Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy instalacja na zdjęciu będzie się zapowietrzała?

Piotrek11977

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie dzień dobry.

I przechodząc do sedna mam pytanie - lokal po zaadoptowaniu poddasza, blok czteropiętrowy z 1999 roku dobrze ocieplony. Zgoda spółdzielni na adaptację jest. Zgoda na dołączenie dodatkowej ilosci grzejników również. Instalacja jak na zdjęciu powyżej już zrobiona ale pytanie czy będzie działać bo mam dwóch ekspertów od CO, ale jeden mówi że może działać ale nie jest pewien czy tak jest ok, a drugi ten co wykonał mówi że będzie działać ale jak to wykonawca to jego opinia jest dla mnie nie obiektywna. Pion I rurka fi 16 wcześniej na koncu był odpowietrznik ale teraz nie ma możliwości i musiał być podłączony grzejnik jak na rysunku. brak możliwości wyprowadzenia pionu wyżej i zastosowania odpowietrznika bo grzejnik pod skosem i wyżej tylko dach. czy wogóle ta rurka pociągnie tyle grzejników. Pion drugi od sąsiada za ściany rurka fi20 no własnie i ten syfon który zrobili , ale rurka zasilająca wychodzi na wysokości 60 cm ( błąd na rysunku bo powrót jest zaraz nad podłogą) czy zasili na górę dwa grzejniki. Wszystkie grzejniki z odpowietrznikami. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

20180831_205125.jpg

Opublikowano

Na to pytanie powinien odpowiedzieć ci ten kto wydał taką decyzję.

Na podstawie tego rysunku nikt ci nie odpowie prawidłowo, potrzebna jest dokumentacja całej instalacji CO , jej ponowne przeliczenie  i pewnie nowe nastawy  dotychczasowych grzejników oraz istniejącej pompy.

Bardzo możliwe że to nie będzie prawidłowo działać,  ale jak liczone wg starych zasad to powinno trochę grzać.

Brak odpowietrznika pionu  zrekompensujesz  odpowiednim montażem samego grzejnika i odpowietrznikiem na grzejniku.

Ten syfon jak nie będzie w nim powietrza nie powinien przeszkadzać.

Opublikowano

Tzn. może źle zadałem pytanie, wiem że ciśnienie i parametry pozwolą na nagrzanie i zasilenie tego bo hydraulik że spółdzielni potwierdził, chodzi raczej o kwestie zapowietrzania się grzejników. Czy da się je odpowietrzyc w razie czego bez zastosowania odpowietrznikow na tzw. pionie , przy pomocy odpowietrznikow na samych grzejnikach? Bo problem jest z brakiem miejsca na wystawienie rurek z odpowietrznikami nad grzejniki. (Duże skosy i brak miejsca na 0.5 m  rurki w górę. ) I dlatego pytam o ten syfon.

Opublikowano

Syfon nie przeszkadza, a pion niestety będzie trzeba odpowietrzać na najwyższych grzejnikach, z resztą tam jest układ zamknięty to odpowietrzenie będzie potrzebne sporadycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.