cd6057 Opublikowano 30 Września 2018 #1 Opublikowano 30 Września 2018 Witam, w związku z tym że coraz zimniej robi się na zewnątrz, chciałem uruchomić już podłogówkę. Posiadam kocioł dwufunkcyjny die dietrich MCR home 24/28. Parter domu - ogrzewanie podłogowe Piętro - grzejniki + w łazience podłogówka z powrotu grzejnika łazienkowego.Tak wygląda moja skrzynka hydrauliczna Głowicę termostatyczną z kapilarą - mam ustawione na ~40 °C Założone siłowniki kantherm - Normalnie otwarte. Pompa Wilo yonos para 25/6. Termostat pokojowy analogowy Kantherm Listwa sterująca Onnline - podłączony termostat i wszystkie 4 siłowniki oraz na listwie wybrana opcja NO. Po nastawieniu temperatury na CO na piecu i ustawieniu na termostacie pokojowym na parterze zadanej temperatury - pompa startuje oraz na listwie jest sygnał aby siłowniki się otworzyły, ale na rotametrach nie widać przepływu. Zdjąłem napięcie z listwy sterującej, odczekałem około 20 minut i podłączyłem zasilanie do listwy. Na około 1,5 minuty pojawił się na wszystkich rotametrach przepływ maksymalny, a potem znowu 0. Po kolejnej minucie widać że środkowe wkłady siłowników podniosły się do góry. Pompa dalej była załączona, na listwie info że siłowniki powinny być otwarte, a mimo to przepływ 0. Co może być przyczyną takiego zachowania ?
sambor Opublikowano 30 Września 2018 #2 Opublikowano 30 Września 2018 Ta instalacja nie będzie prawidłowo działać z kotłem gazowym - jednym słowem kasa w błoto!
cd6057 Opublikowano 30 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 30 Września 2018 Coś więcej na ten temat ? Co powinienem zmienić ? Taką instalację zostawił mi deweloper :( Byłem na wiosnę jak odpowietrzali, i podłogówka grzała.
sambor Opublikowano 30 Września 2018 #4 Opublikowano 30 Września 2018 To wiesz kogo ścigać, niech przyjeżdżają i poprawiają a właściwie przerabiają. Do kotła gazowego jest całkiem inna instalacja, zobacz w materiałach firmowych tego kotła. Spróbuj zdjąć głowicę termostatyczną zaworu w rozdzielaczu podłogówki oraz siłowniki na górnej belce. Za przepływy odpowiada pompa w rozdzielaczu, jak pompa działa a przepływów brak to inst jest zapowietrzona.
cd6057 Opublikowano 30 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 30 Września 2018 Nie mogę nic znaleźć na temat instalacji podłogowych na stronie firmowej tego kotła - jedynie wzmiankę że temp. na piecu dla podłogówki powinna być ustawiona max 45°C . Co powinienem powiedzieć hydraulikowi od dewelopera ? Jakiś przykład instalacji możesz podesłać ? Zdjąłem siłowniki termostatyczne na górnej belce i przepływy się pojawiły. Na obecną chwilę ustawiłem 1L/min. Na piecu ustawiłem 45°C, a na głowicy termostatycznej w rozdzielaczu ustawiłem 4 co daje ~ 40°C. Termostat wyłącza pompę(przepływy) po osiągnieciu w pomieszczeniu ustawionej temperatury. Czy takie ogrzewanie będzie efektywne ? Czy mogę to tak zostawić do czasu aż wyjaśnię sobie kwestie instalacji z deweloperem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.