Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol Grobelny pleszew z podajnikiem tlokowym

Kolek90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnosnie ustawien mojego kotla. Czy ktos spotkal sie z tym kotlem I go dobrze ustawil. 

U mnie pojawia sie problem zbo niedopalonym opalem Badz z spiekami zalaczam zalaczam zdjecie.

oraz z sadza ktora sie szybko osadza na pulkach.zwiekszylem temperature do 60 I dalej to samo( komin wyczyszczony, wentylacja dobra, opal sprawdzony suchy,) 

Nastawy pieca

Piec Grobelny pleszew 21kw

Ogrzewam 135m

Izolacja welna steropian 15cm

Sterownik : multister plus

Nastawy.

Zadana Temp pieca: 60

Zadana Temp wody: 44

Moc przedmuchu 70%

Czas 180

Tryb podtrzymania.

Moc :30%

czas 15 sek

pauza 580 sek

podawania co 4

spalanie ekogroszku 28mj 25kg ( srednio 40h) 

jakies propozycje do zmian ? 

IMG_20181125_191436.jpg

Opublikowano

A kto cię wpakował w takiego potwora do takiego metrażu? W popielniku widać chyba niespalony groszek. Ja bym wydłużyl jeszcze przerwe między podawaniami i to dosyć sporo. Kociol ma jak najmniej się odstawiać w podtrzymanie. Niech nawet dobija do zadanej pół dnia ale wypala wszystko. Wtedy zrobi się siwo(powinno) w kotle, chociaż przy takim potworze to tam się kisił opał a nie spala bo nie masz takiego odbioru ciepła jaki daje kocioł.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Instalator. Pytajac go czy piec nie nie jest za duzo odparl ze nie,dzwoniac do grobelnego tez stwierdzili ze nie, 

Probowalem zwiekszyc czas do 630 sek. Bylo podobnie

Chyba ze chodzi o zwiekszenie czasu w trybIe rozpalania ? 

Problem polega jeszcze na tym ze gdy temp spadnie ponizej zadanej piec wychladza mi do 53 stopni I troche dlugo przechodzi do zadanej temp. 

Pytalem instalatora o zalozebie zaworu 3d badz 4d stwierdzil ze nie jest konieczne. 

Opublikowano

Nie znam twojej instalacji. Ja bym raczej już nie wzywał tego hydraulika. Ja mam 140m2 i mam 15kw co również jest za wiele. Wstaw zdjęcia instalacji z opisem lub schemat to coś może podumamy.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Po godzinie 14:00 wysle zdjecia instalacji, pieca, plomienia.

Moze instalator sugerowal sie tym ze sufit w salonie mam wysoki mocno. I dlatego tak obliczyl. Mialem 3 "fachowcow" do wycenienia. I dwoch dalo piece 21kw jeden dal 19kw 

To bedzie moja druga zima. Poprzednia chce jak najszybciej zapomniec bo ciagle mi gaslo I ciagle rozpalanie. na koniec stwierdzili ze wymienia palenisko. I sie sprawdza nie gasnie od 3 tyg. Popoludniu podesle zdjecia.

Gość Visitor1230
Opublikowano
19 godzin temu, Kolek90 napisał:

Pytalem instalatora o zalozebie zaworu 3d badz 4d stwierdzil ze nie jest konieczne. 

Pan hydraulik to dyletant. Nie korzystaj juz wiecej z jego uslug. Ten kociol na swojej mocy nominalnej spali … Juz nie pamietam ale grubo ponad 100 kg wegla na dobe. Zakladasz takie myksymalne zuzycie? No wlasnie… Dodatkiem do tego jest wlasnie wybor tloka. Te sie nieciekawie zachowuja na malych mocach. Produkuja tez duzo sadzy. Zakup tego kotla jest chybiony pod kazdym wzgledem. A instalacja skopana przez pana fachowca. Jezeli ma byc juz wegiel to nalezaloby wstawic jakas Retorte obrotowa, Najlepiej zeliwna i przerobic instalacje. Ale to niestety koszty.

Opublikowano

A ja ci podam pierwszą radę: zakryj część paleniska szamotem. Chodzi o tą część od strony podajnika na zdjęciu chyba widać tam dym z odgazowania węgla. Weź taki kawałek szamotu żeby oparł się o te dwa boki paleniska. Ile zakryć ? Eksperymentalnie ja miałem 1/3 paleniska ale testowałem różne długości tylko że na różnych węglach. Rozgrzany szamot dopali ten dym. Płomień który wychodzi z paleniska powinien natrafić na jakiś deflektor.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przy przedmuchu 70 % sprawdź czy ten przedmuchu nie wychładza kotła, generalnie do tłoka lepiej zainwestować w jakiegoś pida albo tak jak przedmówca pisał wymienić na retortę. Na niedopał u mnie pomagał kawałek blachy z parapetu blaszanego szeroki jak palenisko a długi może na 5 do 7 cm zagięty na jednym końcu i wepchnięty zagiętym końcem w szparę pomiędzy płytę paleniska a obudowę. Zadaniem tej blachy było przytrzymać żar i go dopalić

Opublikowano

Jezeli chodzi o wychladzanie. To zgadza sie podczas gdy temp spadnie ponizej zadania zalaczy sie dmuchawa I tryb rozpalania. Wtedy temp.spadnie do 54 I troche potrwa zanim rozpali. Sprawdze przykrycie tym szamotem. Zmienilem nastawy czasu tryb rozpalania z 180 na 280,'oraz w trybie podtrzymania z 580 na 630 jest troche lepiej z spalaniem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Visitor1230 napisał:

Juz nie pamietam ale grubo ponad 100 kg wegla na dobe. Zakladasz takie myksymalne zuzycie?

Jezeli chodzi o spalanie narazie mam 25kg na 40h.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Otoz to. Chcialem tylko uzmyslowic o ile za mocny jest ten kociol do twojej ogrzewanej powierzchni. Kociol bedzi zmuszony niemal zawsze pracowac na niskiej mocy. Rynna sie do takiego palenia nie nadaje.

Opublikowano
Jezeli chodzi o spalanie narazie mam 25kg na 40h.
Ale w sumie nie jest to tak najgorzej jeśli chodzi o ilość spalonego węgla. A czy w tym kotle masz ruszt wodny, bo on może przyczyniać się do powstawania sadzy. I czy masz jakąś komorę do awaryjnego palenia bo jeśli masz ruszt wodny oraz taką komorę to polecam podwieszenie deflektora a na ruszcie wodnym postawienie w odległości około 10 cm od rusztu cegieł szamotowych które dadzą coś w rodzaju akumulatora ciepła. Przy ściankach zostawiasz oczywiście mały prześwit. Coś takiego na swojej stronie ma opisane gość o ksywce czp01 a kocioł to kielar eko.

Opublikowano

tu masz filmik jak to było u mnie na tłoku, nie przejmuj się tym co tam gadam bo film był robiony aby udostępnić ewentualnemu kupcowi bo chciałem sprzedać ten kocioł, ostatecznie tloka zmieniłem na retortę (efekt mniej sadzy ale więcej pyłu z popiołu) wymiennik ten sam żeliwny z dakona. Generalnie to paliłem w tłoku antracytu i z niego nie ma sadzy, ale z dostępnością i cena bywało różnie stąd pomysł na zmianę na retortę teraz też palę tylko że mieszanką antracytu z jaretem, zresztą na tym filmie też się chyba pali podobna mieszanka. A tu jeszcze zdjęcie zawirowywaczy i cegieł w kotlef3f9966166bfaca76937d0ab799129d8.jpg

Opublikowano

Widzę że chyba nie masz żadnego deflektora więc to musisz zrobić jako pierwsze. Dobrze też jest wyłożyć ścianki wokół paleniska szamotem, a jeśli jest tam woda to tym bardziej, bo woda wokół paleniska wychładza spaliny i te nie mają się gdzie dopalić. Jaką masz temperaturę powrotu i czy masz jakiś zawór lub pompę kotłową bo często jest też tak że nawet jak sobie dasz 60 stopni na grzejnikach a woda wraca ci powiedzmy 38 stopni to kocioł głupieje. U mnie jest obecnie 49 do 50 stopni na kotle a powrót mam 42 przy obecnym ochłodzeniu, a poprzednio było to 45. Powrót dogrzewamy bojlerem. Staraj się aby podawał jak najmniejsze dawki ale częściej. W tłoku to też możliwe

Opublikowano

Taki deflektor musze zakupic. Instalator ( zdziwiony o czym gadam ) jezeli chodzi o temp powrotu nie mam zadnych termometrow. Wiec nie wiem jaka ta temp jest chyba ze jest mozliwosc sprawdzenia. ( troche ciemny w tych sprawach jestem ) jezeli chodzi o pomki czy zawory to brak nie mam nic :) wszystko na ilustracji wczesniej pokazalem. na poczatek zakupie cegielke szamotowa I przykryje od strony podajnika. 

Mowisz ze podwac mniej a czesciej. A tlok nie podaje jednostajnie ta sama ilosc ?? 

Czy mogl bys mi wyslac jakies nastawy na sprawdzenie tego ?

Opublikowano

Nastaw ci nie podam, bo tłoka nie mam już od 2 sezonów, natomiast udzielający się tu na forum Pieklorz vel JARECKI powiązany z firmą sekom pisał kiedyś że jakaś firma kombinowała tłoka z kontraktem z kilkoma magnesami który pozycjonować właśnie tłoka na mniejsze dawki. Ja kupiłem normalnego kontraktona okrągłego z jednym magnesem do odsuwania tłoka najdalej od paleniska i tak sobie tego zestawu używałem zwiększałem krotność podawania w sterowniku Cobra aż potem wpadłem na pomysł żeby olać ten kontraktona i skoro u mnie cały cykl podania wynosił chyba 3.6 sekundy to zrobiłem jeden ruch na 1.8 sek (w dobrze były takie możliwości) wobec tego węgiel podany był jakby na dwa razy.

Opublikowano
7 godzin temu, radoslavus napisał:

teraz też palę tylko że mieszanką antracytu z jaretem...........

Witam Kolegę.

Czy możesz zdradzić gdzie nabyłeś antracyt, jakbyś mógł się pochwalić. Z góry dziękuję.

YARO

Opublikowano

Antracyt to zapas z zeszłego sezonu zakupiony w firmie Szar, opałem tym handluje jeszcze firma zenmar. Ale zenmar nie ma dowozu no chyba że bierzesz wannę. A Szar zapewniła dowóz do mnie za 50 zł :-). Tyle tylko że dowieźli tylko 2 tony bo taki mały mają samochód. W zeszłym roku płaciłem 800 złotych za tonę. Ze względu na problemy okresowe z dostępem do tego szlachetnego węgla wymieniłem podajnik tłokowy na retortę. I żeby było uczciwie to czyściej było w tłoku na samym antracycie niż w ekoenergi na kamiennym. Dopiero jak był pomieszany antracyt z kamiennym to w tłokowcu było trochę brudniej niż na retorcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.