gutiks Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor #26 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam. Yaro dzięki za podpowiedź ustawie jak piszesz i zacznę doglądać. Ustawienia zapisuje, a jak sprawa z tym podtrzymaniem wydłużyć jeśli histereza jest o 1st to podajnik zareaguje i poda porcje paliwa żeby utrzymać zadaną temp.Czy się mylę?
YaroXylen Opublikowano 5 Stycznia 2019 #27 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Histereza to różnica temperatur, im mniejsza tym sterownik szybciej zareaguje na spadek temperatury i uruchomi palnik. Słusznie kolega podpowiada aby wydłużyć przerwę w podtrzymaniu, tylko też nie za długo, gdyż mocno wytłumiony palnik po długiej przerwie będzie Tobie długo wstawał i zanim się rozpali na full mija sporo czasu i temperatura wyraźnie spadnie. Rekompensuje to mała histereza załączając wczesnej palnik. Ja osobiście paląc ponad 20lat dwustanem, preferowałem częstsze a krótsze przedmuchy i większe wielokrotności, gdyż kocioł był czyściejszy i nie dymił tak utrzymując większą porcję już odparowanego niedymiącego groszku(koksiku), takie ustawienie wymaga troszkę poobserwowania palnika :)) Odnośnie ustawienia to sam patrząc musisz dobrać parametry czuwania, wstępne też można jakieś zaproponować jednak szczegóły dobierasz sam obserwując kopczyk i palnik. Pomyśl na przyszłość o takim sterowniku jak ja mam..... spalanie .....niebo a ziemia... bez porównania, od połowy grudnia posiadam SKZP-02 i do kotłowi idę tylko z ciekawości popatrzeć jak działa , oczywiście dosypać opału raz na tydzień i wyjąć popiół co 4-5dni :)) Yaro
gutiks Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor #28 Opublikowano 5 Stycznia 2019 ok czyli mianuje na dłuższy czas kociołek moim najlepszym kumplem i posiedzimy sobie troche w kotłowni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.