Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Enka 18kw. Alarm schładzanie kotła.

Nikola123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z piecem. Na panelu wyświetla się często schladzanie kotła i nie wiem co z tym zrobić. Próbowałsm coś wyczytać na internecie ale niestety nie ma tam nic przydatnego. Mam nadzieję że ktoś mi tutaj pomoże. Panel pokojowy to ECOSTER  200.

Podaję dotychczasowe ustawienia :

Temp. zadana kotła - 55 stopni 

Przerwa podawania w trybie NADZÓR - 55 min

Korekta mocy nadmuch w trybie FUZZY LOGIC-3.0%

Korekta czasu podawania : - 30%

Minimalna moc kotła - 0%

Maksymalna moc kotla - 12%

Temp. zadana CWU - 50 stopni 

Temp. załączenia  pompy CO - 40 stopni 

Temp. zadana mieszacza - 50 stopni 

Proszę niech ktoś pomoże. Boję się że coś się zepsuje. 

Opublikowano

Napisz dokładnie co to za kocioł, a najlepiej wrzuć zdjęcie tabliczki znamionowej. Podaj model sterownika, bo na stronie producenta nie ma żadnego kotła o mocy 18 kW. Twój kocioł jest na pelet czy ekogroszek?

Jeśli sterownik to ecoMAX 910R, w instrukcji sterownika na stronie 43 (punkt 16.2) jest opisane co owy alarm oznacza. Częste załączanie oznacza słaby odbiór ciepła z kotła. Sprawdź czy pompy pracują prawidłowo, czy któryś z zaworów idących od kotła na instalacje nie jest zamknięty. Sterownik pokojowy działa w jaki sposób? Zatrzymuje pompę CO czy obniża temperaturę na kotle?

Opublikowano
8 godzin temu, Nikola123 napisał:

Mam problem z piecem. Na panelu wyświetla się często schladzanie kotła i nie wiem co z tym zrobić. Próbowałsm coś wyczytać na internecie ale niestety nie ma tam nic przydatnego. Mam nadzieję że ktoś mi tutaj pomoże. Panel pokojowy to ECOSTER  200.

Podaję dotychczasowe ustawienia :

Temp. zadana kotła - 55 stopni 

Przerwa podawania w trybie NADZÓR - 55 min

Korekta mocy nadmuch w trybie FUZZY LOGIC-3.0%

Korekta czasu podawania : - 30%

Minimalna moc kotła - 0%

Maksymalna moc kotla - 12%

Temp. zadana CWU - 50 stopni 

Temp. załączenia  pompy CO - 40 stopni 

Temp. zadana mieszacza - 50 stopni 

Proszę niech ktoś pomoże. Boję się że coś się zepsuje. 

Ustawienia bez sensu moc kotła 0-12%.Sprawdz temp.schładzania kotła w sterowniku.Temp zad.mieszacza:Masz zawór 4d lub głowice  termostatyczne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.