threemilesup Opublikowano 26 Września 2018 #1 Opublikowano 26 Września 2018 Dzień dobry. Z góry przepraszam jeśli nie trafiłem z tematem. Posiadam piec z podajnikiem firmy Zębiec 20 Kw. Paliłem w nim już dwa sezony grzewcze ( woda i centralne). Przez ten okres sprawdzałem różne ekogroszki ale zawsze paliłem właśnie groszkiem. Problem z nim jest taki, że moc ma na minimum 150m kwadratowych, a ja pale ok 80m ( cały dół domu jest jeszcze w stanie surowym). Przez to często wchodzi on w tryb nadzoru, gdzie węgiel się nie spala tylko tli i powstaje wówczas ogromna ilość czarnej sadzy( czarnej, puszystej). Po dwóch latach piec po czyszczeniu wygląda tak jak na zdjęciach. Czy to jest normalny stan? Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Września 2018 #2 Opublikowano 26 Września 2018 Pytanie jaka jest instalacja. Czy ma mieszacz 3 albo 4D. Jezeli tak to trzeba kociol ratowac. Podniesc temp. na 70 stopni. Jezeli mieszaczy nie ma to przerobic instalacje. Ewentualnie gotowac sie w domu. W innym przypadku kociol za 3-4 lata na zlom. Cytuj
robinet Opublikowano 26 Września 2018 #3 Opublikowano 26 Września 2018 Jak najsłabszy ekogroszek. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 26 Września 2018 #4 Opublikowano 26 Września 2018 Chyba musisz pomyśleć nad zaworem 3 drogowym aby powrót bardziej grzał a nie zimny leciał lub zrobić tak aby przez bojler szła ciepła do powrotu na stale , ja tak mam i zasilanie 58 a na powrocie jest ok 50 stopni . inaczej zgnije ci kociołek w mig . Cytuj
threemilesup Opublikowano 26 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Zawór mam 4 drogowy. Czyli mówicie, że ten kolor zółtawy to już rdza? Gdyby on grzał większą powierzchnię i nie wpadał w tryb "nadzworu" to by tej sadzy, a potem rdzy nie było, tak? Wrócę z pracy to zrobię zdjęcie instalacji. Ps. Tak dla tych którzy się jeszcze wahają nad ekogroszkiem - NIE POLECAM! Cenowo wcale nie jest kolorowo a już wolę poćwiczyć z siekierą i czystym drewnem niż wracać z kotłowni czarny i śmierdzący ;] Edytowane 26 Września 2018 przez threemilesup Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Września 2018 #6 Opublikowano 26 Września 2018 Zawor 4D jest. To dobrze. Bezwarunkowo podnies temperature na kotle powyzej 70. Wegla wiecej nie spalisz. A i sadzy w nadzorze bedzie niewiele. Dzieki temu tez podniesiesz powrot do kotla. Jezeli na chwile obecna zawala kociol sadza. A przy niskiej zadanej kotla bedzie ona "wilgotna" to masz idealne warunki do przegnicia kotla na wylot. I stanie sie to w jego dolnych partiach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi