Pi0trM Opublikowano 17 Października 2018 #1 Opublikowano 17 Października 2018 Witam szanownych forumowiczów :-) Niebawem przede mną kolejny (3) sezon grzewczy. Niedawno pojawił się u mnie w rodzinie pewien dylemat, jak w temacie: tzn. jaka Waszym zdaniem powinna być optymalna temperatura w instalacji C.O., aby kocioł (w moim przypadku na ekogroszek) zużywał mniej opału? Na początku może nie chcę wchodzić w dywagacje dotyczące instalacji, pomp, zaworów, ilości grzejników, m2 podłogówki itp. Chciałbym po prostu uzyskać informację od doświadczonych "palaczy" - czy Waszym zdaniem wyższa temperatura wody (np. 45°C) to wymierne korzyści w spalaniu opału (ponieważ np. mniej wychładzamy kocioł, ale pracuje on na większej mocy), czy jednak ustawić temperaturę niższą, np. 35°C - gdzie w tym przypadku kocioł ma mniej pracy żeby ją nagrzać, ale jednocześnie szybciej się wychładza. Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Gość berthold61 Opublikowano 17 Października 2018 #2 Opublikowano 17 Października 2018 Nie wiem jak ty ale ja kotła poniżej 58 stopni bym nie puszczał a teraz mam go na 65 stopni , natomiast ogrzewanie jest poprzez mieszacz od podłogówki więc to mnie nie interesuje bo tam idzie tylko od 25 do 32 stopnie w duże mrozy .
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #3 Opublikowano 17 Października 2018 Ja mam instalacje tylko na grzejniki, w tym roku rozbudowalem ją o siłownik do 4d, pogodowke, termostat w salonie. Widzę już po miesiącu oszczędności. Zawór jest sterowany temp na zewnątrz i grzejniki maja temperaturę zależna od temp za oknem. Przy obecnej krzywej grzewczej temp na grzejniki się waha od 30 do 40 stopni. Jeśli chodzi o temperaturę na kotle to mam ustawione 60 stopni ale pracując w trybie fuzz logic podbija do 65 i idzie w podtrzymanie. W zimniejsze dni mam ustawione by zadaną na kotle była większa o 10 o temp. mieszacza. Mogę powiedzieć iż już widać różnicę w ilości spalonego opału w zeszły początek sezonu a teraz, wtedy sterowalem ręcznie 4d.
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Października 2018 #4 Opublikowano 17 Października 2018 Najlepiej zadana przez mieszacz wedlog pogodowki. Temperatura musi być dopasowana do zapotrzebowania. Przykład: u mnie w nocy przy zewnętrznej 8 stopni mieszacz 4D puszcza na grzejniki 30-31 stopni. W domu utrzymana stala temp.22 stopnie.
Gość berthold61 Opublikowano 17 Października 2018 #5 Opublikowano 17 Października 2018 Nie mam jeszcze doświadczeń z regulacjami podłogówki bo miałem zasypowca ale czy przypadkiem nie jest oszczędniejsze stałe grzanie bez regulacji ? u mnie kociołek 10kw idzie nonstop na PID z temp powiedzmy 60 stopni z zapotrzebowaniem 1,5 KW na podłogówkę w którą puszczam 28 stopni poprzez mieszacz na rozdzielaczu , czy dałoby mi to jakieś oszczędności jak bym zawór mieszacza podpiął pod sterownik ? bo mam takie opcje jak też zmniejszanie temp nocne , tylko czy to przypadkiem by wyszło gorzej jak po postoju znów trzeba ładować duże ilości ciepła w podłogę , rozważania teoretyczne , czujnik pogodowy leży w piwnicy też nie podłaczony bo moje przekonanie mi podpowiada że tak lepiej ale być może się mylę .
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #6 Opublikowano 17 Października 2018 Najlepiej zadana przez mieszacz wedlog pogodowki. Temperatura musi być dopasowana do zapotrzebowania. Przykład: u mnie w nocy przy zewnętrznej 8 stopni mieszacz 4D puszcza na grzejniki 30-31 stopni. W domu utrzymana stala temp.22 stopnie.Jakie masz ustawione parametry na krzywej grzewczej i przesunięciu równoległym krz. grzewczej? Wiem, że to indywidualne ustawienia dla każdej instalacji, ale chociaż chciałbym wiedzieć orientacyjnie, dla mnie to jakaś czarna magia.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #7 Opublikowano 17 Października 2018 U mnie krzywa 1,1 przesunięcie o 2 stopnie. Wg. mojej dtr regulacja wygląda tak iż dobieramy testowo krzywą grzewcza i ona ma nam zapewnić temp. pomieszczeń 20 stopni i teraz w zależności ile my chcemy by było faktycznie tyle ustawiamy przesunięcie. Jak 22 to o 2 stopnie na plus, jak 18 to 2 stopnie na minus.
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #8 Opublikowano 17 Października 2018 Godzinę temu, berthold61 napisał: Nie mam jeszcze doświadczeń z regulacjami podłogówki bo miałem zasypowca ale czy przypadkiem nie jest oszczędniejsze stałe grzanie bez regulacji ? u mnie kociołek 10kw idzie nonstop na PID z temp powiedzmy 60 stopni z zapotrzebowaniem 1,5 KW na podłogówkę w którą puszczam 28 stopni poprzez mieszacz na rozdzielaczu , czy dałoby mi to jakieś oszczędności jak bym zawór mieszacza podpiął pod sterownik ? bo mam takie opcje jak też zmniejszanie temp nocne , tylko czy to przypadkiem by wyszło gorzej jak po postoju znów trzeba ładować duże ilości ciepła w podłogę , rozważania teoretyczne , czujnik pogodowy leży w piwnicy też nie podłaczony bo moje przekonanie mi podpowiada że tak lepiej ale być może się mylę . Jak gdzieś czytałem to pogodówki nie łączy się z obniżaniem nocnym. Bez pogodówki jak nie masz termostatow itp to grzejesz cały czas. Z pogodowka wygląda to tak np obecnie temperatura za oknem 20 stopni zawór zakręcony do minimum i nie daje na grzejniki. Jak spadnie poniżej 15 zaczyna grzac i regulować zaworem na podstawie temp. za oknem. I ma to sens, po co grzać w słoneczny dzień.
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #9 Opublikowano 17 Października 2018 To kolejny element do ustawień i obserwacji, wydaje mi się że w tym momencie temp zew jest za wysoka aby móc to jakoś wiarygodnie ustawić. Na chwilę obecną u mnie to wygląda tak, krzywa grzewcza 1,5, przesunięcie 2, temperatura w domu 21,7, temperatura zew 19,9. Temperatura wody na grzejniki 25 st.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #10 Opublikowano 17 Października 2018 No to będzie trzeba wyłączyć obniżenie nocne, słuszna uwaga.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #11 Opublikowano 17 Października 2018 Dokładnie, zależy to od instalacji i trzeba ustawiać indywidualnie. Ja mam tak jak podałem i mam w domu cały czas 23 stopnie
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #12 Opublikowano 17 Października 2018 Ciekawy jestem jak będzie wyglądała sprawa przy minusowych temp -10, -15? Czy przy takich temp grzales już w ten sposób?Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #13 Opublikowano 17 Października 2018 Ja dopiero niedawno zainstalowałem siłownik do zaw 4d także nic na ten temat nie mogę powiedziećWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #14 Opublikowano 17 Października 2018 To tak samo jak ja, w zeszłym roku ręcznie sterowalem 4d. Wg. tego co mam przypisane to przy krzywej 1,1 i przy - 15 lekko ponad 50 stopni na grzejniki ma zawór wysterować. Pożyjemy zobaczymy.
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Października 2018 #15 Opublikowano 17 Października 2018 3 godziny temu, berthold61 napisał: bo mam takie opcje jak też zmniejszanie temp nocne , tylko czy to przypadkiem by wyszło gorzej jak po postoju znów trzeba ładować duże ilości ciepła w podłogę , rozważania teoretyczne , czujnik pogodowy leży w piwnicy też nie podłaczony bo moje przekonanie mi podpowiada że tak lepiej ale być może się mylę . Obnizenia nocne temperatury w domu to strzal w kolano. Przy podlogowce podwojny. Stala temperaura w domu uzupełniamy tylko strate. Taki sposób grzania jest najtańszy przy zachowaniu komfortu. Obnizyc temp. to sobie można na stale w sypialni skrecajac glowice na grzejniku. Obnizenia nocne sa wbrew logice. To wlasnie w nocy jest chłodniej i wtedy trzeba grzać bardziej. I takie wlasnie zadanie spelnia pogodowka. 3 godziny temu, Darbatt napisał: Jakie masz ustawione parametry na krzywej grzewczej i przesunięciu równoległym krz. grzewczej? Wiem, że to indywidualne ustawienia dla każdej instalacji, ale chociaż chciałbym wiedzieć orientacyjnie, dla mnie to jakaś czarna magia. Wszystko zalezy od zapotrzebowania. Na chwile obecna mam 0,9 -2. Z korekta proporcjonalna w gore lub w dol. Czyli jeżeli temp w domu spadnie o 0,1 stopnia za zaworem temp wzrasta o 1 stopnień. Jeżeli 0,3 to wzrasta o 3. I adekwatnie do wzrostu w w domu. Temperatura za zaworem spada.
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #16 Opublikowano 17 Października 2018 A jaki masz ustawiony wsp temp pokojowej i co w nim chodzi? W instrukcji jest to opisane tak sobie i jako przykład podana wartość 15Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #17 Opublikowano 17 Października 2018 Z tego wynika że obniżenia nocne nie są takie super jak mi się wydawało :-( Ale znowu z drugiej strony czemu? Szanowani koledzy, proszę mnie poprawić jeśli się mylę, w takim razie jak wybrnąć z sytuacji kiedy chcę mieć w nocy niższą temp w mieszkaniu nie ustawiając obniżenia, pompke mieszacza mam załączoną na stałe niezależnie od sygnału sterownika pokojowego, ustawiając na opcje wyłączania woda w instalacji przecież będzie stygla i chłodniejsza będzie wracała do kotła a on z kolei będzie musiał dłużej pracować żeby dojść do temp zadanej, zostawiając tak jak jest bez obniżenia temp będzie w nocy wysoka a nie chce mi się co wieczór biegać po mieszkaniu i przykrecac zaw termostatyczne na grzejnikach i tak źle i tak nie dobrze. A może tutaj będzie rozwiązaniem ustawienie temp nocnej na sterowniku? Bo z tego co już się zorientowałem to sterowanie pogodowe bierze też pod uwagę temp w pomieszczeniu. Czy ja dobrze myślę, czy tylko mi się wydaje że coś wiem na ten temat :-) Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #18 Opublikowano 17 Października 2018 Dlatego ja zamontowalem zwykły termostat, zamontowalem go w korytarzu. Po osiągnięciu temperatury zadanej na nim zmniejsza temperaturę mieszacza o zadaną wartość, u mnie 5 stopni. Na razie się to sprawdza.
SlawekOrfi Opublikowano 17 Października 2018 #19 Opublikowano 17 Października 2018 Witam forumowiczów. Ja mam pogodynkę wyłączoną. Temp na kotle 50 stopni na grzejnikach termostaty elektroniczne, podlogowka regulowana w salonie i kuchni regulatorem pokojowym zestrojonym z sterownikiem Skzp 02 od Timel-a i wszystko działa jak w zegarku. PS nie mam żadnych zaworów 3D i tym podobnychWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość berthold61 Opublikowano 17 Października 2018 #20 Opublikowano 17 Października 2018 Jednym słowem olac pogodynki i inne obniżenia nocne bo ja grzeję tylko podłogówką a tylko 2 kaloryfery są w zasadzie zawsze zamknięte , na kotle ustawiam 65 stopni i pracę w PID a temperaturą podłogi od czasu do czasu w miarę mrozów tylko smyrnąć w tę lub drugą ale to chyba ze dwa razy w sezonie , więc cała ta automatyka jest bez sensu skoro kocioł to załatwia pracując w automacie i uzupełnia tylko straty od 1,5 do pewnie max 4kw w duże mrozy .
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #21 Opublikowano 17 Października 2018 Dlatego ja zamontowalem zwykły termostat, zamontowalem go w korytarzu. Po osiągnięciu temperatury zadanej na nim zmniejsza temperaturę mieszacza o zadaną wartość, u mnie 5 stopni. Na razie się to sprawdza. Też mam sterownik w korytarzu, czyli idąc tym tropem ustawienie temp nocnej będzie miało wpływ na temperaturę mieszacza.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #22 Opublikowano 17 Października 2018 Mówisz kocioł w automacie?. , w twoim przypadku to nie ma automatu skoro masz wszystko sztywno i sobie smyrasz ręcznie temperaturę na podłogowke. Ja mam starą instalacje i stare grzejniki, w moim przypadku jak najbardziej się sprawdza sterowanie w automacie całbym procesem grzania przez siłownik 4d, pogodowke.
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #23 Opublikowano 17 Października 2018 Jednym słowem olac pogodynki i inne obniżenia nocne bo ja grzeję tylko podłogówką a tylko 2 kaloryfery są w zasadzie zawsze zamknięte , na kotle ustawiam 65 stopni i pracę w PID a temperaturą podłogi od czasu do czasu w miarę mrozów tylko smyrnąć w tę lub drugą ale to chyba ze dwa razy w sezonie , więc cała ta automatyka jest bez sensu skoro kocioł to załatwia pracując w automacie i uzupełnia tylko straty od 1,5 do pewnie max 4kw w duże mrozy .Ok kolego, ale nie wszyscy mają ogrzewanie podłogowe w całym domu.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 17 Października 2018 #24 Opublikowano 17 Października 2018 Teraz, Darbatt napisał: Też mam sterownik w korytarzu, czyli idąc tym tropem ustawienie temp nocnej będzie miało wpływ na temperaturę mieszacza. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka No tak, ale ja nie robię obniżenia nocnego tylko jak mam w korytarzu temp powyżej zadanej, obecnie 22,5 stopnia termostat obniża o 5 stopni temperaturę która jest zadaną z krzywej grzewczej na mieszaczu. W obecnych warunkach się sprawdza, w mrozne dni zobaczymy, dostroimy
Darbatt Opublikowano 17 Października 2018 #25 Opublikowano 17 Października 2018 Można i ten sposób wypróbowaćWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.