Skocz do zawartości
IGNOROWANY

dobór kotła, rodzina 2+2

j4cekolawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,
szukam kotła gazowego do segmentu (w domu typu bliźniak) o pow 135mkw po podłodze, 128mkw użytkowej.
Link do wyliczeń, starałem się do tego podejść rzetelnie, jedynie nie znałem pow zabudowy, więc podałem szerokość i dł budynku
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4v2x

rodzina 2+2, dzieci przedszkolne, więc zużycie cwu zimą znikome, latem olbrzymie wink-2.gif
system mieszany: przedsionek, kuchnia, wc + łazienka ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery

parter

12.jpg

poddasze

14.jpg

jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Zastanawiam się czy kocioł dwu funkcyjny sprawdzi się w takim domu? Skłaniam się raczej ku 1 funkc, ale wiadomo - kasa kasa kasa wink-2.gif
nie jestem nastawiony na jakąś markę, zupełnie! teść namawia na Brotje, dwufunkcyjny. Wydaje mi się, że w tych pieniądzach można znaleźć jednofunkcyjny innej marki (zasobnika już nie liczę, wiadomo)

o czymś zapomniałem? piszcie, uzupełnię!
dzięki
Jacek

1) czy dwufunkcyjny będzie działał jak popularne gazowe podgrzewacze gazowe w mieszkaniach - ciepła woda będzie załączać się przy jakimś tam ciśnieniu wody? Nie zawsze małym? Bo to jest coś co mnie strasznie wk$%@... wkurza obecnie - nie chce dużego ciśnienia, ale chcę ciepłą wodę! I nie, nie mogę jej mieć!!!
2) jakie dane techniczne kotłów są warte bliższego poznania? spotkałem się z MODULACJĄ, TAKTOWANIEM, natomiast fajnie byłoby poczytać gdzieś o tym w zrozumiały dla laika sposób...

Opublikowano

Przy tym zapotrzebowaniu szukaj kotła który schodzi nisko z modulacja np Termet. Wtedy kocioł nie będzie taktował czyli włącz wyłącz tylko pracował cały czas na niskiej mocy

Opublikowano

giecik, dzięki za odpowiedź w temacie.

Poniżej dane techniczne Termet ECOCONDENS GOLD PLUS, którego też biorę pod uwagę.

Który z parametrów mówi o modulacji?

asdasdsad.jpg

Nie uważasz, że ten kocioł będzie zbyt dużej mocy??

Biorę pod uwagę też ten tutaj Immergas Victrix 12, który ma mniejszą moc i... tyle jestem w stanie powiedzieć :)

asdasdzxczxc.jpg

W co jeszcze dodatkowo będę musiał wyposażyć taką instalację?

Opublikowano

Jeśli 1f to ten victrix moduluje od 2kw więc ok.
Jeśli 2f to potrzebny duży żeby nadarzył grzać wode

Opublikowano
W dniu 11.12.2018 o 21:14, j4cekolawa napisał:

system mieszany: przedsionek, kuchnia, wc + łazienka ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery

Instalacje masz już wykonaną czy dopiero zaczynasz ? Przy tak małym zapotrzebowaniu nie lepiej wszystko w podłogówce a w łazience zrobić grzejnika z grzałką ? System mieszany drożej wyjdzie.

Opublikowano
12 godzin temu, giecik napisał:

Jeśli 1f to ten victrix moduluje od 2kw więc ok.
Jeśli 2f to potrzebny duży żeby nadarzył grzać wode

Jesteś w stanie mnie jakoś nakierować i podać wady i zalety rozwiązań jednego i drugiego rozwiązania? 

Co będzie bardziej ekonomiczne?

Opublikowano

O samej instalacji. Masz na to jakiś projekt ? Wg. tego robiłeś podłogówkę plus grzejniki ? Chodzi o to, że kocioł to nie wszystko, a już w ogóle przy instalacji mieszanej.

Załóż temat w tamtym dziale. I wklej projekt podłogówki jak masz.

Zobacz na temat kolegi.

Opublikowano

No to teraz zrób zdjęcia, napisz co dokładnie masz, zmierz rury i załóż nowy temat w dziale o instalacjach jak to połączyć i z jakim kotłem.

Opublikowano

No tak bo przecież resztę masz zalaną.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proponuję zastanowić się nad kotłem jednofunkcyjnym ACV 18kW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.