maxxx Opublikowano 25 Grudnia 2018 Autor #26 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Witam po krotkiej przerwie(testów) zamowilem ekogroszek u lokalnego sprzedawcy i wszystko jest ok. Podsumowanie co do groszku, czarny piorun to udręka ktorej nikomu nie polecam- będę reklamował bo smietników mi na ten żużel brakuje. W tym czasie uszczelnilem korone palnika, wyrównałem- wypoziomowałem sam palnik i jest o wiele lepiej. teraz nasuwa mi się pytanie odnośnie hydrauliki. Mianowicie mam podlogowe na 1pietrze a na drugim kaloryfery- powstawialem w nich termostaty. Ale... powracajaca woda do pieca maksymalnie obniza jego temperature(gdy wlaczy sie podloga). z 55stopni nagle robi sie 40.wiem ze to jeat szkodliwe dla pieca. Mam ogrom sadzy, a gdy podlogowka sie wlaczy to piec nie dobije do zadanej temperatury- czyli wypala godzinami dopoki czujnik nie odlaczy pompy na 1pietrze. czytalem o zaworach 3d i 4d oraz o sprzeglach. Dotychczas bojler na cwu byl skrecony na minimum (niby oszczednosc) ale dzis testowalem ustawienie odkreconego na max, czyli goraca woda powracajaca z niego miesza sie z ta z podlogowki co zaskutkowalo tym, ze temp. Pieca jest tylko o kilka stopni nizsza od zadanej. Calosc ciezko opisac, wiec to rozrysowalem. Moze ktos pomoc, jakie udoskonalenia wprowadzic w hydraulice? Czy zastosowac zawor 3d/4d czy sprzeglo hydrauliczne? Z gory wam dziekuje, duzo czytam ale pytania sa bardzo scisle zazwyczaj i nijako tycza sie mojego ukladu. Przedstawiam rysunek cwu-bojler 140l c-ciepla woda z-zimna woda wesołych ciepłych i spokojnych świąt dla wszystkich użytkowników forum!:)
Arczichw Opublikowano 26 Grudnia 2018 #27 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Witam kolego jak chcesz troche wiecej sie dowiedziec co do ustawien swojego kotla to zapraszam do tematu w ktorym to ja walczylem ze swoim kotle. Sterownik mamy ten sam tyle ze moj kociol to 10kw z firmy adamkiewicz z zeliwnym palnikiem ekoenergia 10kw Masz za duzy nadmuch ustawiony i ten wegiel co posiadasz to go dobrze nie spalisz to jest pewne.. Ja walczylem palac Czarną Perłą a znajac zycie jest to pewnie to samo co ten piorun tylko worek inny nawet cena podobna. Zobacz moj temat jest jak uszczelniac palnik wraz z fotami
maxxx Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor #28 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Archichw, dzieki za podsuniecie tematu. Przeczytalem od deski do deski, ale rozwiazania tam nie ma heh. Są za to sugestie dupnego opału, naciecia korony palnika, zmniejszenia dmuchawy i zaklejenia doplywu wiekszej ilosci powietrza(co tez zrobilem). Sam aktualnie walcze z niepalaca sie czescia paleniska. Moje jest ciut wieksze od twojego ale tez nie dopala od strony przeciwnej do podajnika. No i olbrzymie ilosci opału ktore piec dosłownie połyka. I doszlo pytanie o zawor 3d/4d lub sprzeglo ktorego w chwili obecnej brakuje w instalacji.
maxxx Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor #29 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Witam raz jeszcze! może ktoś podpowie co z tymi zaworami mieszajacymi? Dawac 3d 4d czy sprzeglo? Dodatkowo aktualnie zastanawiam sie czy to prawidlowa ilosc sadzy(6h palenia) po dwoch dniach to jest tego ze dwie szufle(powiedzmy porownywalnie z 5woreczkami suchego ryzu(porownanie do zobrazowania) zdjecie przedstawia po prawej stronie zgarnieta sadze/po lewej pozostawiona. Mam wrazenie ze caly piec obklejony jest+ pyłku za dużo. Dlaczego tak sie dzieje? Prosze bardzo o pomoc. aktualnie piec jest na podawaniu 6s 95przerwy i nadmuch 0 z zaklejonym w 1/6 szparką dmuchawy i maksymalnym jej zasunieciu. odnosze wrazenie ze jeszcze sa spieki i piec nagrzewa sie powolnie- a czytalem ze niby tak zdrowo i ekologicznie ale czy dmuchawa nie połknie wiecej pradu niz piec wegla? Prosze bardzo o pomoc
Arczichw Opublikowano 28 Grudnia 2018 #30 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Ja na sterowniku dmuchawe mam na 0 czyli najnizsze obroty jakie sie da.. Do tego mam zaklejona szczeline w oslonie dmuchawy ze jest doslownie 2cm szparka na dojście powietrza i powiem ci ze kociol dobija do zadanej i jest tam jakis czas w podtrzymaniu i spieki sa nie wielkie.. Jestem pewien ze jest to wina ekogroszku ktory jest poprostu adekwatny do ceny za jaka kupilem ten opal i musze sie pogodzić w jakich warunkach sie spala.. Próbuj jak najmniej powietrza ustawic spal ten groch co masz do konca i kup inny polecam ci ekogroszek Diablo ktory u mnie spala sie na piasek a z czarnej perly robi sie kukurydzy pod deflektorem.. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.