Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kmb-r 19kw adamkiewicz i czarny piorun

maxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po krotkiej przerwie(testów) zamowilem ekogroszek u lokalnego sprzedawcy i wszystko jest ok. Podsumowanie co do groszku, czarny piorun to udręka ktorej nikomu nie polecam- będę reklamował bo smietników mi na ten żużel brakuje. W tym czasie uszczelnilem korone palnika, wyrównałem- wypoziomowałem sam palnik i jest o wiele lepiej.

teraz nasuwa mi się pytanie odnośnie hydrauliki. Mianowicie mam podlogowe na 1pietrze a na drugim kaloryfery- powstawialem w  nich termostaty. 

Ale... powracajaca woda do pieca maksymalnie obniza jego temperature(gdy wlaczy sie podloga).

z 55stopni nagle robi sie 40.wiem ze to jeat szkodliwe dla pieca. Mam ogrom sadzy, a gdy podlogowka sie wlaczy to piec nie dobije do zadanej temperatury- czyli wypala godzinami dopoki czujnik nie odlaczy pompy na 1pietrze.

czytalem o zaworach 3d i 4d oraz o sprzeglach. Dotychczas bojler na cwu byl skrecony na minimum (niby oszczednosc) ale dzis testowalem ustawienie odkreconego na max, czyli goraca woda powracajaca z niego miesza sie z ta z podlogowki co zaskutkowalo tym, ze temp. Pieca jest tylko o kilka stopni nizsza od zadanej. 

Calosc ciezko opisac, wiec to rozrysowalem. Moze ktos pomoc, jakie udoskonalenia wprowadzic w hydraulice? Czy zastosowac zawor 3d/4d czy sprzeglo hydrauliczne? 

Z gory wam dziekuje, duzo czytam ale pytania sa bardzo scisle zazwyczaj i nijako tycza sie mojego ukladu. Przedstawiam rysunek

cwu-bojler 140l

c-ciepla woda

z-zimna woda

wesołych ciepłych i spokojnych świąt dla wszystkich użytkowników forum!:)

9D44D0BF-EB4E-4F44-8D0D-FCD1CCC02340.jpeg

Opublikowano

Witam kolego jak chcesz troche wiecej sie dowiedziec co do ustawien swojego kotla to zapraszam do tematu w ktorym to ja walczylem ze swoim kotle.

Sterownik mamy ten sam tyle ze moj kociol to 10kw z firmy adamkiewicz z zeliwnym palnikiem ekoenergia 10kw

Masz za duzy nadmuch ustawiony i ten wegiel co posiadasz to go dobrze nie spalisz to jest pewne.. Ja walczylem palac Czarną Perłą a znajac zycie jest to pewnie to samo co ten piorun tylko worek inny nawet cena podobna. 

Zobacz moj temat jest jak uszczelniac palnik wraz z fotami 

Opublikowano

Archichw, dzieki za podsuniecie tematu. Przeczytalem od deski do deski, ale rozwiazania tam nie ma heh.

Są za to sugestie dupnego opału, naciecia korony palnika, zmniejszenia dmuchawy i zaklejenia doplywu wiekszej ilosci powietrza(co tez zrobilem).

Sam aktualnie walcze z niepalaca sie czescia paleniska. Moje jest ciut wieksze od twojego ale tez nie dopala od strony przeciwnej do podajnika. No i olbrzymie ilosci opału ktore piec dosłownie połyka.

I doszlo pytanie o zawor 3d/4d lub sprzeglo ktorego w chwili obecnej brakuje w instalacji.

Opublikowano

Witam raz jeszcze!

może ktoś podpowie co z tymi zaworami mieszajacymi? Dawac 3d 4d czy sprzeglo?

Dodatkowo aktualnie zastanawiam sie czy to prawidlowa ilosc sadzy(6h palenia) po dwoch dniach to jest tego ze dwie szufle(powiedzmy porownywalnie z 5woreczkami suchego ryzu(porownanie do zobrazowania)

zdjecie przedstawia po prawej stronie zgarnieta sadze/po lewej pozostawiona. Mam wrazenie ze caly piec obklejony jest+ pyłku za dużo. Dlaczego tak sie dzieje? Prosze bardzo o pomoc.

aktualnie piec jest na podawaniu 6s 95przerwy i nadmuch 0 z zaklejonym w 1/6 szparką dmuchawy i maksymalnym jej zasunieciu. odnosze wrazenie ze jeszcze sa spieki i piec nagrzewa sie powolnie- a czytalem ze niby tak zdrowo i ekologicznie ale czy dmuchawa nie połknie wiecej pradu niz piec wegla? Prosze bardzo o pomoc

F4117B45-2E75-450F-9F73-4DBE45ED6E5B.jpeg

Opublikowano

Ja na sterowniku dmuchawe mam na 0 czyli najnizsze obroty jakie sie da.. Do tego mam zaklejona szczeline w oslonie dmuchawy ze jest doslownie 2cm szparka na dojście powietrza i powiem ci ze kociol dobija do zadanej i jest tam jakis czas w podtrzymaniu i spieki sa nie wielkie.. Jestem pewien ze jest to wina ekogroszku ktory jest poprostu adekwatny do ceny za jaka kupilem ten opal i musze sie pogodzić w jakich warunkach sie spala.. Próbuj jak najmniej powietrza ustawic spal ten groch co masz do konca i kup inny polecam ci ekogroszek Diablo ktory u mnie spala sie na piasek a z czarnej perly robi sie kukurydzy pod deflektorem.. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.