tanhayi Opublikowano 21 Listopada 2018 #1 Opublikowano 21 Listopada 2018 Witajcie Od początku września mam piec Malejka 25KW. Zdaje sobie sprawę, że każdy dom jest inny i parametry będą różne w każdym domu. Proszę kogoś jedynie o porady. Mój przypadek: Jak było ciepło to kocioł tylko na bojler i paliło się idealnie. Przy lekkim obniżeniu temperatury pogody włączałem ogrzewanie na dom. Zadana 50 stopni i działało wszystko. Jednak teraz gdy jest na dworze -1 chcemy zwiększyć temperaturę. Po kilku wygaśnięciach w końcu udało mi się ustawić parametry tak by utrzymywał stałe 54. Później metodą prób i błędów udało mi się osiągnąć stabilne 58 stopni. Ale w wyższych partiach domu mam sypialnie i łazienkę i tam dalej jest troszkę za zimno. No i problem w tym, że nie umiem osiągnąć stabilnego 62 a nawet 60. Dziś próbowałem po prostu zwiększyć nadmuchem zwiększając go do 50%. Ale temperatura nie drgnęła przez 12 cyklów pracy/podawania. Po czym spadła w 4 minuty do 55 stopni i palenisko było wysokie. Trybem pracy ręcznej włączyłem nadmuch na 30% i tym temperatura skoczyła aż do 61. Zmieniłem zadaną na 61, ale zaczęła spadać i nie umiał jej utrzymać. Więc ustawiłem znowu stabilne 58 i zwracam się z prośba do was. Którym parametrem według was powinno udać mi się osiągnąć wyższą stabilną temperaturę? Parametry stałej temperatury 58 stopni. Temperatura zadana: 58 Czas podawania: 15s Czas przerwy: 65s Nadmuch: 40% Czas pracy podczas podtrzymywania: 25s Czas przerwy podczas podtrzymywania: 5 minut Czas pracy wentylatora podczas podtrzymywania: 20s Czas przerwy wentylatora podczas podtrzymywania: 5 minut Histereza CO: 2 stopnie Zawór czterodrożny: 5/10
Bulix Opublikowano 21 Listopada 2018 #2 Opublikowano 21 Listopada 2018 Masz uszczelniona retorte? Czasami moze byc tak, ze jak jest za duzo wiatru to ochladza caly piec i przez to nie mozesz.osiagnac temperatury. Dodatkowo spróbuj dac mieszacz na wyzej. Ale niech sie ktoś inny wypowie.Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
tanhayi Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 21 Listopada 2018 Hej Dzięki za odpowiedź. Nie mam pojęcia co to retorta i co to mieszacz(zawór czterodrożny?) ;) Z doświadczenia którym parametrem byś dźwignął temperaturę?
Gość Visitor1230 Opublikowano 21 Listopada 2018 #4 Opublikowano 21 Listopada 2018 http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/
Bulix Opublikowano 21 Listopada 2018 #5 Opublikowano 21 Listopada 2018 Hej Dzięki za odpowiedź. Nie mam pojęcia co to retorta i co to mieszacz(zawór czterodrożny?) ;) Z doświadczenia którym parametrem byś dźwignął temperaturę? Mieszacz to zawor 3/4 czterodrozny. Moje doswiadczenie jest znikome wiec ci nie doradze zbytnio. Kazdy piec jest inny... Zauwazylem jedno i po rozmowach z roznymi osobami i probami z moim piecem, to wiem ze piec powinien działać tak na na okolo 60 stopniach . Podomno na piecu nie moze byc mniejsza temperatura niz 50 stopni bo sie robi rosa i piec gnije. Z obserwacji przy moim mieszaczu zaobserowalem, że im wyższa temperatura dana na grzejniki to wyzsza temp wraca na powrót. Dodatkowo zaobserwowałem i jak mi polecono abym ustawil temp max na wyjsciu po mieszaczu na 55 stopni, ponieważ aby piec mial pole do popisu, przy dobijaniu temperatury zadanej. Jak mialem piec w interwale na pierwszym sterowniku to nie moglem dojsc z piecem. Zmieniliśmy w domu sterownik na Skzp-02 i piec pracuje teraz w pid. Jaki masz sterownik? Jaki wegiel? Może pompa chodzi na zbyt niskim biegu i nie ma sily dobic?Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.