Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia kotła na ekogroszek 25kw

Krzysztof1972

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z ustawieniem pieca co 25kw na ekogroszek. Otóż mam syetownik st 580 i szybko traci temperaturę i spala ok. 40kg na 24h przy nidkich temperaturach. Dpalanie zwiększa się gdy włączę pompkę niezależnie na którym biegu. Na zasilaniu temp. 42 chociaż na piecu 55 a na powrocie 30. Dodam że instalacja na dole w kotłowni 2 do 1.5 cala a na górze pół cala. Grzejniki aluminiowe. W piecu starym zasypowym piecu na sezon było ok 4ton a teraz ok 8!!!. Czemu tak się dzieje? Zawór 3d jest za pompką. Ustawienia: podawanie 10s przerwa 60. Kopczyk jest. Węgiel skarbek. Trochę spieków. Wentylator 50% a przesłona na 2cm. Może ktoś wie jak mi pomóc?

Opublikowano

Witam.

Kolega ma wersję sterownika z PID czy palisz w dwustanie.(tak przypuszczam z ustawień które podałeś) bo tak lepiej,? Czy próbowałeś włączyć PID?

Napisz jaki kocioł , palnik. Bardzo często przyczyną strat jest nieszczelny palnik (korona) ale bez tych informacji dalsza pomoc jest wróżeniem z fusów.

Na pierwszy rzut oka bardzo mocno dmuchasz i przypuszczam że połowa ciepła w komin idzie.

Zrób fotki palnika z góry(palenisko) i od spodu (widok korony), popiołu i instalacji w pobliżu pieca i zaworu 3D.

Na początek jako wyjściowe ustaw np.:podawanie 6, przerwa 50, dmuchawa 20-25%. zobacz czy po kilku podaniach nie występuje kopcenie końcówek płomienia (fotki).

Zmniejszaj wiatr do momentu zaczynania podkopcenia płomienia, jeśli zacznie lekko kopcić delikatnie zwiększaj wiatr po troszeczku, aż przestanie i otrzymasz jasny raczej żółty płomień, płomień, natomiast porwany dynamiczny biały i bardzo jasny świadczy o sporym nadmiarze powietrza i stracie ciepła wydmuchiwanego w komin.

Staraj się zawsze dostosować wiatr do ilości podawanego węgla. Ilością podawanego węgla, regulujesz moc kotła, ale powietrze zawsze musisz dobrać do ilości węgla na tyle aby płomień przestał kopcić, a dalsze zwiększanie to strata kominowa.. Właśnie to próbują regulować sterowniki z PID-em

Prośba nie zmieniaj kilku parametrów na raz tylko jeden i minimum godzinę czasu aby zobaczyć efekt zmiany parametru.

Możesz włączyć PID i odczytaj temperaturę spalin. Kocioł w PID potrzebuje trochę dłuższej pracy aby dostosować się do instalacji.

Troszkę napisałem lektury ale myślę że pomogę Tobie I innym.

Proszę kolegów z forum o poprawienie moich błędów i uzupełnienie własnych spostrzeżeń.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.