cocher1968 Opublikowano 5 Listopada 2018 #1 Opublikowano 5 Listopada 2018 Dzień dobry! Piec EKO KWP 38 . Zaobserwowałem, że po zamknięciu drzwiczek - gdzie obserwuję palenisko -płomień przygasa, gdy zostawię przez chwilę uchylone, ogień zaczyna palić się coraz intensywniej a płomień staje się bardzo duży . Przy zamykaniu drzwiczek "czuć " moc i ciśnienie spalanego paliwa. Nigdy tak nie miałem! Co sięstało? Proszę o pomoc! Tomek
krisgie Opublikowano 5 Listopada 2018 #2 Opublikowano 5 Listopada 2018 1 godzinę temu, cocher1968 napisał: Przy zamykaniu drzwiczek "czuć " moc i ciśnienie spalanego paliwa. Nie rozumiem... znaczy czujesz że ciepło wychodzi drzwiczkami? Ale ogólnie: - do wyczyszczenia kocioł, rura do komina i sam komin, oraz zawirowywacze spalin jeśli są. - do sprawdzenia przesłona czopucha ( ma być otwarta na full dla bezpieczeństwa lub lekko przysłonięta ale z głową, żeby nie blokować przepływu spalin).
cocher1968 Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Listopada 2018 Dzięki. Przesłona czopucha otwarta maksymalnie, resztę wyczyściłem przed uruchomieniem pieca. Spróbuję jeszcze raz wyczyścić. Dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.