Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brotje czy Buderus?

David5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry. 

Mam problem z zalozeniem pieca kondensacyjnego I musze wybrac piec z otwarta komora spalania. 

Znalazlem dwa piece 

Brotje energy top otwarta komora dwu biegowy za cene 2700

I druga opcja to Buderus u044 otwarta komora. 2900

Piec bedzie uzywany tylko jako jednobiegowy do CO wylacznie. 

Bedzie wlaczany sporadycznie przyciskiem a nie z termostatu. Czy brotje moze byc wlaczany kiedy sie chce z kontaku? 

Ktory bylby bardziej trwaly? I oszczedny?

Pozdrawiam 

David 

Opublikowano

Hmmm termet gold to koszt 3600zl brutto, komin to koszt 6400 zl ? 

No ale jak kto woli.

Opublikowano

Komin bedzie kosztowal 3tys za sama rure pozniej oni dolicza jakies dodatki kolana itd I wyjdzie 4 

Montowanie pieca I piec koszt 8 tys moze 7 tys. 

Opublikowano

Czas chyba poszukać innej firmy, bo piszesz jakieś bajki.

W najtańszej wersji wyrzut przez ścianę to koszt około 600-1000 zł w zależności od długości rur. Wyrzut do komina koło 1000-2000 zł.

Opublikowano

Ja przy swoim poprzednim kotle turbo miałem system rozdzielczy, zasysanie powietrza przez scianę a wyrzut przez komin (wkład z kwasówki). I ten sam system zastosowałem przy kotle kondensacyjnym (buderus gb062), instalator zastosował tylko do istniejących rur adapter na system rozdzielczy i wszystko gra. Może u ciebie też się da?

Opublikowano

Jezeli mialby instalowac  piec kondensacyjny w komin musze wlozyc alofol plus rure na spaliny, zasysanie jest mozliwe tylko z komina. 

Milo byloby Jesli ktos Moglby odpowiedziec na moje pytanie. Ja juz podjalem decyzje, tylko chce wiedziec czy wybrac brotje czy Buderus. 

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.