rroman31234 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Mam taki problem.... od początku grudnia jestem posiadaczem kotła kostrzewa twin bio 16kw (zielony). Temperaturę zadaną w domu mam 19 stopni histereza 2 stopnie. Domek 120 metrów kwadratowych. Spala mi ponad 3 worki pelletu. Kupuję pellet wysokiej jakości - stelmet platinum. U znajomych, którzy mają dom większy pali o połowę mniej! Niestety nie mają dostępu do ustawień serwisowych- mają zakodowane. Ja mam odkodowane.... poniżej podaje moje ustawienia. BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!! ( 3 worki po 15zł =45zł x 30 dni w miesiącu = 1350..... to strasznie dużo. Jeśli tak będzie palił to będę zmuszony przejść z powrotem na śmieciucha. Serwisant powiedział, że pali tyle co musi!!!! Bez dyskusji!!!! Rozpalanie czas rozgrzewania 30sek dawka startowa paliwa 60g detekcja płomienia 5% nadmuch rozpalania 50% czas rozpalania 7min Praca 1. maksymalna moc palnika16kw maksymalna moc palnika w trybie fuzzy logic – 100% minimalna moc palnika w trybie fuzzy logic -30% ustawienia nadmuchu -nominalna 43% -pośrednia 33% -minimalna 26% czas cyklu podawania 25sek czas nadzoru( maksymalny czas pracy w trybie nadzoru) – 0min Wydajność podajnika 5,6kg/H kaloryczność paliwa 5,1 Ustawienia kotła tryb pracy- automatyczny min temperatura zadana – 55stopni maksymalna temperatura zadana – 80 stopni wybór termoststu – uniwersalny histereza kotłą – 3 stopnie wyłącz. Pompy od term. - tak ustawienia zasobnika pojemność zbiorowa 180kg czujnik poz. Paliwa - włączony ilość paliwa minimum 16kg podajnik czas testu wydajności Ustawienia Co I CWU temperatura załaczania pompy CO – 40stopni czas postoju pompy co podczas ładowania cwu – 0min czas postoju pompy co przy aktywnym termostacie – 15min czas pracy pompy co przy aktywnym termostacie – 15sek minimalna temperatura zadana cwu – 25stopni maksymalna temperatura zadana cwu - 60 stopni podwyższenie temp. zadanej co od cwu i mieszacza – 5 stopni wydłużenie pracy cwu – 3min wymiennik ciepła - nie obwód grzewczy wybór termoststu – uniwersalny minimalna temperatura zadana obwodu - 20 stopni maksymalna temperatura obwodu – 85 stopni praca w lato - nie
pastor Opublikowano 15 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 15 Stycznia 2019 ubogie te twoje informacje. to ile spala zalezy od 1. ustawienia samego kotla 2. instalacji 3. sposobu sterowania 4. zapotrzebowania budynku na cieplo A ty nie podales nawet jaka masz temp na kotle (lub ja nie doczytalem) Daj przede wszystkim schemat instalacji,zdjecia i opisz jak sterujesz kotlem oraz jak on pracuje
rroman31234 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Dom poniemiecki 120 metrów, ocieplony styropianem 10 ( pewnie jakość styropianu kiepska)- 15 lat temu ocieplałem.... Poddasze ocieplone porządnie 20cm wełna. w domu kaloryfery purmo- wszystko w miedzi. palnik w piecu - kostrzewa platinum czujnik w domu bezprzewodowy ( delta dore)- ustawiony na 19 stopni - histereza 2 stopnie.- ( włącza się przy 18, wyłącza przy 20). na piecu temperatura zadana 55 stopni, histereza 3 stopnie Jeżeli chodzi o instalację w kotłowni to się na tym kompletnie nie znam.... fotki w załączniku.
Gość Visitor1230 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Moim zdaniem: - brak silownika na zaworze 4D sterowanego pogodowo - temperature kotla ustaw na 70 stopni z histereza 15 W drugim przypadku wystapi problem ze zmienna temperatura na grzejnikach. A to ze wzgledu na punkt pierwszy. Co robi sterownik pokojowy? Wylacza kociol i pompe? Jezeli tak to sa nastepny blad - brak stalej pracy pompki ( woda w ukladzie w przypadku postoju sie wychladza, a po starcie zalewa kociol) - sterownik pokojowy ze zbyt duza histereza. Wskazowki: - zastanowilbym sie na buforem np 750 L, jezeli ster kotla moglby go obsluzyc - zamontowac silownik zaworu i czujnik zewnetrznej temp. - sterowac uklad pogodowo - mozna zamontowac sterownik wewnetrzny z mala histereza, ktory bedzie modulowal temp na obieg. W stosunku do tego co na chwile obecna zadaje pogodowka
rroman31234 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia 2019 tak. sterownik pokojowy wyłącza kocioł i pompę. w rezultacie gdy temperatura w domu jest osiągnięta kaloryfery robią się zimne chociaż na piecu często jest powyżej 60 stopni. myślałem, że tak ma być.... czyli histerezę zmniejszyć do 1 stopnia? ktoś mi podpowiedział abym zmniejszył dawkę startową paliwa z 60 g do 45g...... czy to ma sens? jest możliwość ustawienia pompy co aby się częściej załączała ( bez względu na temperaturę pieca i temperaturę w pokoju)??? jeśli tak to które ustawienia mam zmienić? z góry dziekuje.
Gość Visitor1230 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2019 2 godziny temu, rroman31234 napisał: czyli histerezę zmniejszyć do 1 stopnia? No wlasnie. I tu zachodzi konflikt ze wzgledu na zle skonfigurowana instalacje. W peleciakach stosuje sie duze histerezy. Zeby kociol popracowal i sobie troche postal. Wtedy moze byc oszczednie. Jezeli bedzia zasuwal non stop to nici z oszczednosci. A przy obecnym sposobie dystrybucji… no wlasnie
rroman31234 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 16 Stycznia 2019 ok. dzisiaj podwyższę temperaturę na piecu do 70 i ustawię histerezę 15 a w pokoju zmniejszę histerezę do 1 stopnia. zobaczę co z tego wyjdzie:)
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Spalanie 45kg / 24 to moc cieplna 6,5-7,5kW/24 czyli spalanie jest w normie, ale można je lepiej wykorzystać . Po pierwsze zrobić to co pisze kolega @visitor, po drugie możesz zmniejszyć moc kotła z 16kW na np 12kW. Warto sprawdzić jak jest temp powrotu na kocioł - to też ma pewien wpływ na jakość spalania.
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Teraz, rroman31234 napisał: w pokoju zmniejszę histerezę do 1 stopnia. zobaczę co z tego wyjdzie:) Jak masz głowice na termostatyczne na grzejnikach to wyłącz to sterowanie, ono naprawdę robi krecią robotę.
rroman31234 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 16 Stycznia 2019 ok. zmniejszę tą histerezę w pokoju. a co z mocą kotła? zmniejszyć do 12kw? czy na razie nic nie robić? no i co z podbiciem temperatury na piecu?
rroman31234 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #11 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Czy ma ktoś jeszcze jakieś propozycje? Generalnie bez zmian.... około 45 kg na dzień....
Gość Trener40 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 18 Stycznia 2019 3 godziny temu, rroman31234 napisał: Czy ma ktoś jeszcze jakieś propozycje? Generalnie bez zmian.... około 45 kg na dzień.... Trzy grosze ode mnie, a raczej stwierdzenia Rozumiem, że jak dogrzeje się mieszkanie do zadanej, to następuje wygaszenie kotła i kocioł ma ponad 60 stopni temperatury. W momencie gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie o ustawioną histerezę załącza się pompa CO, a ponieważ masz ustawiony start pomp na 40 stopni, więc pompa CO załącza się i pracuje do momentu aż kocioł będzie miał 40 st i następuje ponowne rozpalenie kotła. Można powiedzieć, że start kotla jest poniżej 30 st. gdyż kocioł został zalany zimną wodą z instalacji. Jeżeli tak jest, to kocioł na co robić i dlatego masz takie spalanie. Zmień start pomp CO na 55st, a chłopaki niech podpowiedzą, czy w Twoim przypadku nie byłoby lepiej gdyby pompę CO zamontować na powrocie, czyli na rurze powrotnej z 4d do kotla. Tak w skrócie.
rroman31234 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #13 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Tak jest jak Pan pisze. piec i pompa co się wyłącza jak temperatura w domu jest zadana. Dziękuję . Tak zrobię. Zasugerowano mi abym zwiększył temperature kotla na 70 stopni z histereza 15. Czyli włączenie pompy co 55 stopni. a co z temperaturą kotła??? zostawić 55 ? czy zwiększyć ?
pastor Opublikowano 18 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Temperatura na której pracuje kocioł powinna wynosić conajmniej 65’C. W instrukcji nie ma o tym ani słowa?
rroman31234 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 18 Stycznia 2019 serwisant ustawił na 55..... z histerezą 3. ok ustawie 65 a jaką histerezę?
pastor Opublikowano 18 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Nie wiem jak ten kocioł pracuje. Miałeś już propozycje żeby zadana kotła była 70 i histereza 15. Próbowałeś? Pompy raczej start od 55-60. Ale wszystko zależy jak ten kocioł w twojej instalacji ma pracować.
Gość Trener40 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Pastor... O ile się nie myślę, to ten kocioł, a raczej sterownik i jego praca w automacie nic nie zmieni jeżeli chodzi o ustawienie temp kotła. Automat sam dobiera i ustala do jakiej temp kocioł ma grzać ( tak jest u mnie i jak się nie mylę, to u kolegi też). Temp zadana kotla działa w trybie pracy 24h na dobę) czyli utrzymuje przykładowo 65 st schodząc z mocą. U kolegi jest tak, że kocioł zaczyna pracę i po chwili wchodzi na max, aby dogrzać mieszkanie do zadanej po czym następuje wygasznie.
rroman31234 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #18 Opublikowano 18 Stycznia 2019 podniosłem do 65 z histerezą 10. jakoś do 70 nie miałem odwagi:)) generalnie zmian wielkich na korzyść nie zauważyłem...
pastor Opublikowano 18 Stycznia 2019 #19 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Trener40 wyższa temp pracy kotła oznacza w skrócie podniesienie sprawności. Musisz przy pellecie zachować powrót do kotła na poziomie od 55 w górę aby prawidłowo spalać Pellet. Kocioł ma się rozpędzić trzymać powrót wysoki a resztę puszczać na instalacje. Jak się dom nagrzewa to schodzi z mocą bo już tyle energii nie potrzebuje dom. Bo do kotła zaczyna wracać coraz cieplejsza woda. Im cieplejsza tym moc kotła mniejsza a dalej stara się utrzymywać zadana. Jak dom się nagrzeje termostat da znać ze grzać nie trzeba robisz stop kotła. O teraz od instalacji oraz kotła i sterownika zależy co dalej. Czy pompy maja pracować. Czy kocioł ma pracować wg histereza i pilnować swojej temperatury. Czy czekać aż termostat powie ze zimno i pora grzać.
Gość Trener40 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #20 Opublikowano 18 Stycznia 2019 5 minut temu, rroman31234 napisał: podniosłem do 65 z histerezą 10. jakoś do 70 nie miałem odwagi:)) generalnie zmian wielkich na korzyść nie zauważyłem... Szybko korzyści możesz nie zobaczyć.Poniewaz Twój kocioł pracuje na takich samych zasadach jak mój, więc musisz pomyśleć o tym abym przy ponownym rozpalaniu kotla zimna woda nie zalewała tak drastycznie kotla, bo nawet zwiększenie temp załącznenia pomp niewiele pomoże. Dlatego sugerowałem aby pompę CO zamontować na powrocie, wtedy część gorącej wody będzie wracało do kotla i tym spasobem kocioł będzie pracował stabilniej. Tak jak Ci pisał " Sambor" zmniejsz moc kotla, bo teraz robi za rakietę :) Jak ogarniesz aby byl dogrzany powrót, to możliwe jest, że wystarczy Ci 10KW aby dogrzać mieszkanie... Ale teraz to tylko gdbanie dopóki nie jest tak jak powinno być.
rroman31234 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #21 Opublikowano 18 Stycznia 2019 ok. zmienię start co na 55 stopni a jeśli to nie pomoże to pompę hydraulik przestawi na powrocie...
Gość Trener40 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Pastor... Wszystko się zgadza, ale autor miał 40 st start pomp. ( trochę lipa) Ja mam właśnie u siebie start pomp na 60st i pompę CO na powrocie. W rezultacie podczas pierwszego załączenia pompy powrót mam ok 53 st. Kocioł wygasza się przy 65, a powrót mam 63. Dlatego sugerowałem aby kolega pompę CO zamontował na powrocie.
rroman31234 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #23 Opublikowano 18 Stycznia 2019 ostatnie pytanie:)... wydaje mi się, że temperatura na kotle bardzo wolno rośnie podczas pracy. Wolno to znaczy z 40 do 55 ponad godzinę... czy tak ma być?
pastor Opublikowano 18 Stycznia 2019 #24 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Ja nie wiem jaka ma instalacje autor. Pompa na powrocie tzn ? Masz na myśli powrót z 4d?
pastor Opublikowano 18 Stycznia 2019 #25 Opublikowano 18 Stycznia 2019 ostatnie pytanie:)... wydaje mi się, że temperatura na kotle bardzo wolno rośnie podczas pracy. Wolno to znaczy z 40 do 55 ponad godzinę... czy tak ma być?Nie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.