wojteq1 Opublikowano 9 Września 2018 #1 Opublikowano 9 Września 2018 Cześć! Mam problem z ustawieniem/regulacja kotła gazowego oraz ogrzewania podłogowego. Posiadam dom parterowy z ogrzewaniem mieszanym tj. Grzejniki w trzech sypialniach i salonie oraz podłogówkę w wiatrołapie, łazience, korytarzu oraz w jadalni i kuchni, która jest połączona z salonem w którym już jest grzejniki. Dom budowany 8 lat temu, ocieplony 12cm styropian, parterowy. Kocioł gazowy vitodens 200, sterowanie pogodowe, sprzęgło hydrauliczne, obieg bezpośredni na grzejniki, drugi z mieszaczem na ogrzewanie podłogowe. Pytanie moje jest następujące; jak obliczyć i ustawić przepływy na rozdzielaczu? może udałoby się dowiedzieć rozstawy i m2 pomieszczeń. Czy muszę mieć siłowniki i termostaty w pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym? Generalnie wolałbym to jakoś ustawić rotametrami i krzywa grzewcza tylko za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać. Czy w ogóle to jest do ogarnięcia ze np ustawiam w sterowniku kotła temp zadana pomieszczenia 21 i w pokojach mam 21 i czy przy pierwszym uruchomieniu ustawia się coś w ustawieniach serwisowych? Bo serwisant generalnie nic nie ustawiał. Ograniczył tylko max temp na ogrzewaniu podłogowym. z góry dzięki za pomoc
sambor Opublikowano 9 Września 2018 #2 Opublikowano 9 Września 2018 Najpierw musisz okreslić jakie masz te grzejniki w podłodze czyli rozstaw i ew długości pętli + zapotrzebowanie pomieszczeń na ciepło. To teoretycznie a praktycznie to ustawiasz wszystkie pętle na jednakowy przepływ a temp na podłogę np na ok 33-35C i po 1 dniu sprawdzasz jaka jest temp w pomieszczeniach - jak za duża to zmniejszasz przepływy o ok 20%, i odwrotnie - za mała zwiększasz.. W sterowniku musisz mieć 2 krzywe grzewcze - tą na kotle = temp na grzejniki i mniejszą na podłogę, trzeba ustawić też tą mniejszą krzywą - w większości kotłów to 0,6-04 - wszystko zależy od sterownika podłogówki , sprawdź co masz.
wojteq1 Opublikowano 9 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 9 Września 2018 Czyli zostawić ustawienie fabryczne krzywej grzewczej na obiegu ogrzewania podłogowego, na kotle ustawić temp pomieszczenia 21, temp zredukowana 19. I tak ustawiać rotametry żeby w pomieszczeniach było 21 stopni? Analogicznie ma się sprawa z grzejnikami tylko tutaj rozdzielacz jest bez rotametrow w związku z tym ustawiać głowica termostatyczna zamiast rotametrami? Decydujac się na kocioł gazowy wybrałem vitodens 200 ponieważ obsługuje sprzęgło, zawór trojdrogowy jest to spięte z automatyka kotła. Ale chyba jest to ciężkie o ile w ogóle możliwe do wyregulowania, dochodzę do wniosku ze lepiej kupić vitodens 100 + siłownik i termostat w pokoju
sambor Opublikowano 9 Września 2018 #4 Opublikowano 9 Września 2018 Vitodens 100 nie nadawałby sie do tej regulacji , byłoby to wyrzucenie kasy w błoto. Masz dobrą inst + prawidłowe wykonanie, potrzeba tylko regulacji. Grzejniki nastawiasz termostatami na grzejnikach ( głowicami) Z podłogówką jak była robiona wg nosa lub na pałę to trzeba trochę pokręcić a policzona praktycznie od razu startuje prawidłowo. Z tym że efekt grzania podłogi jest po dobrych kilku godzinach np po 10-15h.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.