Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dużo dymu po otwarciu paleniska

RajmanXI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

już od kilku dni męczę się z nastawami dla pieca na ekogroszek. Nawet jeśli uda mi się znaleźć jakieś optymalne nastawy o najczęściej następnego dnia temperatura na piecu znacząco spada i nie da się jej odbudować. Węgiel w workach, raczej dobrej jakości bo wcześniej nie było problemów. Jakiś tydzień temu po wyczyszczeniu pieca postanowiłem znaleźć bardziej optymalne nastawy i tu zaczęły się schody.

Największym problemem jest strasznie dużo dymu, który wydobywa się z pieca po otwarciu drzwi lub popielnika, Przez dobre 5-10 sekund prawie nic nie widać. Ostatnio zwiększyłem moc dmuchawy z 50 do 65% i w bardzo krótkim czasie powstała cała masa spieków w popielniku, ale co ciekawe pojawił się tak także niedopalony węgiel.  Czytałem różne artykuły i fora i o ile na temat spieków i niedopalonego węgla jest sporo informacji ta na temat dymy niestety niewiele. 

Aktualne nastawy to:
czas podawania 11s
czas przerwy 88s
dmuchawa na 30% 
klapka przy dmuchawa otwarta na maksymalną szerokość.
Temp docelowa 63
Temp docelowa bojlera 55
Regulator ognik plus cwu (bez PID)

aktualnie mam temperaturę około 47 stopni bez tendencji wzrostowej. Zastanawiam się nad całkowitą zmianą parametrów - skrócenie czasu podawania do jakiś 5-6 sekund a czasu przerwy do 40 sekund (tak aby zachować stosunek 1:8) ale nie wiem czy myślę w dobrym kierunku.

Bardzo proszę o pomoc/rady

Opublikowano

Moze trzeba zeby dolne drzwiczki byly lekko uchylone u nas tak radza w kotlach pelletowych jest na dole taka mala klapka lub jak koledzy pisza czopuch i komin zawalone

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Instrukcja poniewaz moga czasem tworzyc sie duze ilosci gazow ktore moga prowadzic do wybuchow

Opublikowano

Ano jak za duzo sie pelletu nasypie na palnik to moze powstac duzo gazow ktore stworza mieszanine wybuchowa polecam przeczytac instrukcje sas dowolnego kotla pelletowego ogolnie dostepna na ich stronie ja mam np 23 kw bio efekt

Opublikowano

sprawdz droznosc komina...

A dym masz w czasie pracy wentylatora czy w tym czasie nie dmucha jak zagladasz?

Opublikowano

No widzisz a patrzyles na kotly peletowe?

Opublikowano
4 godziny temu, RajmanXI napisał:

Przez dobre 5-10 sekund prawie nic nie widać.

Witam kolego.

A co się dzieje jak otworzysz wyższe drzwiczki, a kolegi kocioł to się jakoś nazywa? może jeszcze palnik ma jakąś nazwę?

I nurtuje mnie pytanie takie dlaczego chciałeś zmienić parametry skoro piszesz:  Węgiel w workach, raczej dobrej jakości bo wcześniej nie było problemów ??

Pozdrawiam YARO

Opublikowano

Tzw. optymalizacja zużycia pewnie :) Ja się już wiosną przekonałem że jak jest dobrze to nie ma co grzebać

Gość Trener40
Opublikowano
5 godzin temu, breaku napisał:

Ano jak za duzo sie pelletu nasypie na palnik to moze powstac duzo gazow ktore stworza mieszanine wybuchowa polecam przeczytac instrukcje sas dowolnego kotla pelletowego ogolnie dostepna na ich stronie ja mam np 23 kw bio efekt

Masz pojęcie o okręcie.... Piszesz o wybuchach pelletu, a autor grzeje groszkiem... 

Podczas rozpalania pelletu nie powinno się otwierać kotla ( dodatkowe powietrze), to właśnie ono moze doprowadzić do niekontrolowanego wybuchu gazów..., a jeszcze otwierać jakieś drzwiczki... Chory pomysł...  Przy narmanej już pracy palnika i odpowiednim ciągu kominowym takich bajek nie będzie jak jakieś wybuchy

Opublikowano
5 godzin temu, breaku napisał:

No widzisz a patrzyles na kotly peletowe?

@Pastor pewnie ma kocioł jak i ja, z jednymi drzwiczkami ☺

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.