TIMON120777 Opublikowano 17 Października 2018 #26 Opublikowano 17 Października 2018 8 godzin temu, Pi0trM napisał: Witam szanownych forumowiczów :-) Niebawem przede mną kolejny (3) sezon grzewczy. Niedawno pojawił się u mnie w rodzinie pewien dylemat, jak w temacie: tzn. jaka Waszym zdaniem powinna być optymalna temperatura w instalacji C.O., aby kocioł (w moim przypadku na ekogroszek) zużywał mniej opału? Na początku może nie chcę wchodzić w dywagacje dotyczące instalacji, pomp, zaworów, ilości grzejników, m2 podłogówki itp. Chciałbym po prostu uzyskać informację od doświadczonych "palaczy" - czy Waszym zdaniem wyższa temperatura wody (np. 45°C) to wymierne korzyści w spalaniu opału (ponieważ np. mniej wychładzamy kocioł, ale pracuje on na większej mocy), czy jednak ustawić temperaturę niższą, np. 35°C - gdzie w tym przypadku kocioł ma mniej pracy żeby ją nagrzać, ale jednocześnie szybciej się wychładza. Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem. według mnie nie tyle poziom temperatury na kotle co ustawienia jego "mocy" mają większe znaczenie w kwestii spalania. kocioł ustawiony "na bogato" będzie w okresie przejściowym marnował opał. króciutkie okresy pracy ze zbyt niska temperaturą złoża a co za tym idzie z kiepską sprawnością i potem długie podtrzymanie w którym też opał sie kisi i marnuje. ustawienie mniejszej mocy bardziej zbliżonej do aktualnych potrzeb da pracę z lepszą sprawnością i proces spalania odbywał się będzie w lepszych warunkach oczywiście gdy te parametry są przyzwoicie dobrane. Zawsze to porównuję do ciśnięcia gazu w podłogę i jazdy na luzie vs jazdy ze stałą minimalną niezbędną do utrzymania szybkości ilością obrotów. a każdy sprawdzi i sam oceni co mu się wyda lepsze czy praca ciągła lub zbliżona do ciągłej z odpowiednim do zapotrzebowanie doborem mocy czy palenie na maksa przez 5 minut i 2 godziny smrodu w podtrzymaniu. sama zaś temperatura wody będzie miała wpływ na sprawność instalacji i oddawania ciepła przez zastosowane "grzejniki"(kaloryfer, podłogówka). przy niskich temperaturach moc tych czajników spada dość zauważalnie i jak są dobrane na styk to przy zbyt niskiej temperaturze beda marzły tyłki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.