Skocz do zawartości
IGNOROWANY

blokowanie się przepływu

babiczwieslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam instalację co i cwu z kondensacyjnym kotłem gazowym stojącym jednofunkcyjnym i zbiornikiem cwu . Instalacja co wyposażona jest w sprzęgło hydrauliczne z rozdzielaczem przepływów na układ ogrzewania podłogowego z własną pompą ob. i układ grzejnikowy z własną pompą obieg. Pomiędzy sprzęgłem a kotłem znajduje się pompa ładująca co i cwu ( rozdział następuje poprzez automatyczny zawór.) . Często występuje następujące zjawisko : następuje zablokowanie przepływu z kotła do sprzęgła hydraulicznego , temperatura na kotle rośnie do max. i następuje wyłączenie kotła z błędem przekroczenia max. temperatury. Jedyne co odblokowuje przepływ , to poluzowanie filtra , który znajduje się na powrocie ze sprzęgła do kotła przy zamkniętym zaworze odcinającym na powrocie pomiędzy sprzęgłem i kotłem upuszczając nieco wody z obiegu. Po dokręceniu filtra i otwarciu zaworu następuje słyszalne uderzenie wody w rurach i wszystko zaczyna działać prawidłowo. Zjawisko to powtarza się co jakiś czas. Co może być tego przyczyną ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.