Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik ewmar ness 25 kw

Marianolsztyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z ustawieniem spalania w palniku żeliwnym ewmar ness 25kw. Głównie wysokie spalanie i przegrzewanie podajnika. 

Sterownik st480z pid. 

Czy ktoś podpowie czy wymiana sterownika może pomóc?

Jaki sterownik polecacie do tego palnika?

IMG_20181123_104054.jpg

Opublikowano

Jak przegrzewa to pewnie nisko żar jest 

Opublikowano

A palnik to nie 35kw? 

Opublikowano

Tak.

Oficjalnie kocioł 25kw ale z tego co się dowiedziałem palnik 35kw.

Czy te nagrzewanie podajnika to wina przewymiarowane go palnika do zapotrzebowania instalacji?

Czy da się coś z tym zrobić npo tujac jakiś sprytny sterownik ?

Czy raczej zostaje wymiana palnika?

Opublikowano

Mam coś podobnego w piecu 17kw, mi się nie przegrzewa ale z paleniem na niskich mocach jest ciężko, na przyszły sezon wstawiam coś innego,  myślę że w dwa lata mi się to zwróci, licząc i oszczędność ekogroszku i czasu na czyszczenie pieca 

Opublikowano
1 godzinę temu, shaft7 napisał:

A palnik to nie 35kw? 

1 godzinę temu, shaft7 napisał:

Jak przegrzewa to pewnie nisko żar jest 

IMG_20181203_161127.jpg

Opublikowano

powinien  być 2-3 cm ponad krawędź retory a na fotce chyba jest niżej 

Opublikowano

jest powyżej. to co widac na pierwszym planie to czesc obudowy kotla

Opublikowano

w zeszłym roku zmieniałem palnik z 35kw na ten 20- 25kw APPMd-1. Retorta w nim jest praktycznie połowę mniejsza.

Na tej 35 nie sposób było ustawić prawidłowo pieca. Tez posiadam ster Techa st 480 z pid. 

Piec palił na bardzo małych mocach, żar się zapadał ślimak się grzał i w koszu zbierał się gęsty żrący dym.

Po zmianie problemy ustąpiły i wyregulowanie pieca stało sie prostsze. :)

Opublikowano

dzięki walot cenna uwaga.

Czy ten nowy palnik pasował bez przeróbek?  Jakie części musiałeś kupić żeby wymienić palnik?

Tzn wywalam cały podajnik i w te miejsce wstawiam nowy podajnik jak w tym linku?:

https://www.olx.pl/oferta/palnik-zeliwny-podajnik-do-kotla-ewmar-ness-appmd-1-20-25kw-CID628-IDrhieD.html

Opublikowano

kupiłem cały układ w Sosnowcu bez motoreduktora.  Piec Buderus logano 221a. 

Sruby pasują idealnie. Jedyny mankament to deflektor który o jakieś 2-3 cm należy przesunąć w stronę kosza. 

Opublikowano

Też mam kocioł buderus logano 221a 25 kW a palnik w nim jest właśnie chyba 35kW ( u ciebie też tak było?).

Też miałeś kłopot ze zbyt wysoką temp podajnika? Jaką powierzchnię ogrzewasz? Dom ocieplony?

Zastanawiam się czy ten 25kw też nie za duży będzie ( dom nowy 130 m2)

Opublikowano

Tak seryjnie wsadzany jest 35kW.

Problem miałem ze wszystkim i gdyby nie pomoc chłopaków z forum to zapewne juz 2 lata temu przeszedł bym na gaz.:)

Dom 140m kostka nieocieplony strop ocieplony pianą pur.  Generalnie moim zdaniem będzie o dużo za duży.  

Opublikowano

dzięki dużo mi rozjaśniłeś.

Zastanawiam się jeszcze albo nad wymianą na inny palnik na ekoszek, ale o mocy ok 16 kw albo  zamontuje palnik pelletowy.

Generalnie to co mam teraz to porażka. Ciągłe pilnowanie temp podajnika, syf, kocioł się dusi.

Nie wiesz czy inne palniki będą pasowały bez większych przeróbek ( chodzi o flanszę mocującą do kotła)

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.