Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak palić w piecu pelletowym

darkdivinity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@colover, doskonały przykład, że każdy lubi inaczej :)

Opublikowano

To w jaki sposób zabrać się do przepięcia czujnika pod pompe C.O.?

Opublikowano

Witam. Koledzy tak czytam o tych różnych opcjach ustawień pieca i co i też dochodze do wniosku że nie ma złotego środka, każdy musi to ustawić pod siebie. Napisze kilka słów jak u mnie to wygląda i od razu uprzedzam ze nietypowo bo ogrzewam dwa domy z jednego pieca. A więc, palnik Kipi 20 kW, do pieca podpiete dwa obiegi oddzielnie na każdy dom z zaworami 4 d z siłownikami. Dom I 160 m2 - temp na piecu 72 st sterowanie FL, siłownik mieszacza sterowany pogodowo, w mieszkaniu eco touch z temp. Dzienną od 14-23 22 st i nocną od 23-14 19 st. Przy dziennych nastawach przy obecnej temp zew zawór 4 d puszcza na Mieszkanie wodę o temp średnio 37 st, przy nocnej spada do 25 w mieszkaniu stała temp 22 st przez noc spada do 21-20.5 st, pompka co chodzi cały czas, mam 8 grzejników i trzy pomieszczenia z podlogowka. Do tego podpiety bojler cwu 250 l z ustawioną temp 55 st i histereza 4 st. Tak jak pisalem wcześniej podpiety mam drugi obieg na osobny dom 90 m2, tam jest 6 grzejników, zawór 4d podaje wodę o temp 42 st, tu temp wody ustawialem doświadczalnie tak aby w mieszkaniu było ciepło, pompka co też chodzi bez przerwy. W mieszkaniu jest sterownik pokojowy z ustawioną temp nocną 23-8 18,8 st, w tych godzinach zazwyczaj sterownik wyłącza pompke co, temp spada średnio do 20-19.5 st.
Na chwilę wszystko wydaje się sprawdzać, ciekawy jestem jak cały system sprawdzi się przy mocniejszych mrozach.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No i cały czas się zastanawiam czy w moim przypadku miałby rację bytu bufor ciepła, do zbiornika cwu planuje podłączyć kolektor solarny.

Opublikowano

Dużo Tobie pochłania paliwa teraz?

Opublikowano

Tak naprawdę trudno powiedzieć, te temperatury.... Jak było ciepłej to zasobnik 300 kg starczał prawie na 2,5 tygodnia, teraz jak robi się coraz chłodniej, na pewno będzie więcej, normalne. Cały czas coś modyfikuje, przestawiam i obserwuje.

Opublikowano

I myślę co by tu jeszcze :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.