Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak przepływu podłogówka

cd6057

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w związku z tym że coraz zimniej robi się na zewnątrz, chciałem uruchomić już podłogówkę.

Posiadam kocioł dwufunkcyjny die dietrich MCR home 24/28.

s5lhqg.jpg

Parter domu - ogrzewanie podłogowe

Piętro - grzejniki + w łazience podłogówka z powrotu grzejnika łazienkowego.Tak wygląda moja skrzynka hydrauliczna

2eba6fs.jpg

Głowicę termostatyczną z kapilarą - mam ustawione na ~40 °C 

Założone siłowniki kantherm - Normalnie otwarte.

Pompa Wilo yonos para 25/6.

Termostat pokojowy analogowy Kantherm

Listwa sterująca Onnline - podłączony termostat i wszystkie 4 siłowniki oraz na listwie wybrana opcja NO.

Po nastawieniu temperatury na CO na piecu i ustawieniu na termostacie pokojowym na parterze zadanej temperatury - pompa startuje oraz na listwie jest sygnał aby siłowniki się otworzyły, ale na rotametrach nie widać przepływu.

axiv79.jpg

Zdjąłem napięcie z listwy sterującej, odczekałem około 20 minut i podłączyłem zasilanie do listwy. Na około 1,5 minuty pojawił się na wszystkich rotametrach przepływ maksymalny, a potem znowu 0. Po kolejnej minucie widać że środkowe wkłady siłowników podniosły się do góry. 
Pompa dalej była załączona, na listwie info że siłowniki powinny być otwarte, a mimo to przepływ 0.

Co może być przyczyną takiego zachowania ?

Opublikowano

Coś więcej na ten temat ? Co powinienem zmienić ?

Taką instalację zostawił mi deweloper :(

Byłem na wiosnę jak odpowietrzali, i podłogówka grzała.

Opublikowano

To wiesz kogo ścigać, niech przyjeżdżają i poprawiają a właściwie przerabiają.

Do kotła gazowego jest całkiem inna instalacja, zobacz w materiałach firmowych tego kotła.

Spróbuj zdjąć głowicę termostatyczną zaworu w rozdzielaczu podłogówki  oraz siłowniki na górnej belce.

Za przepływy odpowiada pompa w rozdzielaczu, jak pompa działa a przepływów brak to inst jest zapowietrzona.

Opublikowano

Nie mogę nic znaleźć na temat instalacji podłogowych na stronie firmowej tego kotła - jedynie wzmiankę że temp. na piecu dla podłogówki powinna być ustawiona max 45°C .

Co powinienem powiedzieć hydraulikowi od dewelopera ? Jakiś przykład instalacji możesz podesłać ?

Zdjąłem siłowniki termostatyczne na górnej belce i przepływy się pojawiły. Na obecną chwilę ustawiłem 1L/min.

Na piecu ustawiłem 45°C, a na głowicy termostatycznej  w rozdzielaczu ustawiłem 4 co daje ~ 40°C.

Termostat wyłącza pompę(przepływy) po osiągnieciu w pomieszczeniu ustawionej temperatury.

Czy takie ogrzewanie będzie efektywne ?

Czy mogę to tak zostawić do czasu aż wyjaśnię sobie kwestie instalacji z deweloperem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.