wilczefscy Opublikowano 22 Listopada 2018 #1 Opublikowano 22 Listopada 2018 Witam, mam nadzieję, że nie powielam pytania ale szukałem po forum i takiego problemu nie znalazłem to zacznę. Mam czujnik pokojowy CTP-02. Piec Tekla Compact. Problem w tym, że nie mogę go konkretnie skalibrować. Można to zrobić o 3 stopnie w dół lub w górę. W domu mam temperaturę 20,5 stopnia a piec pokazuje 17,0. Jako, że po wczesniejszej kalibracji było już ustawiona +0,6 to teraz mogłem dodatkowo skalibrować o 2,4 stopnia. Zwyczajnie zabrakło skali.. Ktoś pomoże?
wilczefscy Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor #2 Opublikowano 24 Listopada 2018 Miał ktoś podobny problem albo może ma wiedzę na ten temat?
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Listopada 2018 #3 Opublikowano 24 Listopada 2018 Kiedyś na tutejszym forum brałem udział w dyskusji na temat regulatora temperatury CTP-02. Koledzy, którzy dołączyli do dyskusji napisali, że układem pomiarowym regulatora temperatury jest termistor NTC 10k oraz podłączony szeregowo do niego potencjometr 4,7k. By to sprawdzić i upewnić się, że tak faktycznie jest, wykonaj następujące czynności: - odłącz regulator temperatury CTP-02 od sterownika - przyłóż pod zaciski GND i Tpok regulatora CTP-02 końcówki pomiarowe omomierza - zmierz rezystancje i porównaj z tym co podałem powyżej. Pragnę przypomnieć, że termistor NTC ma ujemny współczynnik temperatury, z opisu który podałeś w poście, powinieneś dołączyć dodatkowy rezystor. Jeszcze mała uwaga, przypuszczam, że różnica pomiaru pomiędzy regulatorem temperatury CTP-02 a pomiarem ręcznym termometrem wynika z sposobu pomiaru (miejsca pomiaru).
Kriss12 Opublikowano 24 Listopada 2018 #4 Opublikowano 24 Listopada 2018 https://docplayer.pl/31036198-Bezprzewodowy-regulator-temperatury-pokojowej-ctp-02r.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.