zaenon123 Opublikowano 17 Grudnia 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Witam, Proszę o pomoc w ocenie ogrzewania domu. Dom buduje się dopiero ale chciałbym już mieć jakiś pogląd na ogrzewanie. W całym domu ma być podłogówka na jak najniższą temperaturę. Myślałem o piecu MPM DS, do tego bufor 2000l. W przyszłości chciałbym zamontować pompę ciepła i dlatego myślałem aby piec i bufor pracowały w układzie otwartym i były połączone przez wymiennik z resztą instalacji. Za wymiennikiem byłaby podpięta PC w układzie zamkniętym. Nie wiem gdzie podpiąć bojler CWU. Bardzo proszę o opinie i ewentualną krytykę tego rozwiązania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac Opublikowano 19 Grudnia 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Po co komplikować instalację, ja mam wszystko w układzie otwartym. Wymiennik do dodatkowe koszty. Wszędzie mówią że do PC musi być zamknięty , ja dzwoniłem do producenta mojej pompy i mówił, że nie ma problemu aby pracowała w ukł. otwartym, musi być tylko naczynie wzbiorcze chyba 4m wyżej od PC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pięknyroman Opublikowano 19 Grudnia 2018 #3 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 @Ignac oczywiście że Pc może pracować w układzie otwartym lecz zauważ że ten system ma mniejszą sprawność od układu zamkniętego a co za tym idzie PC ma "ciężej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac Opublikowano 19 Grudnia 2018 #4 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Nie rozumiem dlaczego ma ciężej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pięknyroman Opublikowano 19 Grudnia 2018 #5 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Inaczej - nie ma ciężej ale nie wykorzystujesz jej możliwości co wiąże się ze stratami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac Opublikowano 19 Grudnia 2018 #6 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 A jakie to dodatkowe możliwości może mieć w zamkniętym, jestem bardzo ciekawy, może zamknę u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaenon123 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Ale załóżmy że pompa musi pracować w układzie zamkniętym. Czy takie rozwiązanie byłoby ok? Gdzie wpiąć zasobnik CWU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pięknyroman Opublikowano 19 Grudnia 2018 #8 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 4 godziny temu, Ignac napisał: A jakie to dodatkowe możliwości może mieć w zamkniętym, jestem bardzo ciekawy, może zamknę u siebie. układ zamknięty jest bardziej sprawnym układem....narysować ci to czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac Opublikowano 19 Grudnia 2018 #9 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zasobnik wpiął bym za pompą ciepła przez zazawór trójdrożny lub przy pomocy dwuch pomp tak aby PC mogła ładować zasobnik lub podłogówkę. Z kotła można by grzać CWU np. z drugiej wężownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaenon123 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 A czy wystarczy jedna pompa przed zaworem trójdrogowym do CWU i podłogówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac Opublikowano 21 Grudnia 2018 #11 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Oczywiście , że przed zaworem jedna pompą ale zamiast jednej pompy i zaworu można dać dwie pompy i w tedy bez zaworu 3d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaenon123 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Dziękuję za pomoc. Ale wracając do schematu... Czy jest on poprawny? Czy może lepiej byłoby coś pozmieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac Opublikowano 21 Grudnia 2018 #13 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Może lepszym rozwiązaniem było by dać ten bufor z wężownicą i podpiąć ją pod kocioł w ukł. otwartym a reszta już w zamkniętym. Wymiennik płytowy wtedy nie będzie już potrzebny. Płytowy ma duże opory przepływu i potrzebne są mocne pompki. Jak znajdę chwilę to naszkicuję jakiś schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaenon123 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Byloby super :) W takim razie czekam na schemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac Opublikowano 30 Grudnia 2018 #15 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Na kolanie na bazgrałem coś takiego. co i pc20181221.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.