Johny25 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Muszę w pełni zautomatyzować lampy zamontowane dookoła domu? Czy automat zmierzchowy byłby dobry rozwiązaniem? Poczytałem wiele opinii o tym urządzeniu i wszystkie są bardzo pozytywne. Czy montaż takiego urządzenia jest trudny czy wystarczy podstawowa wiedza z zakresu elektryki?
Jozefg1 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Automaty zmierzchowe były rozwiązaniem dobrym kiedy nie było czujników ruchu. Ja u siebie zamontowałem lampę LED na wysokości około 4metrów skierowaną do dołu tak że oświetla całe podwórze. Natomiast czujnik ruchu jest na wysokości 2 metrów skierowany poziomo. Czujnik ruchu ma również funkcję czujnika zmierzchu! Oszczędności zużycia energii są duże w porównaniu z czujnikiem zmierzchowym. Dziś ceny takich urządzeń są do przyjęcia bo w hipermarketach zaczynają się już od ~50pln/komplet
krisgie Opublikowano 11 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Mam zmierzchówkę i raczej z niej zrezygnuje na korzyść czasówki. Może mam felerny egzemplarz lub za długa nitka do czujnika albo jeszcze coś ale potrafił kilka razy/mc się zawiesić i nie wyłączać światła. Obecnie całkowicie wyłączony.
Ksieciunio Opublikowano 12 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ja mam na pilota i smartfona razem, obsługuje do 4 źródel światła. Jedna tez mam na ruch i zmierzch. Wszystko zależy od upodobań. Autor tematu chce raczej wypromować sterownik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.