Karol1979 Opublikowano 9 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witajcie. Stałem się posiadaczem kotła na pellet Metal-Fach Slim Pellet 15. pracuje już 4 dni i mam wątpliwości co do ustawień ,gdyż w popielniku jest doś sporo popiołu i to zmieszanego z niedopalonym pelletem.Ogrzewam dom 130m2 w tym 8 grzejników , 70m podłogówki i bojler 120l. Z serwisu dostałem nastawy ale nie podano np.mocy wentylatora wyciągowego (zał).Kolejna sprawa to czy mój piec nie powinien mieć czujnika temperatury spalin?Ostatnia sprawa to zawór 4D.W momencie postoju pieca pompa "co" pracuje tak długo aż woda którą pompuje jest letnia,a ta pod zaworem 4D gorąca.Czy ten zawór nie powinien mieszać tej wody?
Karol1979 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 9 Grudnia 2018 oczywiście to,że jest błąd.już poprawiam.Dzięki za czujność
Gonzo19 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 23 Grudnia 2018 W dniu 9.12.2018 o 11:08, Karol1979 napisał: Ostatnia sprawa to zawór 4D. to jest twoja pierwsza sprawa. Wywal ten 4D i wstaw 3D albo termostatyczny albo sterowany siłownikiem. Zostawiając ten 4D będziesz bardzo częstym gościem na tym forum szukając pomocy 4D to dobry zawór, ale dla starych kopciuchów i dla nich głównie go wymyślono.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.