Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wydzielone z tematu "Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników " - Problem z modułem econet

Darbatt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to temat na inny wątek ale z tego co widzę najwięcej tu mądrych głów jest, mam problem z modułem econet, zainstalowany jest w kotłowni i łączy się z siecią za pomocą Wi-Fi i zrywa mi połączenie, kupilem wzmacniacz sygnału który działa bo nawet poza domem w promieniu 30 m łapie sygnał a moduł nie chce się połączyć, probowalem już różnych metod, reset wypiecie z zasilania i nic. Niby nie duży problem ale nie mam podglądu przez neta i nie mogę śledzić jak pracuje palnik. Macie jakieś pomysły?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 minuty temu, Darbatt napisał:

Może to temat na inny wątek ale z tego co widzę najwięcej tu mądrych głów jest, mam problem z modułem econet, zainstalowany jest w kotłowni i łączy się z siecią za pomocą Wi-Fi i zrywa mi połączenie, kupilem wzmacniacz sygnału który działa bo nawet poza domem w promieniu 30 m łapie sygnał a moduł nie chce się połączyć, probowalem już różnych metod, reset wypiecie z zasilania i nic. Niby nie duży problem ale nie mam podglądu przez neta i nie mogę śledzić jak pracuje palnik. Macie jakieś pomysły?

Włącz tethering w smartfonie i sprawdź czy w ogóle z czymkolwiek się łączy.

Opublikowano
Włącz tethering w smartfonie i sprawdź czy w ogóle z czymkolwiek się łączy.
No kurcze brak jakiejkolwiek reakcji, czyżby mój moduł się zrąbał?

Opublikowano

Wszytko możliwe. Będę w domu to zerknę jak to u mnie wygląda po wifi. W tej chwili mam po kabelku i nie wiem nawet jak konfiguracja WiFi wygląda. Czy wyszukuje sieci, czy trzeba SSID wklepać ręcznie. Masz najnowszą wersję softu w ecoNETcie? (Wersja modułu ecoNET: 1.11.3515)

Opublikowano

U mnie te problemy rozwiązane zostały gdy podpiąłem kabel z internetu

Opublikowano

U mnie na pellecie 8 waga 2300 g

Econet najlepiej działa na kablu z wifi różnie bywa w kotłowni - dużo żelastwa które zakłóca - można wydłużyć przewód ( max 100m )  RS od sterownika i np przenieść gdzieś dalej econet - zrobić np przedłużacz telefoniczny ( usb nie można przedłużać )

Econet można też podłączyć pod RS przy panelu pokojowym

Opublikowano

100m to skrętka a RS485 dużo więcej. 

Opublikowano

U mnie econet bez problemu działa po wifi. Sygnał ciągnie przez dwa stropy i dostaje sygnał o sile ok 60 %. Oczywiście leży sobie w kotłowni.

Opublikowano

Tak wiem , ale nie wiadomo czy jest panel pokojowy i to też wchodzi w długość magistrali - dlatego napisałem iż 100m nie będzie problemem ( w domu raczej nie będzie dłuższych odcinków )  nie wiemy jaka prędkość jest na magistrali to też ma wpływ na długość magistrali

W teorii to 1200 m powinno działać :D

Opublikowano

Podobnie jest u mnie. Router DWR116 w Play. Może problem tkwi w routerze?

Opublikowano
7 minut temu, cinas napisał:

Tak wiem , ale nie wiadomo czy jest panel pokojowy i to też wchodzi w długość magistrali - dlatego napisałem iż 100m nie będzie problemem ( w domu raczej nie będzie dłuższych odcinków )  nie wiemy jaka prędkość jest na magistrali to też ma wpływ na długość magistrali

W teorii to 1200 m powinno działać :D

Dokładnie, w domu raczej nie ma opcji by nie działało po kablu. Jak nie skrętka to RS485 (wystarczą dwie dwa przewody D+/D-).

Opublikowano

Do RS mogą być przewody telefoniczne , jak w domu jest nie wykorzystywana instalacja od telefonu można puścić tym RS dla panelu pokojowego lub econeta  - tak ot trochę technicznie

Opublikowano
U mnie econet bez problemu działa po wifi. Sygnał ciągnie przez dwa stropy i dostaje sygnał o sile ok 60 %. Oczywiście leży sobie w kotłowni.
No u mnie też działał po Wi-Fi ale teraz przestało, nie wiem dlaczego, podejrzewam jakiś zonk, wczoraj Moduł przenioslem do mieszkania w pobliże routera i też nic.

Opublikowano

Nie przełączyłeś przypadkiem trybu?

image.png.80ee21967d23d4dcb4aeb0ecc27dbdd5.png

Jako klient powinien być wybrany WISP. Chociaż nie wiem czy to tak działa jak w TL-MR3020 TPlinka :)

Opublikowano

Nie, nic nie ruszalem, jak wrócę do domu to jeszcze sprawdze czy po kablu działa jak nie to lipa, najgorsze, że chyba dowód zakupu gdzieś wsiąkł a kupowalem w plumie.

Opublikowano

Ją od początku miałem ustawione na 3G/4G

Opublikowano

Ja mam po kablu, nawet nad tym się nie zastanawiałem. Być może ten przełącznik w ogóle nie działa. W tym routerku jest inny soft.

Opublikowano

No nie wiem, prawie przez rok hulało i nagle przestało

Opublikowano

Przytrzymaj 10sec WPS/Reset może zadziała i przełącz na WISP, może też zadziała. 

Opublikowano

Tak zrobię, spróbuje też po kablu, jak nie będzie rezultatu to pozostanie mi tylko szukanie dowodu zakupu i reklamowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.