dorecho Opublikowano 22 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Hallo! Proszę o garść informacji: Jest stara 30 letnia inst. c.o. z kotłem miałowym. Chcemy go wyrzucić i wstawić powietrzną pompę ciepła. Dziś spuściliśmy wodę z instalacji - leciało duużo ciemnej , brudnej wody zwłaszcza z powrotu /2 calowe rury/ . I teraz problem : czy wystarczy kilka razy przepłukać inst. grzejnikową,aż poleci czyściutka woda, czy jednak te rury i grzejniki są znacznie już zanieczyszczone, co może powodować problemy z wymiennikiem w pompie ciepła. Co radzicie Państwo zrobić w tej sytuacji? Chcemy instalację zrobić w układzie ciśnieniowym, z dużym zładem wody grzewczej aby wykorzystać tanią taryfę prądową. Ten brud jednak nas bardzo niepokoi. Pozdro
RedEd Opublikowano 23 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Ja płukałem, a właściwie myłem myjką ciśnieniową grzejniki żeliwne w środku, pomyślałbym o jakimś sprzęgle-zbiorniku (są magneto-odmulacze może warto założyć) aby mógłby się tam osadzać ten "bałagan", w wymienniku raczej będzie czysto ze względu na pracę pompy obiegowej. Pozdrawiam RedEd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.