazienkowego. Czynnik grzewczy przepływał więc sobie tam swobodnie i po prostu ( tak mi się wydaje) podgrzewał powrót w rodzielaczu. 2 dni temu zainstalowano mi grzejnik, wszystkie zostało ponoć odpowietrzone ale powrót z grzejników znacznie chłodniejszy niż kiedyś. Dziwi mnie też tak duża różnica w temperaturze. Zasilanie 60 powrót 36?
Hermogenes Opublikowano 19 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Przecież nie mierzysz temperatury wody tylko rurki . Jeśli pex to masz inny spadek na ściance cieplejszej i zimniejszej rurki. poz Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.