Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasobnik 300l z nierdzewki czy emaliowany?

tata1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Używałem zasobnik 250l do CWU. Był to zasobnik rzemieślniczy ocynkowany, sprawdzał się ale wytrzymał 10lat - przeciek wystąpił wewnątrz we wężownicy pomiędzy CWU a CO.

Teraz chcę zakupić nowy fabryczny, zastanawiam się czy emaliowany czy nierdzewka. Wiem, wiem że nierdzewka lepsza, ale słyszałem ze też w nierdzewce dają cieńszą blachę.

Pytam o doradę ze względu na specyficzny sposób palenia w kotle węglowym również rzemieślniczym. Kocioł nie ma żadnych uszczelnień w drzwiczkach (sznurów) i gdy się pali, to on  po prostu ssie sobie powietrze (przy zamkniętych drzwiczkach) i bez przerwy trzyma około 80stopni. Na dom temat rozwiązałem zaworem trójdrożnym z siłownikiem i mam komfort jak na gazie. Mam w domu temperaturę jaką chcę. Boiler zostawiłem na "gorącym" obiegu bo rewelacyjnie i szybko grzało wodę. Tak się zastanawiam czy to właśnie to 80stC wykończyło ten boiler, czy też wada fabryczna (gdzieś był niedokładnie dospawany, lub przytopiony spawem) stąd przeciek, bo 10 lat to trochę mało.

Więc pytanie - czy gdy fabryczny będę trzymał na 80 stopniach to lepiej to zniesie ten emaliowany, czy z nierdzewki?

Opublikowano

Ja polecam z nierdzewki wydatek duży ale na lata spokój obowiązkowo przy bojlerze naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa.Naczynie niezależnie czy bojler z nierdzewki czy emaliowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.