j4cekolawa Opublikowano 11 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2018 cześć,szukam kotła gazowego do segmentu (w domu typu bliźniak) o pow 135mkw po podłodze, 128mkw użytkowej.Link do wyliczeń, starałem się do tego podejść rzetelnie, jedynie nie znałem pow zabudowy, więc podałem szerokość i dł budynkuhttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/4v2xrodzina 2+2, dzieci przedszkolne, więc zużycie cwu zimą znikome, latem olbrzymie system mieszany: przedsionek, kuchnia, wc + łazienka ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery parter poddasze jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Zastanawiam się czy kocioł dwu funkcyjny sprawdzi się w takim domu? Skłaniam się raczej ku 1 funkc, ale wiadomo - kasa kasa kasa nie jestem nastawiony na jakąś markę, zupełnie! teść namawia na Brotje, dwufunkcyjny. Wydaje mi się, że w tych pieniądzach można znaleźć jednofunkcyjny innej marki (zasobnika już nie liczę, wiadomo)o czymś zapomniałem? piszcie, uzupełnię!dziękiJacek1) czy dwufunkcyjny będzie działał jak popularne gazowe podgrzewacze gazowe w mieszkaniach - ciepła woda będzie załączać się przy jakimś tam ciśnieniu wody? Nie zawsze małym? Bo to jest coś co mnie strasznie wk$%@... wkurza obecnie - nie chce dużego ciśnienia, ale chcę ciepłą wodę! I nie, nie mogę jej mieć!!!2) jakie dane techniczne kotłów są warte bliższego poznania? spotkałem się z MODULACJĄ, TAKTOWANIEM, natomiast fajnie byłoby poczytać gdzieś o tym w zrozumiały dla laika sposób...
giecik Opublikowano 12 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Przy tym zapotrzebowaniu szukaj kotła który schodzi nisko z modulacja np Termet. Wtedy kocioł nie będzie taktował czyli włącz wyłącz tylko pracował cały czas na niskiej mocy
j4cekolawa Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2018 giecik, dzięki za odpowiedź w temacie. Poniżej dane techniczne Termet ECOCONDENS GOLD PLUS, którego też biorę pod uwagę. Który z parametrów mówi o modulacji? Nie uważasz, że ten kocioł będzie zbyt dużej mocy?? Biorę pod uwagę też ten tutaj Immergas Victrix 12, który ma mniejszą moc i... tyle jestem w stanie powiedzieć :) W co jeszcze dodatkowo będę musiał wyposażyć taką instalację?
giecik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Jeśli 1f to ten victrix moduluje od 2kw więc ok. Jeśli 2f to potrzebny duży żeby nadarzył grzać wode
Ksieciunio Opublikowano 13 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2018 W dniu 11.12.2018 o 21:14, j4cekolawa napisał: system mieszany: przedsionek, kuchnia, wc + łazienka ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery Instalacje masz już wykonaną czy dopiero zaczynasz ? Przy tak małym zapotrzebowaniu nie lepiej wszystko w podłogówce a w łazience zrobić grzejnika z grzałką ? System mieszany drożej wyjdzie.
j4cekolawa Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #6 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ksieciunio, mówisz o bieżącym użytkowaniu czy o samej instalacji jako instalacji? Stety czy niestety - wszystko wykonane, posadzki zalane.
j4cekolawa Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 13 Grudnia 2018 12 godzin temu, giecik napisał: Jeśli 1f to ten victrix moduluje od 2kw więc ok. Jeśli 2f to potrzebny duży żeby nadarzył grzać wode Jesteś w stanie mnie jakoś nakierować i podać wady i zalety rozwiązań jednego i drugiego rozwiązania? Co będzie bardziej ekonomiczne?
Ksieciunio Opublikowano 13 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2018 O samej instalacji. Masz na to jakiś projekt ? Wg. tego robiłeś podłogówkę plus grzejniki ? Chodzi o to, że kocioł to nie wszystko, a już w ogóle przy instalacji mieszanej. Załóż temat w tamtym dziale. I wklej projekt podłogówki jak masz. Zobacz na temat kolegi.
j4cekolawa Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Niestety, projektu nie było. Była decyzja: grzejniki plus podłogówka. Wykonanie wg hydraulika widzimisia...
Ksieciunio Opublikowano 13 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 13 Grudnia 2018 No to teraz zrób zdjęcia, napisz co dokładnie masz, zmierz rury i załóż nowy temat w dziale o instalacjach jak to połączyć i z jakim kotłem.
j4cekolawa Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ok, mówiąc o zdjęciach i rurach masz na myśli to co mi wystaję z podłogi w kotłowni? :)
Ksieciunio Opublikowano 13 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 13 Grudnia 2018 No tak bo przecież resztę masz zalaną.
j4cekolawa Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #13 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Jasne, chciałem się po prostu upewnić, że to wystarczy, że na tej podstawie jesteście w stanie powiedzieć więcej.
Stan13a Opublikowano 23 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Proponuję zastanowić się nad kotłem jednofunkcyjnym ACV 18kW.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.