Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z piecem ?

gutiks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Yaro dzięki za podpowiedź ustawie jak piszesz i zacznę  doglądać. Ustawienia zapisuje, a jak sprawa z tym podtrzymaniem wydłużyć jeśli histereza jest o 1st to podajnik zareaguje i poda porcje paliwa żeby utrzymać zadaną temp.Czy się mylę? 

Opublikowano

Histereza to różnica temperatur, im mniejsza tym sterownik szybciej zareaguje na spadek temperatury i uruchomi palnik. Słusznie kolega podpowiada aby wydłużyć przerwę w podtrzymaniu, tylko też nie za długo, gdyż mocno wytłumiony palnik po długiej przerwie będzie Tobie długo wstawał i zanim się rozpali na full mija sporo czasu i temperatura wyraźnie spadnie. Rekompensuje to mała histereza załączając wczesnej palnik. Ja osobiście paląc ponad 20lat dwustanem, preferowałem częstsze a krótsze przedmuchy i większe wielokrotności, gdyż kocioł był czyściejszy i nie dymił tak utrzymując większą porcję już odparowanego niedymiącego groszku(koksiku), takie ustawienie wymaga troszkę poobserwowania palnika :))

Odnośnie ustawienia to sam patrząc musisz dobrać parametry czuwania, wstępne też można jakieś zaproponować jednak szczegóły dobierasz sam obserwując kopczyk i palnik.

Pomyśl na przyszłość o takim sterowniku jak ja mam..... spalanie .....niebo a ziemia... bez porównania, od połowy grudnia posiadam SKZP-02 i do kotłowi idę tylko z ciekawości popatrzeć jak działa , oczywiście dosypać opału raz na tydzień i wyjąć popiół co 4-5dni :))

Yaro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.