doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Witam, mam prośbę abyście wyrazili swoją opinię na temat zastosowania sterowania pogodowego dla instalacji grzejnikowej, przy czym grzejniki mają zamontowane głowice termostatyczne. Widziałem takie rozwiązanie przy kotle gazowym Vailant, i chciałem zapytać o wasze opinie. dlaczego jest takie rozwiązanie skoro temp. pomieszczeń jest regulowana za pomocą głowic. Czy takie rozwiązanie może być stosowane przy kotłach na paliwo stałe? pozdrawiam
searcher888 Opublikowano 17 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Pogodowka ustawia temperaturę na instalację czyli na grzejniki im cieplej na zewnątrz tym mniej na grzejniki (mniej spalonego opału mniej oddanej energii na instalację)i odwrotnie...termostaty regulują temperaturę w danym pomieszczeniu i odcinają bądź nie grzejnik od instalacji...pogodowka i termostaty to dwie różne sprawy...i odpowiadają za inne temperatury.pozdrWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Znam zasadę działania. Tylko czy jest instalacji pogodowka do grzejnikowWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Gość Cemol Opublikowano 17 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Piszesz, że znasz zasadę działania, a pytasz? Pogodówka steruje źródłem (kotłem) a zawór termostatyczny odbiornikiem (grzejnikiem). Sterownik kotła otrzymuje z czujnika temperatury zewnętrznewj informację o jej wysokości, porównuje to z wartością zadaną przez krzywą grzewczą i wg zaprogramowanego algorytmu steruje kotłem oraz zaworem mieszającym. Termostat grzejnikowy odczytuje temperaturę pomieszczenia zadaną przez Ciebie i za Ciebie przykręca lub odkręca grzejnik. Ma to oczywiście z mniejszą lub większą inercją wpływ na pracę kotła, bo stan grzejnika wpływa na sumaryczne zapotrzebowanie instalacji na ilość energii.
konopka Opublikowano 17 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Ewentualnie pogodówka może sterować mieszaczem poprzez odpowiedni sterownik
Miros Opublikowano 17 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Pogodówka nie powinna sterować kotłem jest to nie zalecane tylko zaworem mieszającym, czyli całą instalacją grzewczą, natomiast zawory termostatyczne wyrównują temp w poszczególnych pokojach. przy dobrze dobranej krzywej grzewczej oszczedności sa widoczne
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Chodzi mi oto że mam zawór 3 d montuje siłownik , podpinam pod sterownik do tego czujnik temp zew. i ustawiam krzywą grzewcza dla tego obiegu grzejnikowego, tylko czy bedzie miało to sensowne zastosowanie (pomijam koszt instalacji) . czy sterowac samymi głowicami , pokój się dogrzeje i tyle głowica się zamyka i tyle,
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #8 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Widziałem takie rozwiązanie i mnie zaciekawiło, pogodówka przy podłogówce ok. ale przy grzejnikach z termostatami .
tomaszmarcinkuli Opublikowano 17 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dlaczego jest nie zalecane?Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 17 Stycznia 2019 tego nie wiem, wydaje mi się że jest sens takiego rozwiązania ale szukam więcej argumentów
tomaszmarcinkuli Opublikowano 17 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Pewnie że jest to po co gadasz jak nie wiesz jest napewno oszczędność i przy okazji wiesz jaka temperatura na dworze...a jak się odbija to na żywotności kotła ? Wydaje mi się że się wydłuża Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #12 Opublikowano 17 Stycznia 2019 a co ma żywotność kotła do pogodówki ?
konopka Opublikowano 17 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Mam pogodówkę ale przy kotle podajnikowym,mam też termostaty i część podłogówki.Zaletą jest to to,że mogę na kotle utrzymywać stałą temp. a za temp. ogrzewania odpowiada pogodówka z mieszaczem
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 17 Stycznia 2019 ja mam kocioł podajnikowy na ekogroszek , 2 obiegi grzewcze podłogówka + grzejniki , podłogówka sterowana zawór 3d+siłownik pogodowo. Grzejniki + głowice , zawór 3d bez siłownika , stała temp ustawiona . i dlatego pomyslałem że można dołożyc siłownik i tu też sterować pogodowo ....
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 17 Stycznia 2019 temp kotła jest u mnie stała 66/58 , temp na obiegi ustawiają zawory 3d
Z4ku Opublikowano 17 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Problemem przy podłogówce jest jej bezwładność cieplna oraz brak rurki na którą można by założyć głowice (chodzi o miejsce montażu takiej głowicy w sterowanym przez nią pomieszczeniu). Po to jest stosowane sterowanie pogodowe. Grzejniki nie sprawiają takiego problemu reagują szybko w porównaniu do podłogówki i jest przy nich miejsce na dodatkowy zawór więc można sterować nimi za pomocą samych głowic. Ponadto nie ma jak inaczej zrobić sterowania temperaturą podłogówki. Albo czujniki w pokojach i elektrozawory na rozdzielaczu, albo jeden zawór i sterowanie w zależności od temperatury na zewnątrz. To 2 rozwiązanie jest tańsze, a więc częściej stosowane. To pierwsze to póki co domena domów inteligentnych albo na specjalne życzenie inwestora. Dokładanie sterowania na obiegi z głowicami to wg mnie bezsens. Po co dublować sterowanie. Dokładniejszą temperaturę w pomieszczeniu ustawimy na głowicach niż na takim zaworze obsługującym kilka różnych pomieszczeń.
konopka Opublikowano 17 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Godzinę temu, doctor82 napisał: ja mam kocioł podajnikowy na ekogroszek , 2 obiegi grzewcze podłogówka + grzejniki , podłogówka sterowana zawór 3d+siłownik pogodowo. Grzejniki + głowice , zawór 3d bez siłownika , stała temp ustawiona . i dlatego pomyslałem że można dołożyc siłownik i tu też sterować pogodowo .... Podłogówkę mam sterowaną przez skzp ale nie pogodowo,trochę inaczej.W twoim przypadku nie widzę przeciwwskazań do dołożenia pogodówki na grzejniki.
doctor82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #18 Opublikowano 17 Stycznia 2019 W takim układzie co mogę uzyskać ..?Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.