Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła i kocioł w układzie otwartym

zaenon123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc w ocenie ogrzewania domu. Dom buduje się dopiero ale chciałbym już mieć jakiś pogląd na ogrzewanie. W całym domu ma być podłogówka na jak najniższą temperaturę. Myślałem o piecu MPM DS, do tego bufor 2000l.  W przyszłości chciałbym zamontować pompę ciepła i dlatego myślałem aby piec i bufor pracowały w układzie otwartym i były połączone przez wymiennik z resztą instalacji. Za wymiennikiem byłaby podpięta PC w układzie zamkniętym. Nie wiem gdzie podpiąć bojler CWU. Bardzo proszę o opinie i ewentualną krytykę tego rozwiązania :)

pompa ciepła.jpg

Opublikowano

Po co komplikować instalację,  ja mam wszystko w układzie otwartym. Wymiennik do dodatkowe koszty. Wszędzie mówią że do PC musi być zamknięty , ja dzwoniłem do producenta mojej pompy i mówił, że nie ma problemu aby pracowała w ukł. otwartym, musi być tylko naczynie wzbiorcze chyba 4m wyżej od PC.

Opublikowano

@Ignac

oczywiście że Pc może pracować w układzie otwartym lecz zauważ że ten system ma mniejszą sprawność od układu zamkniętego a co za tym idzie PC ma "ciężej"

Opublikowano

Inaczej - nie ma ciężej ale nie wykorzystujesz jej możliwości co wiąże się ze stratami

Opublikowano
4 godziny temu, Ignac napisał:

A jakie to dodatkowe możliwości może mieć w zamkniętym, jestem bardzo ciekawy, może zamknę u siebie.

układ zamknięty jest bardziej sprawnym układem....narysować ci to czy jak?

Opublikowano
  • Zasobnik wpiął bym za pompą ciepła przez zazawór trójdrożny lub przy pomocy dwuch pomp tak aby PC mogła ładować zasobnik lub podłogówkę. Z kotła można by grzać CWU np. z drugiej wężownicy.
Opublikowano

Może lepszym rozwiązaniem było by dać ten bufor z wężownicą i podpiąć ją pod kocioł w ukł. otwartym a reszta już w zamkniętym. Wymiennik płytowy wtedy nie będzie już potrzebny. Płytowy ma duże opory przepływu i potrzebne są mocne pompki. Jak znajdę chwilę to naszkicuję jakiś schemat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.