Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Heiztechnik - nie chodzi sterowanie pogodowe

Pankiew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu używałem sterowania ręcznego. Zimno to odkrecam zawór 3d mocniej, ciepło to skrecam. 

W tym roku dołączyli mi sterownie pogodowe, bo chciałem mieć wygodniej, a na razie muszę myśleć co jest nie tak. 

Chłopaki dostawili zawór 3d z siłownikiem. 

Ustawione jest 28 dla - 10 na zewnątrz 

I 20 dla +10. Czujnik wyrzucony na północ. 

Piec wczoraj podłączony, a cały czas puszcza na podłogę 40 stopni. W sterowniku zmieniłem, że sterowanie pogodowe. 

Nie było reakcji to musiałem ręcznie zmienić żeby puszczalo 25 bo miałem już ukrop w domu. 

Pytanie, co jest nie tak. 

IMG_20180928_185614.jpg

Opublikowano

Jaki masz sterownik? Swojego czasu miałem podobny problem. Sterownik HT820. Włączenie sterowania pogodowego na zaworze ustawionym jako podłogowy powodowało całkowite jego otwarcie. Nie mogłem praktycznie używać pogodówki. Najlepiej by było zadzwonić/skontaktować się z serwisem Heiztechnik lub producentem sterowników Foster. Spróbuj uderzyć na forum Heiztechnik oni tam się udzielają dość intensywnie.

Opublikowano

Sterownik ht tronic - 700.

Właśnie u mnie też otwiera się całkowicie. Ciągle na 10 stoi. Ustawione w sterowaniu było :pogodowy podłogowy, do wyboru jeszcze normalny i grzenikowy podłogowy. 

Próbowałem to zmieniać i nic nie daje. 

Opublikowano

A nie masz na odwrót podłączonych przewodów siłownika zaworu?

Opublikowano
55 minut temu, robinet napisał:

A nie masz na odwrót podłączonych przewodów siłownika zaworu?

To raczej nie to, chociaż nie będę się wypowiadał za autora tematu. U mnie było dokładnie tak samo. Na sztywno sterownik trzymał temperaturę na zaworze a po włączeniu pogodówki otwierał na full. Sam jestem ciekawy dlaczego. Niestety albo stety już tego nie sprawdzę. Zdecydowanie lepiej zaworami steruje Plum. Przynajmniej mają zaimplementowany regulator PI.

48 minut temu, audilhr napisał:

A może panowie znacie kody serwisowe do tronic 500 bardzo potrzebuje

Sprawdź 2345 lub 3456.

Opublikowano

Raczej nie jest na odwrót. 

W sumie w która stronę powinno się otwierać? Od 0 do 10 czy odwrotnie. 

Ja teraz mam od 0 do 10.

Jak piec wygrzewałem to z 10 spadł do 0. A po kilku minutach wszedł na 10. 

Teraz bawiłem się ustawieniami i jak zmieniałem opcje na sam grzejnik albo na wyłączone, to sterownik reagował i kręcił zworem. Ale jak tylko opcje pogodowa ustawie to od razu siłownik ustawia się na 10 i nic nie zrobię. 

Ehh czemu zawsze musi być jakiś problem. Napisałem na forum haintztechnik, zobaczę czy odpowiedzą. 

Opublikowano

10 pełne otwarcie, 0 pełne zamknięcie. Pozostaje jeszcze kwestia montażu samego zaworu jak i siłownika. 

Opublikowano

No to ja już nie wiem. Wygląda, że podłączone dobrze. Może to ten sterownik coś nie trybi. 

Opublikowano

Napisz na forum Heiztechika. 

Opublikowano

Kolego @Pankiew  możesz opisać na tym zdjęciu kierunki na tych pompach i co od czego idzie? *(wcześniej mi się zdjęcie nie wczytywało)Gdzie jest czujnik temperatury? Bo mam pewne obawy. Co robi ten manualny zawór termostatyczny, który jest za czy przed pompą? Na tym zdjęciu nie dokładnie widać co wychodzi z wężownicy schładzającej. Która pompa jest do podłogówki?

Opublikowano

A więc tak. W hydraulice zbyt ogarnięty nie jestem, więc wytłumaczenie będzie utrudnione. 

Jakieś 2 czujnik podpięte są przed i za ochroną kotła. 

Teraz zdjęcie z 3 pompkami. 

Górna pompka jest od cwu. 

Niżej po lewej jest zawór 3d z siłownikiem, hydraulicy wstawili mi go w to miejsce bo miało działać sterowanie pogodowe. Gdzie jest czujnik od niego nie mam pojęcia. 

Po środku te pokrętło, to od regulacji jaka temperatura wody idzie na podłogę. W tamtym roku sam ustawiałem ile ma puścić. Po zamontowaniu zaworu z siłownikiem był otworzony przepływ na maksa, bo pogodówka miała sama sterować jaka temperaturę dać na podłogę za pomocą krzywej i temperatury zewnętrznej. Nie robi tego, więc wczoraj skreciłem ręcznie na 25 stopni, bo był ukrop w domu. 

Dalej po prawej jest pompka z 3 biegami, od podłogi i termometr pracujący jaka idzie temperatura. 

Jak trzeba zdjęcie zrobić na konkretny element to nie ma sprawy, o ile będę wiedział o co chodzi. 

Ps: a teraz patrzę, że piec stoi w podtrzymaniu, a temperatura powrotu 25 ehh a miało trzymać 40 minimum przez większość czasu. Już mi nerw strzela przez ten piec ehh

Edycja :

Zastanawiam się czy nie jest w złym miejscu czujnik od siłownika. Udało mi się wymusić by rosła temperatura powrotu. Automatycznie zaczęła rosnąć temperatura zaworu z siłownikiem i przybiera takie same wartości. 

Temperatura powrotu zaczęła spadać, spada temperatura zaworu z siłownikiem. Mogę przenieść czujnik w inne miejsce tylko nie wiem gdzie powinien być i czym go zakleic - zwykła taśma izolacyjna czy jest specjalna. 

Temperatura powrotu jest też skopana chyba. Jak grzeje wodę, to powrót trzyma w okolicy 50 stopni. Woda się nagrzeje, powrót spada do 25 stopni. 

Opublikowano

Ten 3D z siłownikiem miał być do ochrony powrotu rozumiem? Bo z tego co widzę to działać to nie będzie, aczkolwiek ciężko z tego zdjęcia wywnioskować.Co do czego jest podpięte i w którym kierunku działają pompy. Wydaje mi się, że jest totalnie źle i dla tego działać nie będzie.

Opublikowano

Nie nie. Inaczej. 

Na ochronie kotła jest zawór 3d bez siłownika. 

Ten z siłownikiem jest do sterowania pogodówka, przed zaworem 3d od temperatury podłogi. Zaraz się sam zamotam. Ustawione zawory są od pieca w stronę skrzynki rozdzielczej. Strzałki się zgadzają na zaworach. 

Idę zrobić jeszcze jedno zdjęcie, może się uda dać lepsza perspektywę. 

Teraz tak. 

Z zasilania idzie woda do wężownicy (to czarne okrągłe), potem albo na cwu albo na zawór z siłownikiem. 

Ten z siłownikiem idzie na ochronę kotła i powrót do pieca albo na zwykły zawór 3d  do skrzynki i na podłogę. 

IMG_20180929_190525.jpg

IMG_20180929_190541.jpg

IMG_20180929_190557.jpg

IMG_20180929_183607.jpg

Opublikowano

Ja bym to widział tak: Ta pompa, która jest za kotłem do obiegu kotłowego ok, powinna być tylko przydławiona  zaworem grzybkowym. Miałbyś regulację przepływu i w ten sposób wpływ na temperaturę powrotu. Bieg pompy jak najniższy ona ma tylko lekko dogrzać powrót. Chyba ze ona ładuje sprzęgło albo wymiennik ale tego nie widzę. (Nie też widzę tam zaworu 3d tylko trójnik) Zawór 3d z siłownikiem dałbym zamiast tego termostatycznego. Czujnik temperatury obiegu za pompą od podłogówki. Termostatyczny zawór do wywalenia. Sterowanie temperaturą podłogówki miałbyś ze sterownika kotła i wtedy pogodówka miała by sens.

Druga sprawa to wylot ciepłej wody z wężownicy schładzającej powinien być wpuszczony do kanalizacji chyba, że chcesz mieć zalaną piwnicę.

Opublikowano

Inaczej niż do piwnicy nie mogę. Kanalizacja jest wyżej od piwnicy... Trudno. Jeszcze zaraz spróbuję przestawić czujnik w inne miejsce zobaczę czy coś zaskoczy

Opublikowano

Czujnik daj za pompą od podłogówki. Termostatyczny zawór rozkręć na maksa. Ustaw temperaturę na sztywno na sterowniku. Wybierz tryb: normalny podłogowy i zobacz jak będzie się zachowywał 3D z siłownikiem.

EDIT:

Chociaż, wydaje mi się że tam u Ciebie dwie pompy ciągną z tego 3D. Nawet nie wiemy w jakim jest położeniu zawór, co on w ogolę miesza. Bez przeróbek raczej słabo to widzę.

Opublikowano

Teraz właśnie jest po przeróbkach. Ja tego mam dosyć powoli, bo jeszcze nic żaden fachowiec nie zrobił mi tak, że to działa. 

Na razie odpiąłem czujnik zaworu z siłownikiem od powrotu, na sterowniku jego temperatura spadła do 20 z 25, a zawór zaczął się zamykać do 0. Na podłogę zaczęła temperatura spadać. Przed odłączeniem miałem ustawione 28 stopni, teraz mam 25. I wygląda że stoi. Tryb pogodowy podłogowy. 

Jednak nie stoi, poszło ponad 40 stopni na podłogę. Ehh 

Teraz dam czujnik w pobliże zaworu 3d

Opublikowano

Domyślam się, w 2014r byłem w podobnej sytuacji.

Ogrzewanie podłogowe ma to do siebie, że daje bardzo zimny powrót.  U Ciebie trzeba to wszystko dobrze po podłączać. Hydraulicznie jest skopane, przynajmniej ja to wnioskuje po zdjęciach. Nie wiem co ma robić ten 3d z siłownikiem, ochraniać powrót czy sterować podłogówką?

Opublikowano

Telefon mi się rozładował. Na dzisiaj koniec. W poniedziałek zapytam hydraulika co ma sterować ten zawór z siłownikiem, może i heintechnik odpisze do tego czasu. 

Czujnik w pobliżu 3d spowodował tylko grzanie na maksa ile fabryka dała. 

Opublikowano

Wydaję mi się, że już wiem o co chodziło hydraulikowi. Patrzę i patrzę na te zdjęcia. Ten zawór 3d nie miesza tylko rozdziela. Pompa pcha wodę w kocioł i przepycha przez zawór gdzie część zasilania miała trafiać z powrotem do kotła. Tak czy inaczej zakłóca to pracę zaworu termostatycznego. Do tego nie zaprzęgniesz pogodówki. Sterownik ma obsługę pompy zabezpieczającej powrót. Tylko trzeba to po podłączać na małym obiegu kotłowym. Tak jak pisałem wcześniej. Może ktoś z doświadczonych forumowiczów by się jeszcze wypowiedział.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.