Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klimosz Le 10 Kw + Klimosz Komfort ( RT-16). Ustawienia i osiągi

borys24so

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy może ktoś ma taki zestaw w kotłowni jak w tytule? Jest to mój pierwszy sezon grzewczy w nowym domu jednorodzinnym i będę wdzięczny za porady odnośnie ustawienia parametrów spalania. Na razie spędzam sporo czasu w kotłowni i nie mogę osiągnąć przy temp. zewnętrznej  0  spalania na poziomie 12 kg /dobę. Idzie tak ok 25kg na 30-35 godzin.

Mam do ogrzania 125 m użytkowych, ok 80 mkw podłogówki, 6 grzejników i 2 łazienkowe. Budynek ocieplony 10 cm styropian i poddasze wełna (0,33) 2 x 10 cm. Do tego bojler 120l. Domownicy to 2 osoby dorosłe i 3 dzieci. Najstarsze 9 lat więc tej gorącej wody wieczorem trochę idzie :).

Kotłownia:

zawór 4d  z siłownikiem na CO1 czyli grzejniki

zawór 3d z siłownikiem na CO2 czyli podłogówkę

Sterowanie pogodowe.

Ekogroszek 29-30 tyś kj.

Pytania:

1. Jaki tryb palenia wybrać auto+pid czy auto?

2. Jaką szczelinę na wentylatorze zrobić i dlaczego nie na maxa?

3.Jeśli ktoś z was ma taki sterownik to proszę podać wersję.

4. Czy taki kocioł powinien pracować ciągle ale spokojnie czy może na większych mocach by wpadał w podtrzymanie?

5. Czy im bardziej kaloryczny  ekogroszek tym mniej się go spali w porównaniu do słabszego?

Zapraszam do dyskusji.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam zastanawiam się nad kupnem pieca Klimosz LE 10 możesz powiedzieć coś więcej o tym kotle czy jesteś zadowolony z zakupu jak się spisuje czy masz jakie problemy jak sterownik sobie radzi interesuje mnie wszystko na ten temat będę wdzięczny za odpowiedz 

i pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Czy zakupiłeś Klimosza ?

Jak widzisz powyżej pisałem, że sam szukam jeszcze kogoś kto ma większe doświadczenie z tym sterownikiem. Niestety chyba nie ma tu nikogo kto użytkuje kocioł ze sterownikiem RT16.  Tak na prawdę to nie mam zbytnio czasu żeby się bardziej wtajemniczyć  i pokombinować z ustawieniami. Teraz lecę cały czas na PID .Tak poza tym to do zasobnika mieści się śmiało 5 worków po 25kg a i szóstego pewnie dałoby radę upchnąć. Ostatnio robiłem test i po spaleniu 5 worków wyczyściłem dokładnie kocioł( czyszczę przeważnie po spaleniu 1 zasobnika) i wszystkiego razem z popiołem było 10,5 kg. Od listopada prowadzę zeszyt i zapisuję co ile dni uzupełniam zasobnik czyli 125 kg , i tak:

04.11,  13.11,  22.11,  29.11,  06.12.

W domu temp. ok 25 st. Bojler 120 l , temperatura wody 55 st.   2 osoby dorosłe i trójka dzieci do 9 lat.

Ekogroszek jakim palę to Extra Premium + . Producent Energo ( generalnie syberyjski).

Myślę, że da się spalać mniej - kwestia ustawień i zakupu termostatów na grzejniki, oraz wymianie czujnika pogodowego(popsuł się) i załączeniu sterowania na podstawie temperatury zewnętrznej(krzywe grzewcze itd.)

Jak spalę poniżej 3 ton na sezon grzewczy to myślę, że będzie to niezły wynik.

Co do samego kotła to nie było jak do tej pory żadnej usterki. Palę w nim drugą zimę jak mieszkam + 2 zimy prędzej gdy dom nie był jeszcze wykończony.

pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 6.12.2019 o 23:32, borys24so napisał:

Niestety chyba nie ma tu nikogo kto użytkuje kocioł ze sterownikiem RT16.

PawelZ , Tom7011 , nieudacznik13 korzystają z RT16.

Opublikowano

dziękuję za namiary

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.